Χρήσιμες πληροφορίες
Μερίδες: 8
Απαιτούμενος χρόνος: 90′
Βαθμός δυσκολίας: 3/5
Κόστος: 1/5
Υλικά
- 1/2 κιλό αμπελόφυλλα φρέσκα ή τουρσί
- 1/2 κιλό ρύζι καρολίνα
- 350-400 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 ματσάκι άνηθο
- 1 ματσάκι δυόσμο
- 1 ματσάκι μάραθο (προαιρετικά)
- 3 λεμόνια
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 3/4 κούπας ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Σε βραστό νερό ζεματάμε τα φύλλα ώστε να μαλακώσουν. Αν έχουμε πάρει φύλλα τουρσί τα έχουμε αφήσει πιο πριν σε νερό για τουλάχιστον 10-12 ώρες ώστε να φύγει το πολύ αλάτι και όσο μπορούμε αλλάζουμε το νερό.
- Σε μία λεκανίτσα βάζουμε το ρύζι αφού πρώτα το πλύνουμε καλά.
- Μέσα στη λεκανίτσα ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, το δυόσμο και το μάραθο.
- Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε και το 1/4 της κούπας τουλάχιστον λάδι (ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω είτε λάδι είτε αλάτι και πιπέρι, για να το δούμε δοκιμάζουμε λίγο τη γέμιση) και το χυμό από 1 λεμόνι.
- Τα ανακατεύουμε καλά όλα να γίνουν ενιαίο μείγμα.
- Σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο στρώνουμε αρκετά φύλλα για να τον καλύψουμε. Βάζουμε αρκετά μη τυχόν και αρπάξουν τα ντολμαδάκια μας.
- Αρχίζουμε το τύλιγμα ως εξής: παίρνουμε 1 φύλλο και στη μέση ακριβώς βάζουμε 1 κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση.
- Διπλώνουμε προς τα μέσα τις άκρες του φύλλου δεξιά και αριστερά να αγκαλιάσουν τη γέμιση και έπειτα τυλίγουμε σε ρολό το ντολμαδάκι από κάτω προς τα πάνω.
- Τα βάζουμε στη κατσαρόλα το ένα διπλα στο άλλο κυκλικα φροντίζοντας να γεμίσουμε όλο το επίπεδο από έξω προς τα μέσα του κύκλου.
- Γίνονται περίπου 2-3 στρώσεις (περίπου 60 ντολμαδάκια).
- Αν τυχόν κάποια φύλλα μας είναι πολύ μικρα ή σκισμένα βάζουμε 2 φύλλα διπλα δίπλα να αλληλοκαλύπτονται.
- Προσοχή όμως μην το κάνουμε αυτό συνέχεια γιατί θα γίνουν σκληρά τα ντολμαδάκια μας.
- Αφού τελειώσουμε το γέμισμα βάζουμε από πάνω από τα ντολμαδάκια ένα πιάτο βαθύ ανάποδα και γεμίζουμε την κατσαρόλα με το υπόλοιπο λάδι, το χυμό από τα 2 λεμόνια, αλάτι, πιπέρι και νερό μέχρι το πάτο του πιάτου (ο πάτος να μένει ακάλυπτος).
- Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
- Για να γίνουν χρειάζονται περίπου 45 λεπτά – στη μιση ώρα αφαιρούμε το πιάτο και δοκιμάζουμε για να δούμε μήπως χρειάζεται να βάλουμε λίγο ακόμα αλάτι ή λεμόνι.
- Άμα χρειάζεται βάζουμε μαζί με λίγο νερό και τα αφήνουμε στη φωτιά για να πιουν τα υγρά.
- Προσοχή μην τα παρααφήσουμε στη φωτιά και αρπάξει ο πάτος ή μη βάλουμε πολύ νερό επιπλέον και διαλυθούν.