Υγιεινά μελομακάρονα χωρίς προσθήκη ζάχαρης

Μια πιο υγιεινή αλλά εξίσου γευστική κι απολαυστική εκδοχή των μελομακάρονων

Αρκετά γλυκά κλέβουν την παράσταση στα ελληνικά Χριστούγεννα, εδώ διαλέξαμε την πιο υγιεινή και πιο φιλική στον διαβήτη επιλογή. Το μελομακάρονο είναι ελληνικό γλύκισμα που παρασκευάζεται βασικά από αλεύρι, σιμιγδάλι, λάδι, χυμό πορτοκαλιού και μέλι. Κατατάσσεται όπως και οι κουραμπιέδες στα πατροπαράδοτα εθνικά γλυκίσματα που θεωρούνται απαραίτητα σε κάθε ελληνική οικία ιδιαίτερα την περίοδο των Χριστουγέννων. Καθιερώθηκε ως γλύκισμα του Δωδεκαημέρου, κυρίως από τους Μικρασιάτες Έλληνες και με το όνομα «φοινίκια».

Τυπικά συστατικά των μελομακάρονων είναι το αλεύρι και το σιμιγδάλι, ζάχαρη, ξύσμα ή και χυμός πορτοκαλιού, κονιάκ, κανέλα και άλλα αρωματικά, λάδι, μέλι και νερό. Ένα επίσης παραδοσιακό υλικό τους είναι η αλισίβα, που είναι σταχτόνερο και παρασκευάζεται με το βράσιμο του νερού μαζί με στάχτη από καμμένα ξύλα. Το μελομακάρονο στην αγγλική γλώσσα λέγεται «small honey cake».

Συνταγή για μελομακάρονα με στέβια

Συστατικά

Ζύμη:

3 ποτήρια αλεύρι (γύρω στα 700 γρ. ή κι επιπλέον, τόσο ώστε να είναι η ζύμη εύπλαστη)

1 ποτήρι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1/2 ποτήρι ηλιέλαιο

1 ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκάλι

2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1 κ.γ. μαγειρική σόδα

14 ml υγρή στέβια Slim Fix 500 ml

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

1/4 κ.γ. γαρύφαλλο σε σκόνη

1-2 κ.γ. κανέλα

4 κ.σ. κονιάκ

2 κ.σ. τριμμένα καρύδια

Σιρόπι:

2 ποτήρια νερό

22 ml υγρή στέβια Slim Fix 500 ml

Φλούδα από ένα πορτοκαλί

Μοσχοκάρυδο

1/2 ποτήρι μέλι

Για την επικάλυψη:

400 γρ κουβερτούρα ή μαύρη σοκολάτα με στέβια

5 κουταλιές της σούπας τριμμένη καρυδόψιχα

(Σημείωση: 1 δόση Slim fix 500ml = 1 πάτημα 500ml = 1 ml = 1 κ.γ. ζάχαρης)

Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτετε το αλεύρι, τα μπαχαρικά και όλα τα υπόλοιπα στερεά υλικά της ζύμης. Προσθέτετε το ελαιόλαδο, ανακατεύετε τη σόδα με τον χυμό, τα προσθέτετε στο μείγμα και ανακατεύετε καλά. Μόλις ομογενοποιηθεί πλάθετε ομοιόμορφα τα μελομακάρονα.

Προθερμαίνετε τον φούρνο και ψήνετε στους 180°C για 30 λεπτά περίπου. Καθώς ψήνονται τα μελομακάρονα ετοιμάζετε το σιρόπι. Ρίχνετε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και βράζετε για περίπου 5 λεπτά. Το αφήνετε να κρυώσει. Βγάζετε τα μελομακάρονα όταν ψηθούν και τα αφήνετε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια τα αδειάζετε στο χλιαρό σιρόπι και τα αφήνετε 15-20 λεπτά να το απορροφήσουν.

Αφήνετε τα μελομακάρονα σε πιατέλα να ρουφήξουν το σιρόπι και μετά ετοιμάζετε το μπεν μαρί για την επικάλυψη. Τοποθετείτε ένα μεταλλικό μπολ σε μια κατσαρόλα με νερό για να λιώσει η κουβερτούρα χωρίς να κάψει. Βουτάτε ένα ένα τα μελομακάρονα και με ένα πιρούνι τα τοποθετείτε σε λαδόκολλα. Πασπαλίζετε με την καρυδόψιχα όσο είναι ζεστή η σοκολάτα.

Σημ.: για ακόμα πιο υγιεινές επιλογές μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι ολικής αλέσεως ή αλεύρι ζέας ή βρώμη. Επίσης μπορείτε να κάνετε τα μελομακάρονά σας γεμιστά με καρύδι για να έχετε όλα τα οφέλη του πολύτιμου αυτού ξηρού καρπού.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Raw-Gazpacho1
Περισσότερα

Gazpacho

Η διάσημη κρύα σούπα από την Ισπανία μπορεί να γίνει το απόλυτο δροσιστικό καλοκαιρινό σας σνακ!