Μελέτη δείχνει ότι είναι συχνές στα παιδιά οι δερματικές αντιδράσεις σε συσκευές διαβήτη

Οι δερματικές αντιδράσεις σε συσκευές διαβήτη – γνωστές ως δερματίτιδα εξ επαφής – μπορεί να είναι συχνές στα παιδιά που τις χρησιμοποιούν, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Contact Dermatitis

Διάφορες συσκευές που χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση του διαβήτη—όπως συστήματα συνεχούς παρακολούθησης γλυκόζης (CGM) και αντλίες ινσουλίνης—περιέχουν στοιχεία που χρησιμοποιούν ισχυρά συγκολλητικά για να προσκολλώνται στο δέρμα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, το οποίο μπορεί να κυμαίνεται από μερικές ημέρες έως μερικές εβδομάδες ανάλογα με τη συσκευή. Για πολλά άτομα με διαβήτη, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα οφέλη από τη χρήση αυτών των συσκευών υπερτερούν του κινδύνου δερματικής αντίδρασης αυτών των συγκολλητικών. Αλλά για μερικούς ανθρώπους, η αντίδραση σε μια κόλλα μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητική – αρκετά ώστε να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αλλάξουν σε ένα διαφορετικό προϊόν που μπορεί να τους δώσει μια πιο ήπια δερματική αντίδραση.

Στην εισαγωγή τους στην τελευταία μελέτη, οι ερευνητές σημείωσαν ότι ένας αυξανόμενος αριθμός δερματικών αντιδράσεων έχει αναφερθεί καθώς περισσότεροι άνθρωποι με διαβήτη έχουν υιοθετήσει συσκευές που απαιτούν κόλλες στο δέρμα. Για τη μελέτη, στόχευαν να ανακαλύψουν ποιες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε κόλλες μπορεί να συμβάλλουν στις δερματικές αντιδράσεις σε παιδιά που χρησιμοποιούν αυτά τα προϊόντα. Εξέτασαν τα αποτελέσματα των δερματικών δοκιμών σε 15 παιδιά που υποβλήθηκαν σε τεστ με επίθεμα, στο οποίο οι ερευνητές παρατήρησαν αντιδράσεις σε διαφορετικά προϊόντα.

Βρέθηκαν αντιδράσεις σε έναν αριθμό συγκολλητικών προϊόντων

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι από τους 15 συμμετέχοντες, οι επτά είχαν αντίδραση σε προϊόντα που περιείχαν ακρυλικό ισοβορνυλεστέρα (IBOA) και πέντε είχαν αντίδραση σε εκείνα που περιείχαν υπεροξείδιο του βενζοϋλίου (BP). Συνολικά, 10 στους 15 είχαν δερματική αντίδραση σε υλικά που χρησιμοποιούνται σε αισθητήρες γλυκόζης ή αντλίες ινσουλίνης. Επιπλέον, τρεις είχαν αντίδραση σε ένα μαντιλάκι αφαίρεσης κόλλας δέρματος και τέσσερις είχαν αντίδραση σε έναν απλό επίδεσμο δέρματος – προϊόντα που χρησιμοποιούνται συχνά όταν αφαιρείται μια συσκευή διαβήτη από το δέρμα.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι ενώ εντόπισαν δύο πιθανούς ενόχους σε δερματικές αντιδράσεις από συγκολλητικά προϊόντα, είναι πιθανό να υπάρχουν πρόσθετες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε κόλλες για συσκευές διαβήτη που δεν εντόπισαν. Μεγαλύτερες μελέτες θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους κατασκευαστές να εντοπίσουν συστατικά που χρησιμοποιούνται σε κόλλες και άλλα προϊόντα που σχετίζονται με τον διαβήτη που τείνουν να προκαλούν τις πιο σοβαρές αντιδράσεις — και πιθανώς να αναπροσαρμόσουν τα προϊόντα τους με βάση αυτές τις πληροφορίες.

Αλλά ακόμη και με βάση την τρέχουσα μελέτη, έγραψαν οι ερευνητές, το υψηλό ποσοστό δερματικών αντιδράσεων υπογραμμίζει τη σημασία των κατασκευαστών να δίνουν μια πλήρη περιγραφή του χημικού περιεχομένου των συγκολλητικών και άλλων προϊόντων που έρχονται σε επαφή με το δέρμα.

Ένα άρθρο σχετικά με τη μελέτη στο Medscape επεσήμανε ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες – σε αντίθεση με τη Δανία, όπου πραγματοποιήθηκε η μελέτη – τα άτομα με διαβήτη αντιμετωπίζουν συχνά περιορισμούς που σχετίζονται με την ασφάλιση στην αλλαγή συσκευών διαβήτη. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν οι άνθρωποι εμφανίσουν μια δερματική αντίδραση σε ένα προϊόν, μπορεί να μην είναι απλό να αλλάξουν σε ένα διαφορετικό προϊόν. Ωστόσο, η μεγαλύτερη διαφάνεια στα συστατικά του προϊόντος θα μπορούσε να διευκολύνει τους ανθρώπους να ελαχιστοποιήσουν ή να θεραπεύσουν τις δερματικές αντιδράσεις, με τη βοήθεια του παρόχου υγειονομικής περίθαλψης, όπως απαιτείται.

Total
3
Shares
Σχετικά άρθρα
Όλη η εγκύκλιος για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020
Περισσότερα

Όλη η εγκύκλιος για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020

19-11-18 Eισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις το ακαδ. έτος 2019-2020. Σε συνέχεια του από 13-11-2018…