Ο τύπος 1 στην παιδική ηλικία συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο για κατάθλιψη και άγχος

Άλλη μια μελέτη αναδεικνύει τη σημασία ψυχολογικής στήριξης στα παιδιά με διαβήτη τύπου 1

Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 από την παιδική ηλικία –καθώς και οι συγγενείς τους χωρίς διαβήτη– διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για διαταραχές της διάθεσης όπως κατάθλιψη και άγχος, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Diabetes Care.

Υπάρχουν πολλά στοιχεία που υποστηρίζουν τη σύνδεση μεταξύ του διαβήτη και της κατάθλιψης, του άγχους ή και των δύο – αλλά μελέτες έχουν δείξει επίσης πιθανούς τρόπους μείωσης αυτού του κινδύνου. Μεταξύ των νέων με διαβήτη, υπάρχουν στοιχεία ότι η χειρότερη γενική υγεία συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο για κατάθλιψη στον διαβήτη τύπου 2, αλλά όχι στον διαβήτη τύπου 1 – με τον τύπο 1 να αυξάνει τον κίνδυνο για κατάθλιψη ανεξάρτητα από τη συνολική υγεία. Και ακόμη και η ύπαρξη προδιαβήτη αυξάνει τον κίνδυνο για μείζονα κατάθλιψη, δείχνει η έρευνα. Οι διαταραχές της διάθεσης μπορεί να έχουν συνέπειες που ξεπερνούν τα συμπτώματα ψυχικής υγείας — η κατάθλιψη συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 και οι αγχώδεις διαταραχές συνδέονται με περισσότερες επισκέψεις στο νοσοκομείο σε άτομα με τύπου 2. Αλλά πολλές από τις ίδιες στρατηγικές που μπορούν να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τον διαβήτη σας μπορεί επίσης να βοηθήσει με διαταραχές της διάθεσης – συμπεριλαμβανομένων των παρεμβάσεων υποστήριξης του διαβήτη, της υγιεινής διατροφής, της τακτικής άσκησης και ακόμη και της λήψης του φαρμάκου μετφορμίνης για τον διαβήτη τύπου 2.

Ο τύπος 1 με έναρξη στην παιδική ηλικία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαταραχών της διάθεσης

Για την τελευταία μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τα ποσοστά κατάθλιψης, άγχους και διαταραχών που σχετίζονται με το στρες σε άτομα με παιδικό διαβήτη τύπου 1 και τις οικογένειές τους, καθώς και σε άτομα χωρίς διαβήτη τύπου 1. Χρησιμοποιώντας δεδομένα από εθνικά μητρώα στη Σουηδία, συμπεριέλαβαν περίπου 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους που γεννήθηκαν μεταξύ 1973 και 2007 ως συμμετέχοντες. Από αυτή την ομάδα, 20.005 συμμετέχοντες έλαβαν διάγνωση διαβήτη τύπου 1 κατά την παιδική ηλικία. Μετά την προσαρμογή για παράγοντες που είναι γνωστό ότι συνδέονται με διαταραχές της διάθεσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες με παιδικό διαβήτη τύπου 1 είχαν 66% υψηλότερο κίνδυνο για διαταραχές της διάθεσης συνολικά. Είχαν επίσης 85% περισσότερες πιθανότητες να έχουν κατάθλιψη, 41% περισσότερες πιθανότητες να έχουν άγχος και 75% περισσότερες πιθανότητες να έχουν διαταραχές που σχετίζονται με το στρες, καθώς και 30% περισσότερες πιθανότητες να λάβουν φάρμακα για τη θεραπεία της κατάθλιψης ή του άγχους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα μέλη της οικογένειας ατόμων με παιδικό διαβήτη τύπου 1 είχαν αυξημένο κίνδυνο για διαταραχές της διάθεσης – οι γονείς είχαν 18% έως 25% περισσότερες πιθανότητες να τις έχουν, ενώ τα αδέρφια είχαν 5% έως 20% περισσότερες πιθανότητες.

Αυτά τα επίπεδα κινδύνου φαίνεται να είναι ανάλογα με το πόσο στενά συνδεδεμένα είναι τα μέλη της οικογένειας με τα παιδιά με διαβήτη τύπου 1, σημείωσαν οι ερευνητές – υποδηλώνοντας ότι ο γενετικός κίνδυνος για διαταραχές της διάθεσης μπορεί να σχετίζεται με τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 1, αυξάνοντας τον κίνδυνο για διαταραχές της διάθεσης. Φυσικά, είναι επίσης πιθανό τόσο ο γενετικός κίνδυνος όσο και το άγχος της ζωής με διαβήτη να εξηγούν τον υψηλότερο κίνδυνο για διαταραχές της διάθεσης σε άτομα με παιδικό διαβήτη τύπου 1.

«Οι γενετικές μελέτες δικαιολογούνται για την περαιτέρω κατανόηση των [αιτιών] αυτών των ψυχιατρικών διαταραχών στον διαβήτη τύπου 1», κατέληξαν οι ερευνητές. Ωστόσο, σημείωσαν ότι ανεξάρτητα από τις αιτίες αυτών των διαταραχών της διάθεσης, «τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν την ανάγκη για ψυχολογική συμβουλευτική για τα παιδιά και τις οικογένειές τους στη φροντίδα του διαβήτη».

Type 1 in Childhood Linked to Higher Risk for Depression and Anxiety – DSM (diabetesselfmanagement.com)

Total
9
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Το άγχος της παιδικής ηλικίας συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο υπέρτασης, παχυσαρκίας και διαβήτη αργότερα στην ενήλικη ζωή

Οι νέοι ενήλικες που ανέφεραν υψηλότερο στρες ως έφηβοι είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, παχυσαρκία και άλλους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου ως ενήλικες, σύμφωνα με νέα μελέτη.