Πώς να φροντίζετε κατοικίδια με διαβήτη

Επειδή και τα αγαπημένα μας ζωάκια μπορεί να έχουν διαβήτη, δείτε τι πρέπει να ξέρετε

Η συζήτηση επικεντρώνεται συχνά στους ανθρώπους, αλλά ο διαβήτης δεν είναι μια πάθηση αποκλειστικά για εμάς. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τα κατοικίδιά σας! Μην ανησυχείτε, ωστόσο – τα κατοικίδια με διαβήτη μπορούν ακόμα να ζήσουν μακρά, υγιή ζωή εάν ο διαβήτης τους διαγνωστεί έγκαιρα και αντιμετωπιστεί σωστά.

Εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζετε για τον διαβήτη στα κατοικίδιά σας.

Γνωρίστε τους παράγοντες και τα σημάδια κινδύνου

Σύμφωνα με την Αμερικανική Κτηνιατρική Ιατρική Ένωση, οι σκύλοι με διαβήτη διαγιγνώσκονται συνήθως σε ηλικία επτά έως δέκα ετών, ενώ οι γάτες συνήθως διαγιγνώσκονται σε ηλικία έξι ετών και άνω. Ωστόσο, ο διαβήτης μπορεί να αναπτυχθεί σε ένα ζώο σε οποιαδήποτε ηλικία.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ορισμένες ράτσες σκύλων έχουν υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη, συμπεριλαμβανομένων των Samoyed, των Miniature Schnauzers, των Miniature Poodles, των Pugs και των Toy Poodles. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι αυτές οι ράτσες γατών έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο: Tonkinese, Norwegian Forest και Burmese.

Οι παράγοντες κινδύνου για διαβήτη στα ζώα περιλαμβάνουν:

  • Ευσαρκία
  • Υπεραδρενοκορτισισμός (υπερδραστηριότητα των επινεφριδίων) σε σκύλους
  • Υπερθυρεοειδισμός (υπερδραστηριότητα του θυρεοειδούς) αδένα σε γάτες
  • Παγκρεατίτιδα
  • Καρδιακή ασθένεια
  • Νεφρική Νόσος
  • Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
  • Δερματικές λοιμώξεις
  • Έλλειψη φυσικής δραστηριότητας
  • Κατανάλωση περισσότερων καθημερινών θερμίδων από όσες χρειάζεται

Τα πρώιμα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Υπερβολική δίψα (αδειάζοντας συχνά το μπολ με νερό)
  • Αυξημένη ούρηση (περισσότερα ατυχήματα στο σπίτι)
  • Απώλεια βάρους ή αύξηση βάρους
  • Αυξημένη όρεξη
  • Θολή όραση (ιδιαίτερα σε σκύλους)
  • Χρόνιες/υποτροπιάζουσες λοιμώξεις
  • Χρόνιες/επαναλαμβανόμενες μυκητιάσεις σε θηλυκούς σκύλους/γάτες

Ορισμένα προηγμένα σημάδια περιλαμβάνουν:

  • Απώλεια όρεξης και ενέργειας
  • Εμετός
  • Καταθλιπτική στάση

Εάν αναγνωρίζετε αυτά τα συμπτώματα, φροντίστε να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας. Η έγκαιρη και σωστή αντιμετώπιση του διαβήτη του κατοικίδιου ζώου σας είναι ζωτικής σημασίας. Ο ανεξέλεγκτος διαβήτης στα κατοικίδια μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες επιπλοκές, όπως καταρράκτη, επιληπτικές κρίσεις, νεφρική ανεπάρκεια και διαβητική κετοξέωση (DKA). Ο ανεξέλεγκτος διαβήτης μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο στο αγαπημένο σας κατοικίδιο.

Πώς γίνεται η διάγνωση του διαβήτη στα κατοικίδια;

Όπως και στους ανθρώπους, ο κτηνίατρός σας μπορεί να ελέγξει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του κατοικίδιου ζώου σας και τα επίπεδα κετόνης στα ούρα για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση του διαβήτη.

Ο κτηνίατρός σας μπορεί επίσης να ελέγξει το αίμα του κατοικίδιου ζώου σας για ανισορροπίες ηλεκτρολυτών ή υψηλά ηπατικά ένζυμα.

Πώς αντιμετωπίζεται ο διαβήτης στα κατοικίδια;

Η θεραπεία του διαβήτη για κατοικίδια συνήθως περιλαμβάνει τρία μέρη:

Ινσουλίνη: Η συνιστώμενη θεραπεία για τα περισσότερα κατοικίδια είναι συνήθως η ινσουλίνη, συχνά με τη μορφή ενέσεων δύο φορές την ημέρα. Τα περισσότερα σκυλιά με διαβήτη χρειάζονται ινσουλίνη. Ο κτηνίατρός σας θα σας διδάξει πώς να κάνετε τις ενέσεις και θα τις χρονομετρήσει κατάλληλα με τα γεύματα του κατοικίδιου ζώου σας. Το κόστος της θεραπείας θα ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος του κατοικίδιου ζώου σας και την ποσότητα ινσουλίνης που χρειάζονται. Συνήθως κυμαίνεται από 30-150 $ το μήνα. Ευτυχώς, οι περισσότερες ασφάλειες για κατοικίδια θα καλύπτουν τη θεραπεία για τον διαβήτη.

Διατροφή: Μια υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει το κατοικίδιό σας να ζήσει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Αυτό συνήθως σημαίνει ποιοτικές πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες για να επιβραδύνουν την απορρόφηση της γλυκόζης (ζάχαρης) από τους υδατάνθρακες στα γεύματά τους. Ο κτηνίατρός σας μπορεί επίσης να συστήσει μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά. Εάν το κατοικίδιο ζώο σας έχει λάβει πάρα πολλές λιχουδιές τελευταία, ο κτηνίατρός σας θα συστήσει σίγουρα να είστε προσεκτικοί με αυτές τις επιπλέον θερμίδες για κατοικίδια που είναι υπέρβαρα.

Άσκηση: Μια μέτρια, συνεπής ρουτίνα άσκησης μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή απότομων πτώσεων ή αιχμών στα επίπεδα γλυκόζης. Πηγαίνετε τον σκύλο σας σε καθημερινές βόλτες ή παίξτε ένα παιχνίδι φρίσμπι!

Η φροντίδα ενός κατοικίδιου με διαβήτη δεν είναι εύκολη, αλλά συνήθως μπορεί να τα βοηθήσει να ζήσουν μια μακρά υγιή ζωή! Αξίζει την προσπάθεια αν είστε σε θέση να παρέχετε αυτό το επίπεδο φροντίδας.

Πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη για ένα κατοικίδιο με διαβήτη

Η θεραπεία του κατοικίδιου ζώου σας θα ξεκινήσει πιθανώς με πολλές επισκέψεις στον κτηνίατρο για εξετάσεις και προσαρμογές φαρμάκων, αλλά η διαχείριση του διαβήτη που κάνετε στο σπίτι είναι εξίσου σημαντική. Ο κτηνίατρός σας πιθανότατα θα συστήσει ένα καθημερινό σύστημα παρακολούθησης της γλυκόζης για να διασφαλίσει ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του κατοικίδιου ζώου σας παραμένουν σε ένα ασφαλές και υγιές εύρος.

Ακολουθούν ορισμένα πρόσθετα βήματα που μπορείτε να κάνετε:

Χρόνος: Σκεφτείτε να περιμένετε μέχρι το κατοικίδιο ζώο σας να φάει για να δώσετε ινσουλίνη, απλώς για να βεβαιωθείτε ότι το κατοικίδιο ζώο σας τρώει πραγματικά. (Τα ζώα μπορεί να είναι δύσκολα!) Εάν κάνετε μια ένεση ινσουλίνης και το κατοικίδιο ζώο σας δεν τρώει, θα μπορούσε να προκαλέσει υπογλυκαιμία ή χαμηλό σάκχαρο στο αίμα.

Νερό: Δεδομένου ότι η νέα διατροφή του κατοικίδιου ζώου σας πιθανότατα θα περιλαμβάνει περισσότερες φυτικές ίνες, η κατανάλωση άφθονου νερού είναι σημαντική για την πρόληψη επιπλοκών όπως η δυσκοιλιότητα.

Προσέξτε για χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα: Εάν το κατοικίδιο ζώο σας παίρνει ινσουλίνη, προσέξτε για σημάδια υπογλυκαιμίας, όπως αδυναμία, τρόμο και απώλεια όρεξης. Αλλαγές στη δοσολογία και τη συχνότητα της ινσουλίνης πρέπει να γίνουν από τον κτηνίατρό σας.

Η συνέπεια είναι το κλειδί: Είτε πρόκειται για το χρονοδιάγραμμα των ενέσεων είτε για την ποσότητα τροφής που ταΐζετε, προσπαθήστε να είστε συνεπείς. Και μην υποτιμάτε τα οφέλη από αυτές τις καθημερινές βόλτες!

Σε επαφή με τον κτηνίατρο: Εάν παρατηρήσετε οτιδήποτε νέο σχετικά με τη συμπεριφορά του κατοικίδιου ζώου σας, φροντίστε να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας και να το ελέγξετε. Κάντε όποιες ερωτήσεις έχετε και βεβαιωθείτε ότι είστε ξεκάθαροι σχετικά με το σχέδιο διαχείρισης του διαβήτη του κατοικίδιου σας!

Συμπέρασμα

Εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με την υγεία ή τα συμπτώματα του κατοικίδιου ζώου σας, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για να λάβετε μια επαγγελματική διάγνωση και να προγραμματίζετε πάντα τακτικές εξετάσεις. Θυμηθείτε, με τη σωστή θεραπεία και φροντίδα, το κατοικίδιο ζώο σας με διαβήτη μπορεί να ζήσει μια μακρά, ευτυχισμένη ζωή με καλή υγεία!

Total
21
Shares
Σχετικά άρθρα
προσωπικότητα και διαβήτης
Περισσότερα

Η αρνητική συμπεριφορά αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη στις γυναίκες, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Νέα έρευνα αποκαλύπτει πως ο πεσιμισμός, ο αρνητισμός και η εχθρική συμπεριφορά στις γυναίκες, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.…