Ένα διαβητικό χωριό στην καρδιά της πόλης!

Το πεδίο του Άρεως μετατράπηκε στο πρώτο «Διαβητικό Χωριό» της Ευρώπης, σε έναν χώρο αφιερωμένο στον τρόπο ζωής, την ενημέρωση και την εκπαίδευση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Σακχαρώδη Διαβήτη.
Διαβητικό χωριό

Το χωριό αυτό τα έχει όλα! Παιχνίδι, εκπαίδευση, ενημέρωση, άθληση και κυρίως συνάντηση. Ή μάλλον συναντήσεις. Όσοι και όσες πέρασαν από το Πεδίο του Άρεως χθες Σάββατο και σήμερα Κυριακή, διαπίστωσαν ότι εδώ χτυπάει η καρδιά των ανθρώπων με διαβήτη.
Το πεδίο του Άρεως μετατράπηκε στο πρώτο «Διαβητικό Χωριό» της Ευρώπης, σε έναν χώρο αφιερωμένο στον τρόπο ζωής, την ενημέρωση και την εκπαίδευση με αφορμή την παγκόσμια ημέρα του σακχαρώδη διαβήτη (14 Νοεμβρίου)!
Και σε αυτόν τον φιλόξενο, γεμάτο από ανθρώπους και ζεστό –παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες- χώρο, δέσποζε το «δέντρο του διαβήτη». Ένα «δέντρο» που στα κλαδιά του κρεμάστηκαν δεκάδες ευχές, ένα χρώμα ή απλά ένα όνομα, προκειμένου να δώσουν όλοι «στήριξη, ελπίδα και αγάπη» όπως καλούσε η οργανωτική επιτροπή. Και το δέντρο του διαβήτη γέμισε με χρώματα, ονόματα και λέξεις, όπως αυτές που βγήκαν μέσα από τη δύσκολη εμπειρία «μάθε να ζείς με το διαβήτη» και «ο διαβήτης δεν είναι αρρώστεια-είναι τρόπος ζωής» ή εκείνες που θέλουν να προστατέψουν «προσοχή! μην τρώτε πολλά γλυκά» γραμμένες από κάποιο παιδικό χέρι ή εκείνες της αποδοχής της κατάστασης «η γλύκα δεν είναι στη ζάχαρη αλλά στην αγάπη». Και ονόματα πολλά, ανθρώπων που βρέθηκαν εδώ να συμβάλλουν με την παρουσία και τη φωνή τους στην πεποίθηση ότι ο διαβήτης θα νικηθεί κάποια μέρα ή ακόμα καλύτερα ότι «ο διαβήτης νικιέται» κάθε μέρα, όπως έγραψε κάποιος ή κάποια, εδώ στο πρώτο διαβητικό χωριό της Ευρώπης στην καρδιά της πόλης.
Την πρωτοποριακή αυτή εκδήλωση -να υπογραμμίσουμε- συνδιοργάνωσαν, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.) και η Περιφέρεια Αττικής, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του Δήμου Αθηναίων, καθώς και των Ιατρικών Επιστημονικών Φορέων: της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ), της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας (Ε.Ε.Ε.), της Διαβητολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδας (Δ.Ε.Β.Ε.), της Εταιρείας Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού (Ε.ΜΕ.ΔΙ.Π.) και της Εταιρείας Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα (Ε.Μ.Πα.Κ.Α.Ν.).
Όλοι οι φορείς λοιπόν στην υπηρεσία του κοινού, διαβητικών και μη, καθώς ο κύριος στόχος των εκδηλώσεων ήταν η ενημέρωση για όλες τις πτυχές του τρόπου ζωής στον διαβήτη, η πρόληψη και η εκπαίδευση στην αρμονική συνύπαρξη με τον διαβήτη καθώς και η πληροφόρηση για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα του αυτοελέγχου, της διατροφής, της άθλησης και βεβαίως στον τομέα των ιατρικών/ερευνητικών δεδομένων.
Όλες οι ηλικίες είναι εκεί. Από τους (πολύ) μικρότερους, που έχουν την ευκαιρία να παίξουν στον ειδικά διαμορφωμένο παιδότοπο έως μεγαλύτερους σε ηλικία που νιώθουν δικαιωμένοι και ανακουφισμένοι που πια ο τρόπος ζωής τους λόγω του διαβήτη βγήκε στο προσκήνιο και κατέλαβε μάλιστα έναν κεντρικό αθηναϊκό χώρο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της διαφοράς στις αντιλήψεις και στην ενημέρωση μέσα στα χρόνια, ήταν η ιστορία που μας διηγήθηκε η κα Ντίνα. Όταν η ίδια βρέθηκε πριν από 20 χρόνια σε έναν γάμο σε επαρχιακή πόλη της Ελλάδας και αναπόφευκτα έκανε κάποια στιγμή ένεση ινσουλίνης, οι προσκεκλημένοι που την είδαν κάλεσαν την αστυνομία, κατηγορώντας την ότι έκανε χρήση ηρωίνης! Ευτυχώς για εκείνην, ο αστυνομικός που πήγε να τη…συλλάβει, γνώριζε για την πάθηση καθώς είχε συγγενή με διαβήτη και έτσι τελικά δεν συνελήφθη. Όμως η κα Ντίνα είχε βρεθεί στην πολύ δυσάρεστη θέση να πρέπει να εξηγήσει τα ανεξήγητα για πολλούς εκείνη την -όχι και τόσο μακρινή- εποχή. Σήμερα τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα αν και πολλοί είναι ακόμα εκείνοι που κρύβουν την πάθησή τους ή καλύτερα τον διαφορετικό τρόπο ζωής τους.
Όχι πάντως όσοι –πολλοί- βρέθηκαν στο διαβητικό χωριό στην καρδιά της πόλης! Γιατί πήραν μέρος σε μια γιορτή, χαρούμενη, ευφάνταστη, δημιουργική και κυρίως υποστηρικτική:
Από την επίδειξη τζούντο δυο αθλητριών του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου στον χώρο της άθλησης και τα διαδραστικά παιχνίδια με κονσόλες ηλεκτρονικών παιχνιδιών που προϋποθέτουν τη σωματική συμμετοχή, στα «μουσικομαγειρέματα» όπου ο σεφ Ευτύχης Μπλέτσας έδινε πληροφορίες μεταξύ άλλων για τον γλυκαιμικό δείκτη των προϊόντων κ.ά. και «αξιοποιούσε» με τη συμμετοχή του κοινού τα υλικά της υγιεινής διατροφής για να φτιάξει νόστιμους μεζέδες.
Από εκπαιδευτικές παραστάσεις και παιχνίδια για τα παιδιά έως προβολές βίντεο για την ιστορία του διαβήτη και της ινσουλίνης καθώς και έκθεση υλικών μέτρησης και χορήγησης ινσουλίνης από το πρελθόν μέχρι σήμερα.
Από τη δυνατότητα των επισκεπτών να κάνουν δωρεάν, μέτρηση σακχάρου, μέτρηση γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, εξέταση οφθαλμών (βυθοσκόπηση), μέτρηση πίεσης και εξέταση κάτω άκρων από εξειδικευμένους γιατρούς και ποδολόγους, έως την ευκαιρία να ενημερωθούν για όλα τα νέα υλικά μέτρησης και χορήγησης ινσουλίνης και φαρμάκων.
Από το χωριό, δεν έλειψαν οι διαιτολόγοι-διατροφολόγοι που έδιναν συνεχώς πληροφορίες, συμβουλές και ενημερωτικό υλικό στους ενδιαφερόμενους ενώ εκτίθονταν και προϊόντα ειδικά για διαβητικούς.
Όπως δεν έλλειψαν βεβαίως και οι γιατροί-διαβητολόγοι που εκτός από τις συμβουλές τους, έδωσαν και τα φώτα τους σε μια σειρά εργαστηρίων διαδραστικής συζήτησης για διάφορα θέματα όπως πχ για την έναρξη ινσουλίνης σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 ή για το ρόλο της διατροφής στο διαβήτη κ.ά. Οι συζητήσεις και ομιλίες έγιναν χθες Σάββατο στο ξενοδοχείο «ΠΑΡΚ», ακριβώς απέναντι από το Πεδίο του Άρεως και συνεχίζονται και σήμερα από τις 17.00-21.00.
Εκτός από τα Εργαστήρια, απόψε μπορείτε να παρακολουθήσετε δυο πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες-συζητήσεις:
«Διαβήτης και οικογένεια-προσαρμογή σ’ έναν καινούργιο τρόπο ζωής» που ξεκινά στις 19.15 και «Ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο» που ξεκινά στις 20.00 και θα παρουσιαστούν και συζητηθούν τα νέα επιστημονικά δεδομένα, μια συζήτηση-κατακλείδα των εκδηλώσεων.
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ. Όσοι/όσες δεν προλάβατε να πάτε χθες και σήμερα το πρωί και ζείτε στην Αθήνα, υπάρχει ακόμα χρόνος να βρεθείτε μαζί με άλλους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. Σας το συνιστούμε ανεπιφύλακτα! Γιατί όπως μας υπενθύμισε μια ευχή στο δέντρο του διαβήτη: «Ενωμένοι είμαστε δυνατότεροι»…
Μ. Τζαβάρα

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα

«Λαϊκό»: Θεραπεύουν τον διαβήτη με μεταμόσχευση κυττάρων

Το τέλος στις επιπλοκές του διαβήτη τύπου Ι και την καθημερινή χρήση ινσουλίνης αναμένεται να σημάνει για 20 Έλληνες, η λειτουργία της νέας μονάδας μεταμόσχευσης νησιδίων παγκρέατος στο νοσοκομείο «Λαϊκό».

Το διαβητικό πόδι

Στην χώρα μας, τα λιγοστά κέντρα αναφοράς περιστατικών διαβητικού ποδιού προσφέρουν μέχρι σήμερα σημαντική βοήθεια στους διαβητικούς ασθενείς σε επίπεδο τόσο πρόληψης, όσο και θεραπευτικής αποκατάστασης.