Με τον όρο μεταγευματικό διαβήτη εννοούμε τον διαβήτη που χαρακτηρίζεται κυρίως ή μόνο από αύξηση των μεταγευματικών σακχάρων. Σε ορισμένα διαβητικά άτομα το επίπεδο της βασικής έκκρισης ινσουλίνης είναι φυσιολογικό με αποτέλεσμα το άτομο να έχει φυσιολογικά σάκχαρα νηστείας, όταν όμως απαιτείται αυξημένη ορμονική έκκριση και βιοχημική επεξεργασία του σακχάρου λόγω αυξημένης εισόδου σακχάρων στον οργανισμό, εκείνος δεν δύναται να ανταποκριθεί.
Αυξημένη είσοδος εξωγενών σακχάρων στον οργανισμό συμβαίνει κλασσικά στην περίπτωση των γευμάτων. Μετά από την λήψη γεύματος, το επίπεδο του σακχάρου του αίματος τείνει να αυξηθεί, υπό φυσιολογικές συνθήκες, λόγω των σακχάρων των τροφών που εισέρχονται στον οργανισμό μέσω της πέψης και της διαδικασίας της απορρόφησης.
Η γλυκόζη που απορροφάται στο αίμα μετά το γεύμα ωστόσο προκαλεί υπό φυσιολογικές συνθήκες γρήγορη χρησιμοποίησή της από τα κύτταρα του σώματος με αποτέλεσμα η γλυκόζη του αίματος να μην ανέρχεται σε παθολογικά επίπεδα στο φυσιολογικό άτομο. Σημαντικός είναι και ο ρόλος ορμονών του γαστρεντερικού συστήματος, όπως της γαστρίνης, εκκριματίνης, χολοκυστοκινίνης, γαστρικού ανασταλτικού πεπτιδίου, που απελευθερώνονται στον γαστρεντερικό σωλήνα μετά την λήψη γεύματος και προκαλούν προκαταρτικές αυξήσεις της παραγόμενης από το πάγκρεας ινσουλίνης. Στην τελική ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου μεταγευματικά σημαντικός είναι ο ρόλος θρεπτικών ουσιών, ορμονών, νευροδιαβιβαστών και πεπτιδίων όπως της GLP-1, της γλυκαγόνης, της GLUT2. Σημαντική εργαστηριακή δοκιμασία διάγνωσης του μεταγευματικού διαβήτη είναι η χορήγηση διαλύματος γλυκόζης και η διαδοχική μέτρηση των επιπέδων σακχάρου. Η δοκιμασία αυτή λέγεται δοκιμασία ανοχής γλυκόζης.
Ο μεταγευματικός διαβήτης είναι μια πολυσυστηματική νόσος, που βλάπτει όλα τα όργανα του οργανισμού: Καταστρέφει τα μάτια, την καρδιά, τον νεφρό, τον εγκέφαλο, τα αγγεία, τα νεύρα. Ο μεταγευματικός διαβήτης είναι ύπουλη νόσος διότι στα αρχικά στάδια δεν εμφανίζει συμπτώματα, ενώ οι ασθενείς εύκολα επαναπαύονται από τις φυσιολογικές τιμές των πρωινών σακχάρων υποεκτιμώντας τη σοβαρότητα της κατάστασης. Τα πρωινά σάκχαρα σε αντίθεση με τις μετρήσεις της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, δεν χρησιμοποιούνται ως δείκτης καλής μεταβολικής ρύθμισης στο μεταγευματικό διαβήτη, διότι η ικανότητα του οργανισμού να επεξαργάζεται το σάκχαρο σε συνθήκες χαμηλής προσφοράς δεν διαταράσσεται ιδιαίτερα.
Σήμερα υπάρχει σύγχρονη, αποτελεσματική θεραπεία του μεταγευματικού διαβήτη, που περιλαμβάνει φάρμακα και κατάλληλη διατροφή. Η άσκηση, η απώλεια του υπερβάλλοντος βάρους, η διατήρηση χαμηλών επιπέδων LDL χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης σε ιδανικά κατώτερα φυσιολογικά επίπεδα είναι σημαντικά για την πρόληψη των σοβαρών επιπλοκών.
Σχετικά άρθρα
Ξεκίνησαν οι κατ' οίκον δοκιμές του βιονικού παγκρέατος iLet, της διπλής αντλίας που χορηγεί ινσουλίνη και δασιγλυκαγόνη
Στις 22 Μαΐου, οι Beta Bionics και Zealand Pharma ανακοίνωσαν την έναρξη της κατ’ οίκον πειραματικής δοκιμής του iLet Bionic Pancreas System. Το βιονικό πάγκρεας είναι μια διπλή αντλία, που χορηγεί ινσουλίνη και δασι-γλυκαγόνη – μια πειραματική μορφή ανάλογου γλυκαγόνης που έχει σχεδιαστεί από την Zealand Pharma. Η δόση υπολογίζεται ανάλογα με τις μετρήσεις που θα λαμβάνονται μέσω συστήματος συνεχούς μέτρησης γλυκόζης. Πρόκειται για την πρώτη ευρείας...
Στη σειρά Maestro του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, ο Αντίνοος Αλμπάνης παρουσιάζει τον διαβήτη ρεαλιστικά
Ο Αντίνοος Αλμπάνης δίνει στον διαβήτη μια ρεαλιστική θέση στην τηλεόραση
Μεγαλύτερος ο κίνδυνος διαβήτη για τα παιδιά που δεν τρώνε πρωινό
Τα παιδιά που παραλείπουν το πρωινό γεύμα αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Από σήμερα και μέχρι τις 26 Δεκεμβρίου οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα
Το κοινωνικό μέρισμα που υπολογίζεται στα 700 ευρώ, θα δοθεί σε 253.000 δικαιούχους μετά το κλείσιμο της πλατφόρμα…