Ηχορύπανση και…διαβήτης!

Ηχορύπανση και…διαβήτης! - Glykouli.Gr

Ο θόρυβος ενοχοποιείται για πολλά δεινά που προκαλούνται στον ανθρώπινο οργανισμό. Κι αυτό γιατί διεγείρει το νευρικό σύστημα του ανθρώπου, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τους ρυθμούς της καρδιάς και οδηγεί σε στρες.
Προηγούμενες μάλιστα έρευνες συνέδεσαν την έκθεση στην ηχορύπανση της οδικής κυκλοφορίας με καρδιαγγειακά νοσήματα.
Δανοί ερευνητές σήμερα, αναφέρουν βασιζόμενοι σε νέα μελέτη ότι η μακροχρόνια έκθεση σε θόρυβο που προκαλείται από την αυξημένη οδική κυκλοφορία, συνδέεται με την αύξηση της συχνότητας εμφάνισης του διαβήτη.
Στην μελέτη συμμετείχαν 57.000 άτομα ηλικίας 50-64 ετών-κατά την έναρξη της έρευνας, και παρακολουθήθηκαν για 9 χρόνια. Αποκλείστηκαν όσοι είχαν αναπτύξει καρκίνο ή διαβήτη νωρίτερα. Από τους 50.187 των συμμετεχόντων, 3.869 εμφάνισαν σακχαρώδη διαβήτη και χρησιμοποιήθηκαν για την ανάλυση των δεδομένων.
Η έκθεση σε θορύβους οδικής κυκλοφορίας εκτιμήθηκε για όλες τις γεωγραφικές περιοχές που έζησαν οι συμμετέχοντες. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα σύστημα καταμέτρησης των θορύβων που προκαλούσαν τα οχήματα, τα αεροπλάνα και ο σιδηρόδρομος.
Εκτιμήθηκε επίσης η κυκλοφοριακή ρύπανση η οποία συνδέθηκε με τον διαβήτη σε προηγούμενες μελέτες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως, οι συμμετέχοντες που εμφάνισαν διαβήτη ήταν στην πλειοψηφία τους άνδρες, είχαν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος και ήταν μεγαλύτερης ηλικίας κατά την ένταξη στη μελέτη. Ήταν επίσης καπνιστές και κατώτερης εκπαίδευσης. Έτρωγαν λιγότερα φρούτα και λαχανικά, ασχολούνταν με λιγότερη φυσική δραστηριότητα, καιείχαν εκτεθεί σε υψηλότερα επίπεδα του θορύβου της οδικής κυκλοφορίας σε σχέση με τους υπολοίπους.
Συγκεκριμένα, κάθε αύξηση του μέσου θορύβου της οδικής κυκλοφορίας στην εκάστοτε κατοικία κατά 10 ντεσιμπέλ, σχετίστηκε στατιστικά με 11% αυξημένο κίνδυνο για πρόκληση σακχαρώδη διαβήτη, με το ποσοστό κινδύνου να αυξάνεται στο 14% με βάση στοιχεία από τα προηγούμενα 5 χρόνια. Δεν αποδείχθηκε συσχέτιση μεταξύ του θορύβου των σιδηροδρόμων και του διαβήτη.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μείωση του αστικού θορύβου θα μπορούσε να βελτιώσει την υγεία του πληθυσμού και συγκεκριμένα να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να επιβεβαιώσουν αυτήν την σχέση και να καθορίσουν το κατά πόσο ο κυκλοφοριακός θόρυβος και η ατμοσφαιρική ρύπανση αλληλεπιδρούν για την εμφάνιση διαβήτη.

Catalan�

 

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα