Η σημασία της σωστής ενυδάτωσης

Η σημασία της σωστής ενυδάτωσης
Η σημασία της σωστής ενυδάτωσης

Οι περισσότεροι σκεφτόμαστε ότι πρέπει να πίνουμε περισσότερο νερό όταν ο καιρός είναι ζεστός ή όταν κάνουμε κάποια σωματική δραστηριότητα. Όμως, ασχέτως του προγράμματός μας, η σωστή ενυδάτωση είναι σημαντική, ιδιαίτερα για άτομα με διαβήτη.

Τα θαύματα του νερού

Θα έχετε ακούσει κάποια στιγμή ότι το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από 60% νερό. Μπορεί να ακούγεται και λίγο περίεργο μιας και όταν σκεφτόμαστε το σώμα μας, συνήθως το μυαλό μας πηγαίνει στα οστά, τους μυς, τους ιστούς και το αίμα. Όμως, μια καλύτερη ματιά στις εσωτερικές διεργασίες του σώματος, θα μας αποκαλύψει κάποια γεγονότα που μπορεί να μας εκπλήξουν:

  • Οι πνεύμονες αποτελούνται από 80% νερό
  • Τα νεφρά και οι μυς αποτελούνται από 79% νερό
  • Ο εγκέφαλος και η καρδιά αποτελούνται από 70% νερό
  • Το δέρμα αποτελείται από 64% νερό
  • Τα οστά αποτελούνται από 30% νερό

Το νερό είναι τόσο σημαντικό για τη ζωή που μπορούμε να ζήσουμε ελάχιστες ημέρες χωρίς αυτό.

Γιατί χρειαζόμαστε νερό

Μήπως αναρωτιέστε γιατί τόσο πολύ νερό; κοιτάξτε λοιπόν τι κάνει στο σώμα σας, εκτός από το να σας κάνει να ξεδιψάτε.

  • Διατηρεί υγρούς τους ιστούς στα μάτια, το στόμα και τη μύτη
  • Δημιουργεί το σάλιο
  • Ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος
  • Βοηθά στην μεταφορά των θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα
  • Βοηθά με την χώνεψη και αποτρέπει την δυσκοιλιότητα
  • Λιπαίνει τις αρθρώσεις
  • Προστατεύει όργανα και ιστούς
  • Βοηθά στην αποβολή των τοξινών
  • Βοηθά στην σκέψη, στην μνήμη και στην προσοχή.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Human Nutrition and Diabetics, το νερό βοηθά ακόμη και στις σωστές διατροφικές συνήθειες. Ρωτάτε γιατί; οι άνθρωποι που έλαβαν μέρος σε αυτή την έρευνα (περισσότεροι από 18.300) και λάμβαναν 1% περισσότερο νερό ημερησίως, έτρωγαν λιγότερες θερμίδες και κατανάλωναν λιγότερο νάτριο, ζάχαρη και λιγότερα κορεσμένα λίπη. Μάλιστα, έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση ενός ποτηριού νερό πριν το γεύμα, βοηθά στην απώλεια βάρους.

Νερό και διαβήτης

Όσον αφορά στο διαβήτη, το νερό βοηθά με μερικούς σημαντικούς τρόπους:

  • Αραιώνει τη γλυκόζη στο αίμα όταν το σάκχαρο είναι υψηλό
  • Μπορεί να αντισταθμίσει την αφυδάτωση που προκαλεί το υψηλό σάκχαρο
  • Βοηθά τα νεφρά να αποβάλουν την υπερβολική γλυκόζη όταν το σάκχαρο είναι υψηλό.

Αν έχετε προδιαβήτη, ή κινδυνεύετε να εμφανίσετε διαβήτη τύπου 2, σκεφτείτε να πίνετε περισσότερο νερό. Άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Diabetes Care το 2011, παρακολούθησε περισσότερους από 3000 υγιείς άνδρες και γυναίκες χωρίς διαβήτη, για περίπου μια δεκαετία. Μετά από 9 χρόνια, 800 από αυτούς εμφάνισαν διαβήτη τύπου 2. Όμως, αυτοί που έπιναν μεταξύ μισό και 1 λίτρο νερό την ημέρα, είχαν 30% λιγότερο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με αυτούς που έπιναν πολύ μικρότερη ποσότητα.

Πόσο νερό χρειάζεστε;

Δεν είναι εύκολο να διαπιστώσει κανείς πόσο νερό ή πόσα υγρά χρειάζεται, γιατί υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που παίζουν ρόλο, όπως η άσκηση, το κλίμα, η κατάσταση της υγείας, κλπ. Όμως, για να έχετε μια γενική ιδέα των αναγκών σας, η Εθνική Αμερικανική Ακαδημία Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής, ορίζει ως επαρκή ημερήσια πρόσληψη υγρών:

  • Περίπου 15.5 φλυτζάνια υγρών ημερησίως για άντρες
  • Περίπου 11.5 φλυτζάνια υγρών ημερησίως για γυναίκες.

Πάντα καλό είναι να συζητάτε με το γιατρό σας σχετικά με τις ανάγκες σας για υγρά. Για παράδειγμα, μπορεί να χρειάζεστε λιγότερα υγρά αν πάσχετε από συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, ή νεφρική νόσο. Μπορεί να χρειάζεστε περισσότερα υγρά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως όταν έχετε πυρετό, ή είστε άρρωστοι.

Δεν σας αρέσει το νερό;

Το νερό δεν έχει γεύση ή χρώμα, ούτε θερμίδες και υδατάνθρακες. Εφόσον είναι καθαρό και δεν είναι μολυσμένο, είναι ό,τι καλύτερο όσον αφορά στο διαβήτη. Όμως, πολλοί άνθρωποι το βρίσκουν βαρετό (μιας και δεν έχει γεύση!) ή απλά δεν τους αρέσει. Πως λοιπόν μπορείτε σε αυτήν την περίπτωση να παραμείνετε ενυδατωμένοι; Ευτυχώς υπάρχουν αρκετές επιλογές.

Δώστε μια ευκαιρία στο νερό

Μπορείτε να του δώσετε γεύση προσθέτοντας κομμάτια εσπεριδοειδών, αγγουριού, ή φρούτων όπως μούρα, ανανά, καρπούζι, ροδάκινο. Μπορείτε ακόμη να προσθέσετε και βότανα – δοκιμάστε βασιλικό, μέντα, λεμόνι, θυμάρι ή άνηθο.

Μπουρμπουλήθρες

Το ανθρακούχο νερό μπορεί να σας αρέσει περισσότερο, και μπορεί να έχει και γεύσεις. Μπορείτε να δημιουργήσετε οι ίδιοι ανθρακούχο νερό προσθέτοντας σόδα.

Δοκιμάστε τσάι ή καφέ χωρίς γλυκαντικό (ζεστό ή κρύο)

Αν έχετε θέμα με την καφεΐνη μπορείτε να βάλετε ντεκαφεϊνέ. Επίσης πολλά φυτικά τσάγια δεν περιέχουν καφεΐνη.

Προσπαθήστε να προσθέσετε λίγο χυμό

Ο χυμός είναι γεμάτος θερμίδες και υδατάνθρακες, όμως μια μικρή ποσότητα (όπως 1/8 του φλυτζανιού) προσθέτει μόνο 4 γραμμάρια υδατανθράκων και μπορεί να νοστιμίσει το νερό σας.

Τρώτε φρούτα και λαχανικά πλούσια σε νερό

Το αγγούρι, το μαρούλι, το σέλινο, τα ραδίκια, οι τομάτες και οι πιπεριές περιέχουν περίπου 95% νερό. Το καρπούζι, οι φράουλες, το πεπόνι, τα ροδάκινα και τα μπλακμπέρι, είναι φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και με λίγους υδατάνθρακες.
Πηγή: Diabetes Self Management

Total
89
Shares
Σχετικά άρθρα