Υπερφαγία: πόσο κινδυνεύει η υγεία μας;

Η υπερφαγία μπορεί να είναι η αρχή αρκετών προβλημάτων υγείας και στην παραγματικότητα, μπορεί να μας θέσει σε σοβαρό κίνδυνο. Η πασχαλινή περίοδος είναι «κόκκινο πανί» για την υγεία μας και για το λόγο αυτό ίσως πρέπει να γνωρίζουμε τις συνέπειες, που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε τη …μετά Πάσχα περίοδο.
paxysarkia-9-diavitis-Glykouli.Gr

Η υπερφαγία είναι χαρακτηριστική συνήθεια της πασχαλινής περιόδου. Όσο και να προσπαθήσει κάποιος να αντισταθεί στις λαμπριάτικες λιχουδιές (ακόμη και τις νηστίσιμες κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας), η αλήθεια είναι ότι δύσκολα θα τα καταφέρει.
Πόσο ρισκάρουμε τρώγοντας παραπάνω;
 
Οι συνηθισμένοι κίνδυνοι για την υγεία
Φυσικά, ο πιο κοινός κίνδυνος για την υγεία, που συνδέεται με την υπερφαγία είναι η αύξηση του σωματικού βάρους και κατ’ επέκταση η παχυσαρκία και όσα αυτή συνεπάγεται. Ωστόσο, ακόμη και λίγα παραπάνω κιλά μπορούν να οδηγήσουν σε διάφορα προβλήματα υγείας. Τα πιο συνηθισμένα είναι:
• Υψηλή αρτηριακή πίεση
• Υψηλή χοληστερίνη
• Η οστεοαρθρίτιδα, που προκαλείται από τη φθορά του χόνδρου και των οστών
• Υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων
• Ο διαβήτης τύπου 2
• Η υπνική άπνοια
• Αναπνευστικά προβλήματα
• Στεφανιαία νόσος
• Νόσος της χοληδόχου κύστεως
• Εγκεφαλικά επεισόδια
• Αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του ενδομητρίου, του μαστού και του παχέος εντέρου.
Τα πιο συχνά από αυτά τα προβλήματα υγείας για τους ανθρώπους, που τρώνε υπερβολικά περιλαμβάνουν το διαβήτη, τις καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Το πρόβλημα βέβαια δεν απομονώνεται μόνο σε αυτά, γιατί κάθε ασθένεια μπορεί να αποτελέσει συνέχεια ή να προκαλέσει μια αλυσίδα άλλων νοσημάτων. Ωστόσο, ας δούμε αναλυτικά τις τρεις αυτές περιπτώσεις.
 
Διαβήτης
 
Ο διαβήτης τύπου 2, είναι γνωστός ως διαβήτης των ενηλίκων, επειδή παλαιότερα ήταν σχεδόν ανήκουστο για τα παιδιά να αναπτύξουν αυτή τη διαταραχή. Αυτό ωστόσο, λόγω των διατροφικών επιλογών της σύγχρονης ζωής, έχει αλλάξει και αρκετά παιδιά είναι σήμερα υπέρβαρα, συνεπώς, η συχνότητα εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2 σε παιδιά και ενήλικες συνεχώς αυξάνεται.
Ο διαβήτης παρεμβαίνει στην ικανότητα του σώματος να χρησιμοποιήσει την ινσουλίνη, απαραίτητο στοιχείο για να διατηρηθεί το σάκχαρο του αίματος υπό έλεγχο.
Αυτό μπορεί συχνά να επιτευχθεί με την κατανάλωση τακτικών γευμάτων, με την αποχή από την κατανάλωση ζάχαρης και επεξεργασμένων τροφίμων. Ωστόσο, στις περιπτώσεις, που κάτι τέτοιο δε λειτουργεί, πρέπει να ληφθούν άλλα μέτρα.
Βέβαια, το χειρότερο είναι, ότι ο διαβήτης δε λειτουργεί ανεξάρτητα και σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει ακόμη περισσότερα προβλήματα υγείας, όπως:
• Νεφρική νόσο
• Προβλήματα στα μάτια ή ακόμα και τύφλωση
• Νευρική βλάβη στα πόδια, που μπορεί να οδηγήσει σε ακρωτηριασμό και άλλες διαταραχές των νεύρων
• Δερματικά προβλήματα
• Καθυστερημένη γαστρική κένωση.
Επιπλέον, ο διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη και αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών και καρδιαγγειακών προβλημάτων.

 

Στεφανιαία νόσος
Η στεφανιαία νόσος είναι ένας από τους σημαντικότερους κινδύνους που εμπεριέχει η υπερφαγία. Το υπερβολικό βάρος, ο διαβήτης, η υψηλή χοληστερόλη και η υψηλή πίεση του αίματος είναι όλοι παράγοντες κινδύνου για τη διαταραχή, στην οποία στενεύουν οι αρτηρίες, που τροφοδοτούν με αίμα την καρδιά.
Η στεφανιαία νόσος είναι η βασική αιτία πίσω από μια σειρά προβλημάτων στην καρδιά, όπως είναι η στηθάγχη, η καρδιακή προσβολή, η καρδιακή ανεπάρκεια και η καρδιακή αρρυθμία.

Εγκεφαλικά επεισόδια
Τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι η τρίτη κύρια αιτία θανάτου στον κόσμο. Συμβαίνουν όταν ένας θρόμβος εμποδίζει μια αρτηρία ή όταν «σπάσει» ένα αιμοφόρο αγγείο και διακοπεί η ροή του αίματος σε τμήμα του εγκεφάλου. Τα εγκεφαλικά κύτταρα πεθαίνουν και τότε ξεκινά η εγκεφαλική βλάβη.
Ανάλογα με το πού στον εγκέφαλο έχει συμβεί το συγκεκριμένο επεισόδιο, μπορεί να επηρεαστεί η μνήμη, η κίνηση ή η ομιλία. Ένα μικρό εγκεφαλικό επεισόδιο ενδέχεται να προκαλέσει αδυναμία στο ένα άκρο για παράδειγμα, ενώ ένα σημαντικό εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να παραλύσει το πρόσωπο, αφαιρώντας από τον ασθενή την ικανότητα της ομιλίας.
Επιπλέον, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη, ο διαβήτης και το υπερβολικό βάρος είναι όλοι παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικά επεισόδια. Όλοι αυτοί οι κίνδυνοι για την υγεία ανήκουν στη «λίστα» των προβλημάτων που προκαλεί η υπερφαγία, γι’ αυτό καλό θα ήταν αυτές τις ημέρες να δείξουμε λίγη συγκράτηση και περισσότερη προσοχή.
 
 
 
 
 
 

 

 

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Μη ισότιμη θέση της γυναίκας στη οικογένεια, την ασθένεια και την αναπηρία – Η δυσβάσταχτη καθημερινότητα.

Η Γυναίκα εν έτει 2018 εξακολουθεί να μην μοιράζεται ισότιμα με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας την οικιακή…