Άμεση σχέση του καρκίνου του παγκρέατος με το διαβήτη

Άμεση σχέση του καρκίνου του παγκρέατος με το διαβήτη - Glykouli.Gr

Σε μία πολύ συγκεκριμένη και ειδική εξέταση για την ανεύρεση πιθανού αρχόμενου καρκίνου στο πάγκρεας (σε θεραπεύσιμο στάδιο) θα πρέπει να υποβάλλονται όσοι αναίτια και ξαφνικά εμφανίζουν Σακχαρώδη Διαβήτη!
Αυτό συστήνουν κορυφαίοι επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο, μετά από πρόταση Έλληνα παγκρεατικού χειρουργού στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Παγκρεατολογίας (American Pancreatic Association) το οποίο πραγματοποιήθηκε μεταξύ 31 Οκτωβρίου και 3 Νοεμβρίου στο Miami.
Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες που συνεχίζονται και τα πρώτα τους αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, άμεση σχέση με τον καρκίνο του παγκρέατος φαίνεται να έχει η αναίτια και ξαφνική εμφάνιση του Σακχαρώδη Διαβήτη!
Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των μελετών, τα καρκινικά κύτταρα του παγκρέατος παράγουν την ουσία Adrenomedullin, η οποία προκαλεί στον ασθενή Σακχαρώδη Διαβήτη ένα με δύο χρόνια πριν ακόμη διαγνωστεί ο καρκίνος!
Η επιστημονική αυτή ανακάλυψη κάνει τους επιστήμονες να αισιοδοξούν πως η ολοκλήρωση των ερευνών θα τους φέρει πιο κοντά στην πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος.
«Έχει παρατηρηθεί ότι την στιγμή της διάγνωσης του παγκρεατικού καρκίνου, περίπου το 50% των ασθενών έχουν ήδη σακχαρώδη διαβήτη, ενώ το 80% εμφάνισαν αυξημένο σάκχαρο» τονίζει ο επίκουρος καθηγητής χειρουργικής κ. Γρηγόρης Τσιώτος, ο μοναδικός Έλληνας γιατρός που συμμετείχε στο κορυφαίο αυτό αμερικανικό συνέδριο.
«Επίσης, συνεχίζει ο κ. Τσιώτος, έχει παρατηρηθεί ότι άνθρωποι που ξαφνικά εμφάνισαν αυξημένο σάκχαρο, χωρίς να έχουν πάρει συγχρόνως περισσότερο βάρος, έχουν 8 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του παγκρέατος. Τα δεδομένα αυτά αποδεικνύουν μία πολύ ιδιαίτερη σχέση μεταξύ Σακχαρώδη Διαβήτη και καρκίνου του παγκρέατος».
Για το λόγο αυτό ο γνωστός Έλληνας παγκρεατικός χειρουργός κ. Τσιώτος, πρότεινε και έγινε από δεκτό από το συνέδριο «κάθε άνθρωπος, ο οποίος ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΒΑΡΟΣ και ΞΑΦΝΙΚΑ εμφανίζει Σακχαρώδη Διαβήτη, θα πρέπει να υποβάλλεται σε μία απολύτως ειδική συγκεκριμένη εξέταση για την ανεύρεση πιθανού αρχόμενου όγκου στο πάγκρεας».
Η πρόταση του Έλληνα γιατρού έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς με την ειδική αυτή εξέταση πολλοί ασθενείς θα εντοπίσουν τον καρκινικό όγκο στο πάγκρεας σε στάδιο που είναι ακόμα απολύτως θεραπεύσιμος.
Επίσης, τα δεδομένα της εξέτασης αυτής μπορούν να βοηθήσουν τις συνεχιζόμενες επιστημονικές μελέτες, που έχουν ως βασικό στόχο μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια να προσδιορίσουν τα αυξημένα επίπεδα της Adrenomedullin σε ασθενείς με πρωτοεμφανιζόμενο Σακχαρώδη Διαβήτη.
«Η επιτυχής εξέλιξη των μελετών αυτών, θα αποτελέσει επανάσταση στην θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος, διότι τότε θα έχουμε πραγματικά πρώιμη διάγνωση του καρκίνου σε θεραπεύσιμο στάδιο. Όμως, μέχρι τότε, θα πρέπει όλοι όσοι ξαφνικά εμφανίσουν Σακχαρώδη Διαβήτη να υποβληθούν στην ειδική αυτή εξέταση για την ανεύρεση πιθανών αρχόμενων όγκων στο πάγκρεας» κατέληξε ο κ. Τσιώτος.

ΣΕ ΜΑΣΤΙΓΑ ΕΧΕΙ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ

Παρά την μεγάλη πρόοδο στην χειρουργική του παγκρέατος και την μετατροπή ανεγχείρητων όγκων σε εγχειρήσιμους με την αφαίρεση και αντικατάσταση της πυλαίας φλέβας, μέθοδο που ήδη έχει εφαρμόσει και στην Ελλάδα σε πολλούς ασθενείς ο κ. Τσιώτος, οι περισσότεροι ασθενείς φτάνουν στον γιατρό όταν ήδη η νόσος είναι προχωρημένη.
Σύμφωνα με στατιστικά δεδομένα για τον καρκίνο του παγκρέατος, το 2012 στις ΗΠΑ εμφανίστηκε ένας ασθενής με διάγνωση καρκίνου του παγκρέατος για κάθε 7100 άτομα του πληθυσμού. Αν θεωρήσουμε ότι λόγω του ίδιου πλέον τρόπου ζωής, ίδιων διαιτητικών συνηθειών, κτλ, η επίπτωση/συχνότητα είναι ίδια και στην χώρα μας, τότε εμφανίστηκαν.
1550 νέες περιπτώσεις καρκίνου του παγκρέατος το 2012 στην Ελλάδα. Κατά ανάλογο τρόπο, υπήρξαν περίπου 1300 θάνατοι από καρκίνο του παγκρέατος μέσα στο 2012 στην χώρα μας. Αυτό μεταφράζεται σε 108 θανάτους κάθε μήνα, δηλαδή 3-4 κάθε μέρα.
 
 
 
 

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Διατροφολόγος με Διαβήτη τύπου 1 μοιράζεται τις 5 διατροφικές επιλογές
Περισσότερα

Διατροφολόγος με Διαβήτη τύπου 1 μοιράζεται τις 5 κορυφαίες διατροφικές επιλογές της για σωστή ρύθμιση του σακχάρου

«Εδώ είναι τα τρόφιμα που τρώω -και τα τρόφιμα που προσπαθώ να περιορίσω- για να βοηθήσουν στη διαχείριση…