Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ ανακάλυψαν ότι η φυματίωση διαταράσσει τον μεταβολισμό της γλυκόζης στο σώμα. Τα ευρήματα, τα οποία έχουν δημοσιευτεί τώρα στο PLoS Pathogens συμπληρώνουν την κατανόηση ότι ο διαβήτης επιδεινώνει τα συμπτώματα της φυματίωσης.
Είναι σημαντικό, λένε τώρα, ότι η αδιάγνωστη φυματίωση θα μπορούσε να ωθεί τους ευάλωτους ασθενείς σε μεταβολικές ασθένειες όπως ο διαβήτης.
Η φυματίωση (TB) είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που εξαπλώνεται εισπνέοντας μικροσκοπικά σταγονίδια από τους πνεύμονες ενός μολυσμένου ατόμου.
Μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του σώματος, αλλά επηρεάζει κυρίως τους πνεύμονες και παραμένει μια από τις πιο καταστροφικές μολυσματικές ασθένειες παγκοσμίως, σκοτώνοντας πάνω από 4.000 ανθρώπους κάθε μέρα.
Η πρόληψη μέσω της ανάπτυξης βελτιωμένων εμβολίων παραμένει προτεραιότητα για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Επί του παρόντος υπάρχει μόνο ένα εμβόλιο για τη φυματίωση και αυτό χορηγείται κυρίως σε βρέφη και μικρά παιδιά για να τους βοηθήσει να προστατευθούν από σοβαρές μορφές μόλυνσης.
Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου ερευνούν τη φυματίωση με την ελπίδα να δημιουργήσουν βελτιωμένα εμβόλια και εξετάζουν συγκεκριμένα τρόπους με τους οποίους η αδιάγνωστη και υποκλινική λοίμωξη μπορεί να επηρεάσει την υγεία.
Αυτή η νέα ανακάλυψη, λένε, θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τον καθορισμό των μοριακών οδών με τις οποίες η ανοσοαπόκριση αλλάζει τον μεταβολισμό του ήπατος, επιτρέποντας έτσι τη δημιουργία στοχευμένων παρεμβάσεων.
Η καθηγήτρια Andrea Cooper από την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Leicester Tuberculosis Research Group (LTBRG), είναι μεταξύ των συγγραφέων της εργασίας.
Είπε: «Η εργασία μας αλλάζει την εστίαση από τον διαβήτη που κάνει τη φυματίωση χειρότερη στην πιθανότητα ότι η καθυστερημένη διάγνωση της φυματίωσης μπορεί να συμβάλει στη διακοπή του μεταβολισμού της γλυκόζης, στην αντίσταση στην ινσουλίνη και ως εκ τούτου μπορεί να προωθήσει την πρόοδο προς τον διαβήτη σε άτομα που είναι ευαίσθητα.
Καθώς ο διαβήτης θέτει σε κίνδυνο τη φαρμακευτική αγωγή, η εργασία μας υποστηρίζει επίσης την ιδέα ότι ο μεταβολικός έλεγχος πρέπει να εμπλέκεται σε δοκιμές φαρμάκων ή εμβολίων».
Η μελέτη χρησιμοποίησε για πρώτη φορά εργαστηριακά μοντέλα πνευμονικής φυματίωσης για να εξετάσει τις αλλαγές που συμβαίνουν στο ήπαρ κατά τα πρώιμα στάδια της μόλυνσης.
Διαπιστώθηκε ότι πυροδοτήθηκε μια ανοσολογική απόκριση στα ηπατικά κύτταρα και ο μεταβολισμός της γλυκόζης άλλαξε.
Ο κύριος συγγραφέας Dr Mrinal Das στη συνέχεια ανέλυσε εκ νέου δημοσιευμένα μεταβολικά δεδομένα από ανθρώπους, όπου διαπίστωσε ότι ο μεταβολισμός της γλυκόζης στο ήπαρ επίσης διαταράσσονταν όταν οι άνθρωποι προχώρησαν σε φυματίωση από λανθάνουσα μόλυνση.
Η Cooper πρόσθεσε: «Ο μελλοντικός μας στόχος είναι να ορίσουμε τις μοριακές οδούς με τις οποίες η ανοσολογική απόκριση αλλάζει τον μεταβολισμό του ήπατος, επιτρέποντάς μας να δημιουργήσουμε δυνητικά στοχευμένες παρεμβάσεις.
Θα διερευνήσουμε επίσης πώς η λανθάνουσα φυματίωση (η οποία είναι μόλυνση με τον βακτηριακό παράγοντα της φυματίωσης χωρίς σημαντικά συμπτώματα) μπορεί να επηρεάζει τη μεταβολική υγεία των ανθρώπων».