Δημοφιλές φάρμακο για τον διαβήτη μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρής ηπατικής νόσου

Αισιόδοξα ευρήματα για το Ozempic, αν και θα χρειαστούν κι άλλα χρόνια μελέτης για να επιβεβαιωθούν

Το Ozempic και άλλοι αγωνιστές GLP1 σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης κίρρωσης και καρκίνου του ήπατος σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 και χρόνια ηπατική νόσο, σύμφωνα με μια πανεθνική μελέτη από το Karolinska Institutet στη Σουηδία που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Gut.

Οι αγωνιστές GLP1 όπως το Ozempic μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και χρησιμοποιούνται κυρίως για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2.

Ωστόσο, καθώς το φάρμακο μειώνει επίσης την όρεξη, χρησιμοποιείται πλέον όλο και περισσότερο για τη θεραπεία της παχυσαρκίας και έχει γίνει ένα δημοφιλές φάρμακο για την απώλεια βάρους.

Μειωμένος κίνδυνος ηπατικής βλάβης

Τα αποτελέσματα από πρώιμες κλινικές δοκιμές υποδηλώνουν επίσης ότι οι αγωνιστές GLP1 μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ηπατικής βλάβης.

Ως εκ τούτου, οι ερευνητές του Ινστιτούτου Karolinska συμπεριέλαβαν όλα τα άτομα στη Σουηδία με χρόνια ηπατική νόσο και διαβήτη τύπου 2 σε μια μελέτη βασισμένη σε μητρώα.

Στη συνέχεια συνέκριναν τον κίνδυνο σοβαρής ηπατικής βλάβης σε όσους υποβλήθηκαν σε θεραπεία με αγωνιστές GLP1 και σε αυτούς που δεν έλαβαν θεραπεία.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι όσοι έπαιρναν το φάρμακο για μεγάλο χρονικό διάστημα είχαν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν αργότερα πιο σοβαρές μορφές ηπατικής νόσου όπως η κίρρωση και ο καρκίνος του ήπατος.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό υποδηλώνει ότι οι αγωνιστές GLP1 θα μπορούσαν να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για την αποφυγή σοβαρής ηπατικής νόσου σε άτομα με ταυτόχρονο διαβήτη τύπου 2.

«Η λιπώδης ηπατική νόσος υπολογίζεται ότι επηρεάζει έως και έναν στους πέντε ανθρώπους στη Σουηδία, πολλοί από τους οποίους έχουν διαβήτη τύπου 2, και περίπου ένας στους είκοσι αναπτύσσουν σοβαρή ηπατική νόσο», λέει ο πρώτος συγγραφέας Axel Wester, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής. Huddinge, Karolinska Institutet.

«Τα ευρήματά μας είναι ενδιαφέροντα επειδή δεν υπάρχουν επί του παρόντος εγκεκριμένα φάρμακα για τη μείωση αυτού του κινδύνου».

Πολλά από τα άτομα στη μελέτη σταμάτησαν να παίρνουν αγωνιστές GLP1, με αποτέλεσμα την έλλειψη προστατευτικής δράσης.

Ωστόσο, όσοι συνέχισαν να παίρνουν τα φάρμακά τους για μια περίοδο δέκα ετών είχαν τις μισές πιθανότητες να αναπτύξουν σοβαρή ηπατική νόσο.

Αναμένεται να επιβεβαιωθεί

«Τα αποτελέσματα πρέπει να επιβεβαιωθούν σε κλινικές δοκιμές, αλλά θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να ολοκληρωθούν αυτές οι μελέτες», λέει ο Axel Wester.

«Ως εκ τούτου, χρησιμοποιούμε τα υπάρχοντα δεδομένα μητρώου για να προσπαθήσουμε να πούμε κάτι για την επίδραση των φαρμάκων πριν από αυτό».

Ένας περιορισμός της μεθόδου είναι ότι δεν είναι δυνατός ο έλεγχος παραγόντων για τους οποίους δεν υπάρχουν δεδομένα, όπως αιματολογικές εξετάσεις για την λεπτομερέστερη περιγραφή της σοβαρότητας της ηπατικής νόσου.

Ωστόσο, οι ερευνητές δημιούργησαν πρόσφατα μια νέα βάση δεδομένων που ονομάζεται HERALD όπου έχουν πρόσβαση σε δείγματα αίματος από ασθενείς στην περιοχή της Στοκχόλμης.

«Ως επόμενο βήμα, θα διερευνήσουμε την επίδραση των αγωνιστών GLP1 σε αυτή τη βάση δεδομένων», λέει ο τελευταίος συγγραφέας της μελέτης Hannes Hagström, σύμβουλος ηπατολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Karolinska και επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής, Huddinge, Karolinska Institutet.

«Εάν λάβουμε παρόμοια αποτελέσματα, θα ενισχύσουμε περαιτέρω την υπόθεση ότι οι αγωνιστές GLP1 μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του κινδύνου σοβαρής ηπατικής νόσου».

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε κυρίως από την Περιφέρεια Στοκχόλμης (CIMED), το Σουηδικό Ερευνητικό Συμβούλιο και τη Σουηδική Αντικαρκινική Εταιρεία. Η ερευνητική ομάδα του Hannes Hagström έχει λάβει χρηματοδότηση από την Astra Zeneca, την EchoSens, τη Gilead, την Intercept, την MSD, τη Novo Nordisk και την Pfizer, αν και δεν ελήφθη χρηματοδότηση από τη βιομηχανία για τη συγκεκριμένη μελέτη.

Popular diabetes drug may also reduce the risk of severe liver disease | ScienceDaily

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα