Είναι γνωστό πως η μεσογειακή διατροφή συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς, όμως νέα μελέτη δείχνει ότι παίζει σημαντικό ρόλο και στην πρόληψη της κατάθλιψης.
Ισπανοί ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που αφορούσαν σε 4.000 άτομα ηλικίας 55-80 ετών. Μερικοί από τους συμμετέχοντες ακολουθούσαν πρόγραμμα μεσογειακής διατροφής, με αυξημένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, προϊόντων ολικής άλεσης, ξηρών καρπών και ελαιόλαδου. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες είχαν υιοθετήσει ένα διατροφικό πρόγραμμα με χαμηλά λιπαρά.
Έπειτα από τέσσερα χρόνια, περισσότερα από 200 άτομα στην ομάδα των χαμηλών λιπαρών έλαβαν διάγνωση κατάθλιψης.
Η μεσογειακή διατροφή φάνηκε να μειώνει σε σημαντικό βαθμό τον κίνδυνο κατάθλιψης. Μάλιστα, το ποσοστό ειδικά μεταξύ των διαβητικών ανδρών άγγιζε το 41%.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουμε από τη μεσογειακή διατροφή καταπολεμούν τη φλεγμονή. Η γενικευμένη φλεγμονή οδηγεί σε μειωμένη παραγωγή ενός συστατικού στον εγκέφαλο που ονομάζεται νευροτροφικός παράγοντας. Τα επίπεδα του νευροτροφικού παράγοντα είναι κατά πολύ χαμηλότερα στους ασθενείς με κατάθλιψη.
Σχετικά άρθρα
Φροντίζοντας το διαβητικό γατάκι μας, μήπως μαθαίνουμε να φροντίζουμε και τον εαυτό μας;
Μια σειρά από τρία βίντεο, από το κανάλι στο youtube VCA Animal Hospitals, μας μαθαίνει πως να καταλάβουμε ότι…
Κανέλα Κεϋλάνης: οι θεραπευτικές ιδιότητες του μπαχαρικού από τη Σρι Λάνκα
Το Κιννάμωμον το γνήσιον, κοινώς κανέλα Κεϋλάνης, είναι ένα είδος κανέλας που παράγεται κυρίως στη Σρι Λάνκα, γι…
Η άρση ελαφρών βάρων, ασπίδα για διαβήτη γυναικών
Λονδίνο Οι γυναίκες που στο πλαίσιο της σωματικής άσκησης, κάνουν και άρση βαρών μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη,…
Κατάθλιψη: Τελικά το πρόβλημα δεν είναι η σεροτονίνη
Άρθρο της ψυχιάτρου δρος Kelly Brogan. Εκατομμύρια άνθρωποι πιστεύουν ότι η κατάθλιψη προκαλείται από την «ανεπάρκεια σεροτονίνης», πού…