Με δύναμη από την Ιαπωνία – 5 top τροφές για μακροζωία

Μια διατροφολόγος από την Ιαπωνία, όπου ζουν οι μακροβιότεροι άνθρωποι στον κόσμο, προτείνει 5 τροφές μακροζωίας που τρώνε κάθε μέρα
Μια διατροφολόγος από την Ιαπωνία, όπου ζουν οι μακροβιότεροι άνθρωποι στον κόσμο, προτείνει 5 τροφές μακροζωίας που τρώνε κάθε μέρα

Η Asako Miyashita μεγάλωσε στην Ιαπωνία, όπου την έμαθαν από μικρή να σκέφτεται το φαγητό ως φάρμακο. Η γιαγιά της είναι 92 ετών και πιστώνει επίσης τη μακροζωία της στο να τρώει τα σωστά φαγητά.

Η Ιαπωνία φιλοξενεί μερικούς από τους μακροβιότερους ανθρώπους στον κόσμο: Υπάρχουν τώρα 90.526 αιωνόβιοι, ή άτομα ηλικίας 100 ετών και άνω. Αυτό είναι περισσότερο από πέντε φορές το ποσό πριν από δύο δεκαετίες, σύμφωνα με μια έκθεση του 2022 από το Υπουργείο Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας.

Και το μικροσκοπικό, απομακρυσμένο ιαπωνικό νησί της Οκινάουα έχει επισημανθεί ως εκείνο με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση αιωνόβιων στον κόσμο.

Ως διατροφολόγος που ακολουθεί μια παραδοσιακή ιαπωνική διατροφή, η Asako Miyashita προτείνει πέντε τροφές που τρώει η οικογένειά της και η ίδια κάθε μέρα για να παραμείνουνε υγιείς και να ζήσουνε περισσότερο:

Ιαπωνικές γλυκοπατάτες

Με καταγωγή από την Οκινάουα, αυτές οι μωβ γλυκοπατάτες (που ονομάζονται «imo» στα Ιαπωνικά) τρώγονται συχνά ως σνακ ή επιδόρπιο.

Είναι πλούσιες σε υγιείς υδατάνθρακες και ανθοκυανίνες, μια ομάδα αντιοξειδωτικών που βρίσκονται στα κόκκινα και μοβ λαχανικά που περιέχουν αντιγηραντικές ιδιότητες.

Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

Σούπα Miso

Η ιαπωνική διατροφή περιέχει μια ποικιλία από πιάτα που περιέχουν τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση και η σούπα miso είναι δημοφιλής. Το Miso είναι μια πάστα που παρασκευάζεται από σπόρους σόγιας και δημητριακά που έχουν υποστεί ζύμωση.

Τα προβιοτικά, τα ζωντανά βακτήρια ή η μαγιά σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση μπορούν να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση της υγείας του εντέρου μας και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες που έτρωγαν την πιο ζυμωμένη σόγια (όπως miso, tofu και tempeh) είχαν 10% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν νωρίς –από όλες τις αιτίες– από εκείνους που έτρωγαν σπάνια αυτά τα τρόφιμα.

Ραπανάκια Daikon

Τα ριζώδη λαχανικά είναι δημοφιλή στην ιαπωνική μαγειρική και παρέχουν μια σειρά από μοναδικά οφέλη για την υγεία. Τα ραπανάκια Daikon είναι γνωστό ότι βοηθούν στην πρόληψη του κρυολογήματος και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Ένα ραπανάκι περιέχει το 124% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης βιταμίνης C.

Άλλα υγιεινά λαχανικά ρίζας (που μπορεί να είναι πιο εύκολο να τα βρείτε στα παντοπωλεία των ΗΠΑ) περιλαμβάνουν τα καρότα, τα παντζάρια, τα παστινάκια και τα γογγύλια.

Φύκια

Το φύκι είναι πλούσιο σε σημαντικά μέταλλα όπως σίδηρο, ασβέστιο, φυλλικό οξύ και μαγνήσιο. Το να το τρώτε κάθε μέρα βοηθά στην προσθήκη φυτικών ινών στη διατροφή. Η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου, υπέρτασης και διαβήτη τύπου 2.

Τα φύκια περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά όπως η φουκοξανθίνη και η φουκοϊδάνη, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδεις, αντιγηραντικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Ψάρια

Πάντα η Asako Miyashita συμπεριλαμβάνει κάποια πρωτεΐνη στην καθημερινή της διατροφή, ειδικά λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος. Τα ωμέγα-3 λιπαρά στα ψάρια μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη μείωση των τριγλυκεριδίων και στην ανακούφιση της φλεγμονής.

Στην Ιαπωνία, λένε συχνά «itadakimasu», που μεταφράζεται σε «λαμβάνω ταπεινά», πριν από τα γεύματα για να δείξουμε την εκτίμησή μας για τα ζώα και τους αγρότες. Πιστεύω ότι αυτή η πρακτική της προσεκτικής διατροφής συμβάλλει στην υγεία και την ποιότητα ζωής μας.

Η Asako Miyashita, MS, RDN, CDN, είναι πιστοποιημένος διαιτολόγος και διατροφολόγος, με 20ετή εμπειρία στην έρευνα μακροζωίας. Γεννημένη και μεγαλωμένη στο Τόκιο της Ιαπωνίας, χρησιμοποιεί δυτικές και ανατολικές προοπτικές στη δουλειά της για να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας των πελατών της. Υπήρξε προσκεκλημένη λέκτορας σε πολλά πανεπιστήμια και οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνικής Ιατρικής Εταιρείας της Αμερικής. Ακολουθήστε την στο Instagram @miasako.

Πηγή

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Νικόλαος Τεντολούρης: «Επιστροφή σε Μεσογειακή Διατροφή και άσκηση για την αποφυγή Παχυσαρκίας και Διαβήτη»
Περισσότερα

Νικόλαος Τεντολούρης: «Επιστροφή σε Μεσογειακή Διατροφή και άσκηση για την αποφυγή Παχυσαρκίας και Διαβήτη»

Νικόλαος Τεντολούρης: «Η αύξηση της Παχυσαρκίας και της εκδήλωσης του Διαβήτη τύπου 2 είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τον…