«Πρωταθλητές» Ευρώπης στην παιδική παχυσαρκία οι Έλληνες

Την πρώτη θέση μεταξύ 16 ευρωπαϊκών χωρών κατέχουν τα Ελληνόπουλα σε παχυσαρκία. Δυσμενή ρόλο διαδραματίζει η κρίση, καθώς σε οικογένειες με υψηλότερο εισόδημα, το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μικρότερο.
Παιδική Παχυσαρκία
Παιδική Παχυσαρκία
Την πρώτη θέση μεταξύ 16 ευρωπαϊκών χωρών κατέχουν τα Ελληνόπουλα σε παχυσαρκία.
Ένα στα δύο παιδιά που πηγαίνουν στη δεύτερη τάξη του δημοτικού έχουν σωματικό βάρος πάνω από το φυσιολογικό, με αυξητικές μάλιστα τάσεις με την πάροδο της ηλικίας. Δυσμενή ρόλο έχει διαδραματίσει η κρίση, καθώς οι μελέτες δείχνουν ότι σε οικογένειες με υψηλότερο εισόδημα το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μικρότερο.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από καταμέτρηση η οποία πραγματοποιήθηκε σε παιδιά ηλικίας 6 έως 9 ετών. Στη χώρα μας το δείγμα ήταν 5.682 μαθητές δημοτικών σχολείων (2.758 της δευτέρας και 2.924 της τρίτης τάξης).
Παρουσιάζοντας τα στοιχεία, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, Αντώνης Αλαβέρας, έκρουσε χθες τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας ότι η παχυσαρκία είναι ένα πανδημικό φαινόμενο στη χώρα μας, η οποία σχετίζεται με αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα.
Ενδιαφέρον είχε η σύνδεση της παχυσαρκίας με το χαμηλό εισόδημα: Στα αγόρια ηλικίας 7 ετών που ζούσαν σε οικογένειες με ετήσιο εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ ο δείκτης μάζας σώματος ήταν 18,1, ενώ στα αγόρια με οικογενειακό εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ ο δείκτης ήταν αισθητά χαμηλότερος (17,2). Ανάλογη είναι η εικόνα και στα κορίτσια της ίδιας ηλικίας, με τον δείκτη να κυμαίνεται από 17,8 έως 16,7 αντίστοιχα.
Τα ποσοστά παχυσαρκίας βρέθηκαν 25,5% σε αγόρια 7 ετών που ζούσαν σε οικογένειες με εισόδημα κάτω των 30.000 ευρώ και μόλις 6,7% στις οικογένειες με εισόδημα μεγαλύτερο ή ίσο των 30.000 ευρώ. Τα αντίστοιχα ποσοστά στα κορίτσια της ίδιας ηλικίας ήταν 26,4% και 12,5% αντίστοιχα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η παιδική παχυσαρκία παραμένει μείζονα απειλή τόσο για την ατομική όσο και για τη δημόσια υγεία.
Σχετίζεται με πληθώρα σωματικών και ψυχολογικών διαταραχών, που εμφανίζονται στην παιδική ηλικία και διατηρούνται και στην ενήλικη ζωή.
Μεταξύ αυτών είναι η αύξηση της αρτηριακής πίεσης, η δυσλιπιδαιμία, η ινσουλινοαντίσταση, η υπερινσουλιναιμία, η διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη και ο διαβήτης τύπου 2. Το 57% των παχύσαρκων κοριτσιών και το 35% των παχύσαρκων αγοριών έχουν ψυχολογικές διαταραχές. Το 33% των σοβαρά παχύσαρκων παιδιών έχουν αποφρακτική άπνοια ύπνου. Το 65% των παχύσαρκων παιδιών, ηλικίας 5 έως 10 ετών, έχουν τουλάχιστον έναν παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου (υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη).
Τα στοιχεία της Εταιρείας Παχυσαρκίας δείχνουν αναλυτικά ότι το 48,9% των αγοριών και το 44,8% των κοριτσιών της δευτέρας τάξης του δημοτικού στην Ελλάδα έχουν βάρος πάνω από το φυσιολογικό. Ακόμη χειρότερη είναι η εικόνα στην τετάρτη τάξη, με το 57,2% των αγοριών και το 50,0% των κοριτσιών να είναι υπέρβαρα.
Πηγή: ethnos.gr

 

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Αυστραλοί ερευνητές αναπτύσσουν εμφύτευμα που ενεργοποιείται μέσω χειριστηρίου για το διαβήτη τύπου 2
Περισσότερα

Αυστραλοί ερευνητές αναπτύσσουν εμφύτευμα που ενεργοποιείται μέσω χειριστηρίου για τη διαχείριση διαβήτη τύπου 2

Αυστραλοί ειδικοί στον τομέα της βιονικής αναπτύσσουν εμφύτευμα που ενεργοποιείται μέσω χειριστηρίου για τον έλεγχο του διαβήτη τύπου…