Πράσινο φως στην επέμβαση παχυσαρκίας για τους διαβητικούς, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Σύμφωνα με νέα, εκτενή έρευνα, οι επεμβάσεις παχυσαρκίας μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού σε κατά πολύ υπέρβαρους διαβητικούς.

Είναι ήδη γνωστό ότι οι επεμβάσεις παχυσαρκίας βοηθούν στη μείωση του βάρους και την
καλύτερη διαχείριση ασθενειών όπως ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση.
Ωστόσο δεν ήταν μέχρι τώρα σαφές αν αυτό ισούται με λιγότερες καρδιακές προσβολές και
λιγότερα εγκεφαλικά.

Οι ερευνητές είπαν ότι με τα νέα πορίσματα η απάντηση σε αυτό είναι «ναι».

Η ερευνητική ομάδα έβγαλε πόρισμα ότι οι παχύσαρκοι ασθενείς που έκαναν την επέμβαση
είχαν 40 %  λιγότερες πιθανότητες να πάθουν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό για τα
επόμενα πέντε χρόνια, από αυτούς που ακολουθούν την τυπική αγωγή για τον διαβήτη.
Σύμφωνα με την άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 16 Οκτωβρίου στο Περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού συλλόγου (ΑΜΑ), η πιθανότητα θανάτου των ασθενών που έκαναν την επέμβαση κατά τη διάρκεια της έρευνας, ήταν κατά δύο τρίτα μικρότερη.
«Αν είχαμε χάπι που να μπορεί να το κάνει αυτό, σίγουρα θα το χορηγούσαμε» είπε ο δρ.
David Arterburn, ένας από τους συντάκτες των πορισμάτων της έρευνας.
Για τους περισσότερους ανθρώπους η φαρμακευτική αγωγή, η σωστή διατροφή και η άσκηση είναι τα σημαντικότερα βήματα για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2. Αυτό όμως μπορεί να μην είναι αρκετό για τους πολύ παχύσαρκους ανθρώπους, συνέχισε ο δρ. Arterburn, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών Kaiser Permanente στο Σηάτλ, και ανέφερε ότι ελπίζει τα νέα πορίσματα να δώσουν κίνητρο σε περισσότερους γιατρούς και ασθενείς να συζητήσουν την επιλογή της εγχείρησης.
Παρ’ όλα αυτά, η μελέτη που έγινε δεν αποτέλεσε κλινική δοκιμή της αποτελεσματικότητας της μεθόδου της εγχείρησης σε σχέση με την τυπική αγωγή για διαβήτη. Ήταν μια δοκιμαστική μελέτη κατά την οποία οι ερευνητές συγκρίνανε το ιατρικό ιστορικό των ανθρώπων που έκαναν εγχείρηση παχυσαρκίας σε σχέση με παρόμοιους ασθενείς που συνέχισαν την τυπική αγωγή.
Τέτοιου είδους μελέτες δεν στοχεύουν στη διερεύνηση της σχέσης αιτίας και αποτελέσματος,
εξήγησε ο Arterburn.

Ωστόσο, με τα νέα πορίσματα, διαθέτουμε τα «καλύτερα διαθέσιμα τεκμήρια» ότι η επέμβαση παχυσαρκίας μπορεί σε τελική ανάλυση να οδηγήσει στην πρόληψη καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού, κατέληξε.

Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών (NIΗ), η επέμβαση παχυσαρκίας μπορεί να αποτελέσει επιλογή για ανθρώπους με δείκτη σωματικής μάζας (ΔΣΜ – BMI) 40 ή και παραπάνω – δηλαδή περίπου 45 κιλά πάνω από το ιδανικό τους βάρος.
Άνθρωποι με μικρότερο ποσοστό παχυσαρκίας, (με ΔΣΜ τουλάχιστον 30), είναι υποψήφιοι για την επέμβαση εφόσον έχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης ή η υπνική άπνοια.
Υπάρχουν βέβαια και παρελκόμενα με την επέμβαση. Σύμφωνα με το NIH, η επέμβαση κοστίζει κατά μέσο όρο 15.000 με 25.000 δολάρια, ανάλογα με το είδος της. Σε μια χειρουργική επέμβαση υπάρχουν κίνδυνοι, όπως η αιμορραγία και η φλεγμονή. Μακροπρόθεσμα δε, προκαλούνται διατροφικές ελλείψεις, κήλες και έλκη.
«Η αγωγή αυτή είναι επεμβατική» είπε ο Arterburn. «Ενέχει κινδύνους και απαιτεί ριζικές αλλαγές στον τρόπο ζωής».
Ωστόσο, πρόσθεσε, αυτά τα θέματα πρέπει να συγκρίνονται με τα πιθανά οφέλη.
Για να μελετήσει το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα, η ομάδα του Arterburn μελέτησε τα αρχεία περίπου 5,300 ασθενών με διαβήτη τύπου 2 που έκαναν επέμβαση παχυσαρκίας. Αυτά συγκρίθηκαν με ασθενείς σε παρόμοια κατάσταση που είχαν χρησιμοποιήσει αγωγή δια στόματος και περιστασιακά ινσουλίνη για τη διαχείριση του διαβήτη.
Σε διάρκεια πέντε χρόνων, μόλις το 4 % της ομάδας που είχαν χρησιμοποιήσει φαρμακευτική αγωγή έπαθε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό. Το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο μισό στο γκρουπ που έκανε εγχείρηση.
Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους και άλλους παράγοντες – όπως την ηλικία των ασθενών, τη φυλή και αν είχαν υψηλή πίεση χωρίς να λαμβάνουν αγωγή, ωστόσο το ποσοστό εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων παρέμεινε κάτω από το 40 τις εκατό στην περίπτωση της επέμβασης παχυσαρκίας.
Ο Δρ. Sayeed Ikramuddin, διευθυντής στο χειρουργικό τομέα του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Μινεσότα, είπε ότι η επέμβαση μπορεί να είναι πολύ ευεργετική για το κατάλληλο άτομο, το οποίο σημαίνει ότι δεν είναι κατάλληλη για όλους όσους πάσχουν από υπέρμετρη παχυσαρκία.
Κάποιοι ασθενείς μπορεί για παράδειγμα να έχουν παθήσεις που δεν τους επιτρέπουν να κάνουν εγχείρηση, εξήγησε ο Ikramuddin, που συν-έγραψε μια από τις στήλες που δημοσιεύτηκαν μαζί με την έρευνα.
Ο Ikramuddin μας έδειξε την ευρύτερη εικόνα, ότι δηλαδή το χάσιμο βάρους είναι μεγάλης σημασίας σε άτομα με υπέρμετρη παχυσαρκία. «Η διαχείριση της γλυκόζης σε σταθερά επίπεδα στο αίμα, δεν είναι αρκετή» είπε ο Ikramuddin, «η μεγάλη απώλεια βάρους ενέχει πολλά προτερήματα- όπως και αν το καταφέρει κανείς».
webmd.com

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα