Η αγαπημένη μας χριστουγεννιάτικη γέμιση γαλοπούλας, με υγιεινά & νόστιμα υλικά!
Χρήσιμες Πληροφορίες
Μερίδες: 16 περίπου μερίδες του μισού φλιτζανιού (περίπου 90g η καθεμιά)
Θερμίδες: 123 / μερίδα
Υδατάνθρακες: 27 / μερίδα
Απαιτούμενος Χρόνος: 70′
Βαθμός Δυσκολίας: 2/5
Υλικά
- 1 ½ φλ. λεπτόκοκκο («κοντό») καστανό, αναποφλοίωτο ρύζι
- 5 φλ. νερό
- 1 κ.γλ. χοντρό αλάτι
- 1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο σε κυβάκια
- 200 g ψητά και ξεφλουδισμένα κάστανα, ολόκληρα
- ½ φλ. αποξηραμένα δαμάσκηνα, κομμένα σε κύβους
- ½ φλ. αποξηραμένα βερύκοκα, κομμένα σε κύβους
- 1 πορτοκάλι (σε ξύσμα, χυμό και κομματάκια)
- 2 μικρά κόκκινα μήλα, σε κύβους
- 1 μεγάλο αχλάδι, σε κύβους
- ¼ φλ. ψημένα φουντούκια, κομμένα σε κυβάκια
- ½ φλ. φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- ¼ κ.γλ. τριμμένο κάρδαμο
- ½ κ.γλ. τριμμένη κανέλλα
- ½ κ.γλ. τριμμένο τζίντζερ
- ¼ κ.γλ. φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
- λίγοι κόκκοι γλυκάνισο
- ½ κ.γλ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε μια μεσαία κατσαρόλα, βάλτε το ρύζι, το νερό και το αλάτι.
- Αφού βράσει το νερό, χαμηλώστε τη θερμοκρασία, βάλτε το καπάκι και αφήστε να σιγοβράσει για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να απορροφηθεί σχεδόν τελείως το νερό.
- Σβήστε τη φωτιά και αφήστε το στην κατσαρόλα, για άλλα 15 περίπου λεπτά .
- Προσθέστε έπειτα όλα τα συστατικά, και ανακατέψτε καλά.
- Αφού κρυώσει το μίγμα σας, βάλτε το στο ψυγείο, για τουλάχιστον 4 ώρες (κατά προτίμηση για όλο το βράδυ)
Μπορείτε να ετοιμάσετε τη γέμιση λίγες μέρες νωρίτερα, και να τη διατηρήσετε στο ψυγείο μέχρις ότου τη χρησιμοποιήσετε. Eίτε γεμίζετε με αυτή τη γαλοπούλα, ή την ψήνετε και ξεχωριστά στο φούρνο, στους 200 βαθμούς Κελσίου, για 50 περίπου λεπτά.
Tip: για μεγαλύτερη ποικιλία στη γεύση, μπορείτε να αντικαταστήσετε το ½ φλ. καστανό ρύζι με μαύρο (άγριο), με την προϋπόθεση να το βάλετε να βράσει πρώτο περίπου 15 λεπτά νωρίτερα!
Καλά Χριστούγεννα!
Πηγή: thehealthyfoodie.com