1. Λεμόνι
Ένα λεμόνι έχει πάνω από το 100% της ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης C που χρειάζεστε, βοηθάει στο να ανεβάσετε την καλή χοληστερίνη και δυναμώνει τα κόκαλα. Τα φλαβονοειδή που περιέχουν τα λεμόνια εμποδίζουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και δρουν ως αντιφλεγμονώδη.
2. Μπρόκολο
Ένα μέτριο μπρόκολο έχει πάνω από το 100% της ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης Κ που χρειάζεστε και περίπου 200% της ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης C – 2 πολύ σημαντικές βιταμίνες για την ενδυνάμωση κοκάλων. Η ίδια ποσότητα συμβάλει στη μείωση κινδύνου ανάπτυξης διαφόρων καρκίνων.
3. Μαύρη Σοκολάτα
Μόλις 10 γραμμάρια τη μέρα βοηθάνε να μειωθεί η αρτηριακή πίεση σε έναν κατά τ’ άλλα υγιή ενήλικα. Το κακάο είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή τα οποία είναι αντιοξειδωτικά και ρίχνουν την κακή LDL ενώ αυξάνουν την καλή HDL χοληστερόλη.
4. Πατάτες
Μια κόκκινη πατάτα περιέχει 66 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος – η ίδια ποσότητα περίπου βρίσκεται σε ένα φλιτζάνι σπανάκι ή μπρόκολο. Μια γλυκοπατάτα έχει σχεδόν 8 φορές περισσότερη βιταμίνη Α από αυτή που χρειάζεστε για να προστατευτείτε από τον καρκίνο και να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
5. Σολομός
Είναι πλούσιος σε Ω3 λιπαρά, τα οποία προστατεύουν από κατάθλιψη, καρδιακά νοσήματα και καρκίνο. 85 γραμμάρια σολομού περιέχουν το 50% την συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας νιασίνης (βιταμίνη Β3) που σας προστατεύει από τη νόσο Αλτσχάιμερ και βοηθάει στη διατήρηση της μνήμης.
6. Καρύδια
Περιέχουν τα περισσότερα Ω3 από όλους τους ξηρούς καρπούς και βοηθάνε στη μείωση της χοληστερίνης. Τα Ω3 λειτουργούν θετικά στη διάθεση, έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες και μπορούν ακόμη και να προστατεύσουν το δέρμα σας από τον ήλιο.
7. Αβοκάντο
Πλούσιο σε υγιεινά λιπαρά που –όπως έχει αποδειχθεί σε έρευνα – μπορεί να μειώσει τη χοληστερίνη κατά 22%. Ένα αβοκάντο έχει το 50% των ινών και το 40% του φυλλικού οξέος που χρειάζεστε ημερησίως, μειώνοντας το ρίσκο καρδιακών παθήσεων.
8. Σκόρδο
Το σκόρδο είναι ένας ισχυρός σύμμαχος ενάντια στις ασθένειες και μπορεί καταπολεμήσει βακτήρια, συμπεριλαμβανομένου του E. Coli. Η αλλισίνη, μια ουσία που βρίσκεται στο σκόρδο, είναι ισχυρό αντιφλεγμονώδες και έχει αποδειχθεί πως βοηθάει στη μείωση της χοληστερόλης και στη διατήρηση χαμηλών επιπέδων αρτηριακής πίεσης.
9. Σπανάκι
Το σπανάκι περιέχει λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο ισχυρά αντιοξειδωτικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλουν στην υγεία των ματιών. Πρόσφατες έρευνες έχουν καταλήξει πως το σπανάκι, μεταξύ φρούτων και λαχανικών με αντικαρκινικές ιδιότητες, είναι από τα πιο αποτελεσματικά.
10. Φασόλια
Μια μερίδα όσπρια (φασόλια, φακή) 4 φορές την εβδομάδα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 22%. Η κατανάλωση οσπρίων μπορεί επίσης να σας προστατεύσει από τον καρκίνο του μαστού. Όσο πιο σκούρα τα φασόλια, τόσο περισσότερα αντιοξειδωτικά περιέχουν!
GlykouliGr
Σχετικά άρθρα
Το στρες, ο διαβήτης και η κορτιζόλη
Το πρώτο που κάνει η κορτιζόλη είναι να αυξήσει αμέσως τη γλυκόζη στο αίμα (το σάκχαρο του αίματος) διασπώντας το γλυκογόνο που είναι αποθηκευμένο στο συκώτι.
Διαβήτης και Σοκολάτα: Ένας γλυκός συνδυασμός
Πολλοί άνθρωποι με διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 ζουν με την πεποίθηση ότι «οι άνθρωποι με διαβήτη…
Κάστανο: το αγαπημένο του χειμώνα
To κάστανο θεωρείται κατεξοχήν χειμωνιάτικο σνακ, με χαρακτηριστική γλυκιά και πλoύσια γεύση. Είναι ένας μοναδικός, αμυλούχος γλυκός καρπός, υψηλής θρεπτικής αξίας!
Σελήνιο, μουρουνέλαιο, ιχθυέλαιο: γιατί μας είναι απαραίτητα;
Ο Δρ Φαίδων Λίντμπεργκ μας εξηγεί γιατί το σελήνιο, το μουρουνέλαιο και το ιχθυέλαιο είναι απαραίτητα στη διατροφή…