Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαβήτη, τι ακριβώς σημαίνει όμως αυτό και κάτω από ποιες συνθήκες έχει εμφανιστεί η νόσος; Η Παβ Κάλσι, κλινικός σύμβουλος του Diabetes UK, καταρρίπτει μερικούς από τους συνηθέστερους μύθους.
Ο διαβήτης προκαλείται από ανθυγιεινή διατροφή.
Συχνά ακούμε πως αν τρώμε μπέργκερ και τσιπς θα πάθουμε διαβήτη, η δήλωση όμως αυτή δεν λαμβάνει υπόψιν τη διαφορά μεταξύ τύπου 1 και 2. Αυτό συμβαίνει, πιθανώς γιατί το 90% των ασθενών νοσούν με διαβήτη Τύπου 2, ο οποίος προκαλείται από την παχυσαρκία και από ανθυγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής.
Ο τύπου 1 όμως δεν έχει καθόλου να κάνει με αυτούς τους παράγοντες. Ο διαβήτης τύπου 1 δεν συνδέεται με τη διατροφή και κανείς δεν ξέρει τι τον προκαλεί. Συνήθως προσβάλει παιδιά και νεαρούς ενήλικες, ξεκινάει ξαφνικά και χειροτερεύει γρήγορα. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι υπάρχει σημαντική διαφορά ανάμεσα στους δύο τύπους.
Όλοι όσοι είναι υπέρβαροι θα αναπτύξουν διαβήτη.
Δεν θα αναπτύξουν διαβήτη όλοι οι υπέρβαροι – παρόλο που η πλειοψηφία των ανθρώπων με διαβήτη τύπου 2 έχουν υψηλό δείκτη μάζας σώματος. Η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη, αναφέρει πως το 80% των ανθρώπων που διαγιγνώσκονται με διαβήτη τύπου 2 είναι υπέρβαροι τη στιγμή της διάγνωσης. Το να είναι κανείς υπέρβαρος μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο να νοσήσει από διαβήτη τύπου 2, δεν αποτελεί όμως εγγύηση πως όλοι όσοι είναι υπέρβαροι θα τον αναπτύξουν.
Όλοι όσοι έχουν διαβήτη θα καταλάβουν ότι νοσούν.
Εξαρτάται από τον τύπο του διαβήτη.
Είναι δύσκολο να αγνοήσει κανείς τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 1, καθώς εμφανίζονται πολύ γρήγορα. Αν μείνει αδιαχείριστος, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανόμενης της κετοξέωσης η οποία δυνητικά μπορεί να οδηγήσει σε θανατηφόρο κώμα.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν συχνή ανάγκη για ούρηση, βαρείς ύπνους στα μωρά, μεγάλη δίψα η οποία δεν ικανοποιείται, αίσθημα κούρασης μεγαλύτερο απ’ ότι συνήθως, ξαφνικό χάσιμο βάρους.Ο διαβήτης τύπου 2 όμως, ίσως περάσει απαρατήρητος, καθώς τα συμπτώματα εμφανίζονται αργά, ειδικά στα πρώτα στάδια. Κάποιοι άνθρωποι διαγιγνώσκονται αφού έχουν περάσει χρόνια που νοσούν.
Οι άνθρωποι με διαβήτη μπορούν να τρώνε ελάχιστες ποσότητες υδατανθράκων ή και να τους αποφεύγουν εντελώς.
Λάθος! Σύμφωνα με την Παβ, ο καλύτερος τρόπος για να διαχειριστεί κανείς τον διαβήτη είναι μια ισορροπημένη δίαιτα που περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά, αλλά και αμυλώδεις τροφές και πρωτεΐνη.
Όλοι, ακόμα και όσοι έχουν διαβήτη, πρέπει να περιλαμβάνουν κάποιους υδατάνθρακες στη διατροφή τους. Οι ποσότητες των υδατανθράκων εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως τη φυσική δραστηριότητα που κάνει κάποιος, το βάρος του και τους διατροφικούς του στόχους.
Όσοι έχουν διαβήτη πρέπει να τρώνε λίγο και συνέχεια αντί να τρώνε μεγάλα γεύματα.
Λάθος και πάλι. Οι άνθρωποι με διαβήτη δεν χρειάζεται να ορίσουν πότε θα τρώνε, αλλά καλό είναι να απλώνουν τα γεύματα μέσα στη μέρα. Η κλινικός συμβουλεύει: “Αποφύγετε να προσπερνάτε γεύματα και δώστε χώρο μέσα στη μέρα για το πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό σας γεύμα. Θα σας βοηθήσει να ελέγξετε την όρεξή σας και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα – ειδικά αν είστε σε ινσουλίνη δύο φορές τη μέρα. Αν δουλεύετε μεγάλες βάρδιες, έχετε μαζί σας υγιεινά σνακ. Προτείνεται, για τους ανθρώπους που είναι σε αγωγή για τον διαβήτη – εδώ περιλαμβάνονται όλοι με διαβήτη τύπου 1 – να έχουν πάντα πρόσβαση σε υγιεινά σκαν σε περίπτωση που πέσουν τα επίπεδα σακχάρου, όπως επίσης και για να το ρυθμίσουν ανάμεσα στα γεύματα. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τους ανθρώπους με τύπου 2, καθώς αν δεν παίρνουν φάρμακα δεν χρειάζονται έξτρα σνακ”.
Όσοι έχουν διαβήτη, έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και ως αποτέλεσμα είναι πιο ευάλωτοι στις αρρώστιες.
Η Παβ λέει: “Αν έχετε διαβήτη, το ανοσοποιητικό σας σύστημα δεν είναι πιο αδύναμο συγκριτικά με κάποιον που δεν έχει διαβήτη. Παρόλα αυτά, επειδή το σώμα ανταποκρίνεται στην αρρώστια με το να αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, η καθημερινή διαχείριση του σακχάρου γίνεται πιο περίπλοκη. Όλοι οι άνθρωποι με διαβήτη πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης, ανεξαρτήτως τύπου, καθώς είναι πιο ευάλωτοι σε επιπλοκές, όπως η πνευμονία”.
Όλοι όσοι έχουν διαβήτη πρέπει να παίρνουν ινσουλίνη
Δεν χρειάζονται όλοι όσοι έχουν διαβήτη να πάρουν ινσουλίνη για να παραμείνουν ζωντανοί, όμως η νόσος είναι προοδευτική και πολλοί κάποια στιγμή θα την χρειαστούν.
Όλοι με τύπου 1 πρέπει να παίρνουν ινσουλίνη καθώς το πάγκρεας δεν παράγει καθόλου την ορμόνη. Η ινσουλίνη μπορεί να είναι ενέσιμη μία φορά την ημέρα ή να παρέχεται από αντλία με σταθερή ροή κατά τη διάρκεια της μέρας.
Όσοι είναι διαβητικοί, δεν μπορούν να πιούν καθόλου αλκοόλ
Δεν χρειάζεται οι διαβητικοί να απέχουν πλήρως από το αλκοόλ, όμως το οινόπνευμα κάνει πιθανότερη την εμφάνιση υπογλυκαιμίας, ειδικά αν κάνετε ινσουλίνη ή παίρνετε χάπια.
Η Παβ λέει: “Για να μειώσουμε την πιθανότητα υπογλυκαιμίας, είναι σημαντικό να μην πίνουμε αλκοόλ με άδειο στομάχι. Η υπογλυκαιμία μπορεί να θεωρηθεί λανθασμένα ως μέθη όταν υπάρχει η μυρωδιά του αλκοόλ στην αναπνοή, γι αυτό είναι πολύ σημαντικό να πείτε στους ανθρώπους που είναι μαζί σας ότι έχετε διαβήτη και τί βοήθεια θα χρειαστείτε σε περίπτωση υπογλυκαιμίας. Αν πιείτε, για παράδειγμα, πάνω από το όριο ένα απόγευμα, θα διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο υπογλυκαιμίας όλη τη νύχτα και ο κίνδυνος θα παραμείνει μέχρι και την επόμενη μέρα. Πριν κοιμηθείτε, φάτε κάτι αμυλώδες, όπως δημητριακά ή φρυγανιές για να ελαχιστοποιήσετε το ρίσκο”.
Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για αποτρέψουμε την εμφάνιση διαβήτη.
Αυτό διαφέρει για τους δύο τύπους. Καθώς ο τύπου 1 δεν συνδέεται με τον τρόπο ζωής, δεν μπορεί να αποτραπεί γιατί εμφανίζεται όταν τα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη καταστρέφονται. Η Παβ εξηγεί πως “Κανείς δεν γνωρίζει με σιγουριά γιατί τα κύτταρα αυτά έχουν καταστραφεί, αλλά το πιθανότερο είναι πως το σώμα έχει κάποια ασυνήθιστη αντίδραση απέναντί τους. Αφορμή μπορεί να σταθεί μια ίωση ή μια μόλυνση. Το να είστε όμως υπέρβαροι σας βάζει σε κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, άρα υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να αποτρέψουμε τον διαβήτη τύπου 2. Το να κάνουμε μια καλή διατροφή και να ασκούμαστε τακτικά είναι πολύ σημαντικό για να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2”.
Απόδοση GlykouliGr
Πηγή: http://www.breakingnews.ie
Σχετικά άρθρα
Tα συμπτώματα του διαβήτη στα παιδιά
Τα πιο κοινά συμπτώματα του διαβήτη στα παιδιά είναι η υπερβολική δίψα, η συχνή ούρηση και η υπνηλία ή λήθαργος.
Κοιλιά και διαβήτης
Ο διαβήτης είναι μια χρόνια νόσος που χαρακτηρίζεται από ανώμαλο μεταβολισμό του σακχάρου των λιπών και των πρωτεϊνών,…
Υψηλή μόδα για αντλίες ινσουλίνης
Επίδειξη μόδας διοργάνωσε ο οργανισμός Type 1 Diabetes Think Tank με… μοντέλα άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου…
Πέντε κανόνες για σωστή ρύθμιση του σακχάρου
Ειδικοί, προτείνουν πέντε έξυπνες και απλές λύσεις που διαφυλάσσουν τον οργανισμό του διαβητικού και δομούν μία «ασπίδα» προστασίας έναντι των επικείμενων νόσων.