Ποιος πρέπει να κάνει προληπτικό έλεγχο για τον Διαβήτη

έλεγχος διαβήτη

Γράφει o Δημήτριος Ρηγόπουλος, MD, PhD, Στρατιωτικός Ιατρός, Παθολόγος-Διαβητολόγος
Ο διαβήτης είναι μια νόσος που εξελίσσεται χωρίς να δίνει συμπτώματα, τουλάχιστον στα αρχικά στάδια. Είναι πολύ σημαντικό να ανιχνεύεται νωρίς και να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά. Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι ο τακτικός προληπτικός έλεγχος.
Ποιος, όμως, πρέπει να ελέγχεται, σε ποια ηλικία και πόσο συχνά; Σε αυτό το ερώτημα έρχεται να απαντήσει η United States Preventative Services Task Force (USPSTF), μια διεθνής επιστημονική εταιρεία που μελετά τον Διαβήτη και τις επιπλοκές του.
Η USPSTF πρόσφατα εξέδωσε νεότερες οδηγίες για το πώς πρέπει να γίνεται ο προληπτικός έλεγχος του διαβήτη. Οι οδηγίες δημοσιεύθηκαν στις 27 Οκτωβρίου 2015, στο Annals of Internal Medicine. Σύμφωνα με αυτές, θα πρέπει να γίνεται έλεγχος για όλες τις διαταραχές του μεταβολισμού της γλυκόζης, πριν την εκδήλωση του Διαβήτη. Οι διαταραχές αυτές περιλαμβάνουν την αυξημένη τιμή γλυκόζης νηστείας (100 mg/dl-125 mg/dl) και την αυξημένη τιμή γλυκόζης, 2 ώρες μετά τη λήψη 75 γραμμαρίων γλυκόζης (140 mg/dl-199 mg/dl), κατά τη διάρκεια εξέτασης ανοχής στη γλυκόζη. Οι δύο αυτές περιπτώσεις συμπεριλαμβάνονται στην έννοια του Προδιαβήτη και όσοι εμφανίζουν αυτές τις διαταραχές, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν Σακχαρώδη Διαβήτη.
Υπολογίζεται ότι το 30% των ατόμων αυτών εάν δεν αλλάξει τρόπο ζωής, θα αναπτύξει διαβήτη τα επόμενα 5 χρόνια. Κίνδυνος, όμως, υπάρχει και για την ανάπτυξη επιπλοκών του διαβήτη, καθώς αυτές αναπτύσσονται ήδη από το στάδιο του προδιαβήτη.
Τιμές Μεγαλύτερες από αυτές που αναφέρονται ανωτέρω , δηλαδή γλυκόζη νηστείας μεγαλύτερη από 126 mg/dl και τιμή γλυκόζη 2 ώρες μετά τη λήψη 75 γραμμαρίων γλυκόζης μεγαλύτερη από 200 mg/dl) αποτελούν διάγνωση διαβήτη.
Θα πρέπει, λοιπόν, να ελέγχονται όσοι είναι υπέρβαροι και έχουν ηλικία μεγαλύτερη των 40 ετών έως την ηλικία των 70, όσοι έχουν υπέρταση και όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό διαβήτη. Ο έλεγχος θα πρέπει να περιλαμβάνει γλυκόζη νηστείας, γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη και τεστ ανοχής στη γλυκόζη . Οι φυσιολογικές τιμές για την γλυκόζη νηστείας είναι τιμές μικρότερες από 100 mg/dl, για την γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη τιμές μικρότερες από 5,7% και για το τεστ ανοχής στη γλυκόζη τιμές μικρότερες από 140 mg/dl, 2 ώρες μετά τη λήψη των 75 γραμμαρίων γλυκόζης.
Εφόσον ο τριπλός αυτός έλεγχος είναι φυσιολογικός, θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 3 χρόνια.
Πηγή: http://www.kalikardia.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Συσκευή Νέας Τεχνολογίας Αναμένεται να Αλλάξει το Τοπίο στην Αντιμετώπιση του Διαβήτη Τύπου 2 στο Τέλος του 2017

Η Intarcia είναι μια αναπτυσσόμενη βιοφαρμακευτική εταιρεία που επικεντρώνεται στην πρόληψη και αντιμετώπιση χρόνιων νόσων. Πρόσφατα, ανακοίνωσε πως…