Οι γυναίκες που καταναλώνουν πατάτες πολλές φορές μέσα στην εβδομάδα μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη αν μείνουν έγκυοι, προειδοποιούν αμερικανοί επιστήμονες.
Αν και ο διαβήτης της κυήσεως συνήθως υποχωρεί μετά την εγκυμοσύνη, αποτελεί ισχυρό παράγοντα κινδύνου για εκδήλωση τύπου 2 διαβήτη αργότερα στη ζωή, προσθέτουν.
Η συσχέτιση ανάμεσα στο διαβήτη και τις πατάτες πριν την εγκυμοσύνη πιθανώς οφείλεται στο ότι το άμυλο προκαλεί απότομη αύξηση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα – και όταν αυτό γίνεται συχνά μέσα στην εβδομάδα ως φαίνεται επιβαρύνει τον οργανισμό.
Η σχετική μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ), βασίσθηκε στην ανάλυση στοιχείων από 21.693 κυήσεις ενός εμβρύου, στις 854 από τις οποίες είχε διαγνωσθεί σακχαρώδης διαβήτης.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές από τα Εθνικά Ιδρύματα Υγείας (ΝΙΗ) των ΗΠΑ και το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, όσες γυναίκες έτρωγαν τις περισσότερες πατάτες πριν μείνουν έγκυοι είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν διαβήτη της κυήσεως.
Στην πραγματικότητα, αφού έλαβαν υπ’ όψιν τους άλλους παράγοντες κινδύνου για διαβήτη κυήσεως (π.χ. ηλικία της μητέρας, βάρος κ.λπ.) κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσες έτρωγαν μία μερίδα των 100 γραμμαρίων πατάτες την εβδομάδα είχαν 20% μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη, σε σύγκριση με όσες έτρωγαν μία μερίδα πατάτες κάθε 10 ή 15 μέρες.
Αντίστοιχα, όσες έτρωγαν δύο έως τέσσερις μερίδες την εβδομάδα είχαν κατά 27% μεγαλύτερο κίνδυνο και όσες έτρωγαν πέντε ή περισσότερες μερίδες είχαν κατά 50% μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη της κυήσεως.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις του κινδύνου παρατηρήθηκαν στις γυναίκες οι οποίες έτρωγαν συχνά πουρέ: κυμαίνονταν από 14% με μία μερίδα την εβδομάδα έως υπερδιπλασιασμό του κινδύνου με πέντε ή περισσότερες μερίδες.
Αντιθέτως, όσες γυναίκες αντικατέστησαν τους μήνες πριν από την εγκυμοσύνη δύο μερίδες πατάτες την εβδομάδα με άλλα λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως, μείωσαν τον κίνδυνο διαβήτη που διέτρεχαν κατά 9%, 10% και 12% αντιστοίχως.
Η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Κουιλίν Ζανγκ, από τα ΝΙΗ, δήλωσε πως τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά.
“Ο διαβήτης της κυήσεως μπορεί να οδηγήσει βραχυπρόθεσμα στην προεκλαμψία και την υπέρταση της κυήσεως (δύο επιπλοκές οι οποίες μπορεί να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία της μητέρας και του εμβρύου) και μακροπρόθεσμα στον τύπου 2 διαβήτη“, είπε. “Βέβαια, τα ευρήματά μας δεν σημαίνουν ότι οι πατάτες είναι η αιτία του διαβήτη, ενώ θα πρέπει να επιβεβαιωθούν και από άλλες μελέτες για να θεωρηθούν οριστικά. Επειδή, όμως, και άλλες μελέτες κατά το παρελθόν τις έχουν συσχετίσει με αρνητικές επιπτώσεις στον μεταβολισμό της γλυκόζης (σακχάρου) καλό είναι να μην γίνεται πολύ συχνή κατανάλωση τούς μήνες πριν από μία εγκυμοσύνη».
Πηγή: http://ygeia.tanea.gr
Σχετικά άρθρα
Η απώλεια βάρους βελτιώνει τη ζωή των διαβητικών
Ένα μακροπρόθεσμο εντατικό πρόγραμμα παρέμβασης στον τρόπο ζωής, για τα παχύσαρκα άτομα με διαβήτη τύπου 2, επικεντρωμένο στην απώλεια βάρους, μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής, τις μικροαγγειακές επιπλοκές, να μειώσει τον κίνδυνο της κατάθλιψης και να οδηγήσει σε μειωμένες ιατρικές δαπάνες.
10 καθημερινές συνήθειες που επιβαρύνουν την καρδιά μας;
Ποιες συνήθειες είναι καλό να αποφύγετε επειδή βλάπτουν την υγεία της καρδιάς
Οι 5 καλύτερες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες για τον διαβήτη, σύμφωνα με έναν διαιτολόγο
Όσον αφορά τον διαβήτη και τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορούμε να προσθέσουμε στη διατροφή μας είναι οι φυτικές ίνες
5 τροφές που θα σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε την αντίσταση στην ινσουλίνη
Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι μια κατάσταση που παρατηρείται σε διάφορες παθήσεις, από το μεταβολικό σύνδρομο και τον…