Μπορούν αυτά που τρώμε να επηρεάσουν την ψυχική μας υγεία;

υγιεινή διατροφή ψυχική υγεία

Όλα είναι θέμα χημείας. Δεν υπάρχουν μαγικές τροφές που σε ανεβάζουν ή που σε ρίχνουν. Η κάθε ουσία όμως μπορεί να έχει διαφορετική επίδραση στον οργανισμό και στον εγκέφαλό μας.
Έρευνα: Μούζου Ίριδα, ψυχολόγος
Ας ρίξουμε όμως μια ματιά στο τι χρειάζεται ο οργανισμός μας για να νιώθει ήρεμος, χαρούμενος και υγιής. Τα παρακάτω είναι τα θρεπτικά συστατικά εκείνα που οφείλουμε να προσλαμβάνουμε από την τροφή μας για να προλαμβάνουμε, και ενίοτε να βοηθάμε στην θεραπεία ήπιων ψυχικών διαταραχών.
1. Βιταμίνες του συμπλέγματος Β
Είναι γνωστός ο ρόλος αυτής της κατηγορίας βιταμινών στην ενίσχυση της ψυχικής ισορροπίας. Άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμινών Β, τείνουν να εμφανίζουν περισσότερες φλεγμονές στον εγκέφαλο και μεγαλύτερα ποσοστά κατάθλιψης και άνοιας. Μάλιστα, χαμηλά ποσοστά φολικού οξέος έχουν συνδεθεί με την πεσμένη διάθεση.
Τροφές: μαγιά μπύρας, δημητριακά ολικής άλεσης, ρύζι, φρούτα, γάλα, αυγά, κρέατα, ψάρια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά κ.α.
2. Σίδηρος
Γνωρίζουμε από έρευνες, ότι χαμηλά ποσοστά σιδήρου στο αίμα (σιδηροπενική ανεμία), συνδέονται με την κατάθλιψη.
Τροφές: στρείδια, μύδια, πιπεριές, κρέατα, μαλάκια, λιπαρά ψάρια, σπανάκι, σταφίδες κ.α. Συνδυάζεται με βιταμίνη C για την καλύτερη απορρόφησή του από τον οργανισμό.
3. Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα
Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα είναι τα υγιή εκείνα λιπαρά οξέα που βελτιώνουν την σκέψη και την μνήμη και κατ’ επέκταση την διάθεση.
Τροφές: σολομός, γαύρος, σαρδέλα, ρέγγα, σκουμπρί, φυτικά λάδια (ελαιοκράμβη, λάδι σόγιας), καρύδια, λιναρόσπορος, σόγια, λαχανάκια Βρυξελλών, σπανάκι, φιστίκια Αιγίνης κ.α.
4. Ψευδάργυρος
Ο ψευδάργυρος βοηθά στον έλεγχο του οργανισμού υπό στρες, ενώ τα χαμηλά επίπεδα του συνδέονται με την κατάθλιψη. Μια από τις καλύτερες, και χαμηλά θερμιδικές, του πηγές αποτελούν τα στρείδια, σε συνδυασμό με το σελήνιο που περιέχουν.
Τροφές: ωμά στρείδια, συκώτι, κρέας, μανιτάρια, μπανάνες, βασιλικός, θυμάρι, μαγιά μπύρας, ψάρια, όσπρια, θαλασσινά κ.α.
5. Μαγνήσιο
Το μέταλλο αυτό είναι γνωστό για τις αγχολυτικές του ιδιότητες στον οργανισμό μας και χορηγείται συχνά σε γυναίκες με συμπτώματα προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου .
Τροφές: γαλακτοκομικά προϊόντα, ψάρια, κρέας, θαλασσινά, λάχανο, χόρτα, σέσκουλα, μαϊντανός, κάρδαμο κ.α.
6. Αμινοξύ L- Θειανίνη
Αυτό το αμινοξύ είναι γνωστό για την τονωτική δράση του στα κύτταρα ΑΛΦΑ του εγκεφάλου, βελτιώνει την συγκέντρωση και κατευνάζει το σώμα χαλαρώνοντάς το, χωρίς συμπτώματα υπνηλίας.
Τροφές: πράσινο τσάι
7. Τρυπτοφάνη
Πρόκειται για ένα πρωτεϊνικό αμινοξύ απαραίτητο για τον οργανισμό καθώς είναι υπεύθυνο για την παραγωγή της σεροτονίνης.
Τροφές: σόγια από πράσινο φασόλι, λιναρόσπορος, ανανάς, μπανάνες, βρώμη, σπαράγγια, cottage cheese, μαύρη σοκολάτα, κοτόπουλο, ξηροί καρποί.
8. Σεροτονίνη ή «ουσία της ευτυχίας»
Είναι μια πολύ βασική χημική ουσία η οποία καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την ψυχική μας διάθεση, την συναισθηματική μας ισορροπία αλλά και την ποιότητα του ύπνου.
Τροφές: ανανάς, μπανάνα, ακτινίδιο, ντομάτες, δαμάσκηνα, αβοκάντο, ελιές, μπρόκολο, σύκα, σπανάκι κ.α.
Καθώς υπάρχουν τροφές, όπως οι παραπάνω, που μπορούν να σε ανεβάσουν και να νιώθεις περισσότερη ψυχική ευεξία, υπάρχουν και εκείνες που έχουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.
Δες εδώ μια λίστα, ποιες τροφές είναι καλό να αποφεύγεις και με ποιες μπορείς να τις αντικαταστήσεις…
ΠΕΣ ΟΧΙ:
• Σε ζάχαρη (αντικατάστησε με μέλι)
• Σε λευκό ψωμί (αντικατάστησε με ολικής άλεσης ψωμί)
• Σε αλκοόλ (αντικατάστησε με ανθρακούχο νερό και λεμόνι)
• Σε πολλούς καφέδες (αντικατάστησε με τσάι)
• Σε πατατάκια (αντικατάστησε με πατάτες ψητές στο φούρνο)
• Σε πάριζα και ζαμπόν (αντικατάστησε με σολομό ή κρέας ελευθέρας βοσκής)
• Σε αναψυκτικά (αντικατάστησε με χυμό πορτοκαλιού και ανθρακούχο φυσικό νερό)
• Σε μαργαρίνη (αντικατάστησε με βούτυρο αγελάδος ελευθέρας βοσκής)
ΠΩΣ ΒΟΗΘΑ Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Η διατροφή είναι δυνητικά η πιο ισχυρή μορφή παρέμβασης που έχουμε. Με το να διαμορφώσουμε τη διατροφή , μπορούμε να καλυτερεύσουμε την ψυχική διάθεση και να μειώσουμε τις πιθανότητες κάποιας διαταραχής. Κάπως έτσι, μια υγιής διατροφή είναι προστατευτική και μια ανθυγιεινή αποτελεί παράγοντα ρίσκου για κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές.
Α. Η τροφή είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του εγκεφάλου καθώς είμαστε σχεδόν στην κυριολεξία ό, τι τρώμε. Όταν η τροφή μας είναι θρεπτική τότε γίνεται πρωτεΐνη με δομικά στοιχεία, ένζυμα, εγκεφαλικός ιστός και νευροδιαβιβαστές, που μεταφέρουν πληροφορίες και σήματα ανάμεσα στα διάφορα τμήματα του εγκεφάλου και του σώματος (Roxanne Sukol, MD, medicine specialist at Cleveland Clinic’s Wellness Institute).
Β. Θέτει τον εγκέφαλο σε κατάσταση ανάπτυξης. Συγκεκριμένα διατροφικά πρότυπα είναι συνδεδεμένα με αλλαγές στις πρωτεΐνες του εγκεφάλου που βοηθούν στην αύξηση των συνδέσεων μεταξύ εγκεφαλικών κυττάρων (Felice Jacka, president of the International Society for Nutritional Psychiatry Research).
Γ. Γεμίζει το έντερο με υγιή βακτήρια και αυτό είναι εξαιρετικό για τον εγκέφαλο. Τρισεκατομμύρια καλών βακτηρίων ζουν στο έντερο. Δουλειά τους είναι να αποκρούουν τα κακά βακτήρια και να κρατούν το ανοσοποιητικό σύστημα υπό έλεγχο. Μερικά μάλιστα βοηθούν και για την δημιουργία βιταμινών Β. Τροφές, όπως τα προβιοτικά, με ωφέλιμα βακτήρια βοηθούν στην διατήρηση του υγιούς περιβάλλοντος του εντέρου, με το να μειώνουν τις φλεγμονές σε αυτό, οι οποίες επηρεάζουν στην διάθεση και την γνωστική λειτουργία (Drew Ramsey, MD, assistant clinical professor at Columbia University).
Can What You Eat Affect Your Mental Health, Kelli Miller
Πηγή: http://www.coremag.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
beans-in-a-cup
Περισσότερα

Γιατί η κατανάλωση καφέ μας προστατεύει από τον διαβήτη

Η καθημερινή κατανάλωση άφθονου καφέ μάς προστατεύει από τον τύπου 2 διαβήτη επειδή το πιο δημοφιλές ρόφημα στον κόσμο εμποδίζει τη δράση της ουσίας που προκαλεί τη νόσο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη