Διαθέσιμη και στην Ελλάδα νέα θεραπεία για τον διαβήτη τύπου ΙΙ

θεραπεία

Διαθέσιμη και στην ελληνική αγορά είναι πλέον η νέα θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 2, ένας συνδυασμός βασικής ινσουλίνης degludec και αναλόγου GLP-1 λιραγλουτίδης (IDegLira), που χορηγείται μια φορά ημερησίως, με μία μόνο ένεση, ανεξάρτητα από τα γεύματα.

Η νέα θεραπεία προορίζεται για χρήση σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 που δεν ελέγχονται επαρκώς με από του στόματος θεραπείες μείωσης της γλυκόζης, όταν αυτές χορηγούνται ως θεραπεία ή σε συνδυασμό με βασική ινσουλίνη.
Το πρόγραμμα κλινικών δοκιμών του συνδυασμού βασικής ινσουλίνης degludec και αναλόγου GLP-1 λιραγλουτίδης έδειξε ότι, στα άτομα με διαβήτη τύπου 2 που δεν ελέγχονται ικανοποιητικά με θεραπεία βασικής ινσουλίνης, η IDegLira συντέλεσε σε σημαντική μείωση της τιμής της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαρίνης (HbA1c) κατά 1,9% με μέση απώλεια βάρους 2,7 kg και με χαμηλό ποσοστό εμφάνισης υπογλυκαιμίας (χαμηλό επίπεδο σακχάρου στο αίμα) συγκρίσιμο με εκείνο της θεραπείας με ινσουλίνη degludec.
Επιπλέον, η IDegLira οδήγησε σε σημαντικά μεγαλύτερη μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, με σημαντικά περισσότερους ασθενείς να πετυχαίνουν το γλυκαιμικό στόχο και με σημαντικά λιγότερες υπογλυκαιμίες, σε σύγκριση με την ινσουλίνη glargine U100 σε ασθενείς μη ελεγχόμενους με βασική ινσουλίνη που τυχαιοποιήθηκαν σε θεραπεία με IDegLira ή σε αύξηση της δόσης της βασικής ινσουλίνης τους (glargine U100). Ταυτόχρονα, οι ασθενείς υπό IDegLira έχασαν κατά μέσο όρο 1,4 Kg βάρους σώματος, έναντι αύξησης του βάρους τους κατά 1,8Kg με την ινσουλίνη glargine U100.
Επειδή ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια εξελικτική νόσος, επιβάλει στα άτομα την έναρξη και στη συνέχεια την εντατικοποίηση της θεραπείας με ινσουλίνη για την επίτευξη ή τη διατήρηση των γλυκαιμικών στόχων με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, παρόλο που η θεραπεία με ινσουλίνη είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 ενδέχεται να είναι απρόθυμα να εντατικοποιήσουν τη θεραπεία τους επειδή προτιμούν λιγότερες ενέσεις ή φοβούνται τις πιθανές παρενέργειες της αύξησης του βάρους και της υπογλυκαιμίας.
Οι επιστήμονες εκτιμούν, λοιπόν, ότι η απλοποίηση του θεραπευτικού σχήματος του διαβήτη τύπου 2 με την IDegLira αναμένεται να αυξήσει τη συμμόρφωση των ασθενών και να περιορίσει το ενδεχόμενο επιπλοκών της νόσου.
Ο διαβήτης τύπου 2, ή μη ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης, είναι η συχνότερη μορφή διαβήτη στους ενήλικες. Η ασθένεια αποτελεί βασική αιτία τύφλωσης, νεφρικής ανεπάρκειας, οξέος καρδιακού ή εγκεφαλικού επεισοδίου, 20πλασιάζει τον κίνδυνο ακρωτηριασμού των κάτω άκρων και σχετίζεται με επιπλοκές κατά τη διάρκεια της κύησης.
Στην Ελλάδα, ο σακχαρώδης διαβήτης επηρεάζει ήδη το 8% – 10% του γενικού πληθυσμού.
Πηγή: http://www.onmed.gr/

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα

Συσκευή θα μετρά τα επίπεδα γλυκόζης μέσω των δακρύων

Το τρύπημα μπορεί να καταστεί ενδεχομένως παρελθόν για τους διαβητικούς. Επιστήμονες δήλωσαν ότι δοκίμασαν με επιτυχία χημικό αισθητήρα που μετρά τα επίπεδα σακχάρου όχι στο αίμα αλλά στα δάκρυα.

Περισσότερα

Ένταξη της νέας τεχνολογίας μετρήσεων, με χρήση αισθητήρα (scaner), των τιμών του σακχάρου, στον Κανονισμό παροχών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΑΒΗΤΙΚΩΝ (ΣΥ.Ν.Ε.Δ) ΑΘΗΝΑ 10/3/2017 Αριθ.πρωτ. 163 Προς Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ Κον Σ. Μπερσίμη ΘΕΜΑ : Ένταξη…
Περισσότερα

Εγκύκλιος: Υποβολή μηχανογραφικού δελτίου για την εισαγωγή υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Υποβολή ηλεκτρονικού Μηχανογραφικού Δελτίου για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση υποψηφίων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις, σε ποσοστό…