Νέα εμφυτεύσιμη μηχανή που φορτίζεται από τη γλυκόζη στο αίμα αποτελεί τη συσκευή του μέλλοντος

Στον τομέα των συστημάτων συνεχούς καταγραφής γλυκόζης έχουμε δει τεράστια πρόοδο τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρώτη εμφυτεύσιμη συσκευή Eversense. Η συσκευή αυτή μπορεί να παρακολουθεί τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και να ειδοποιεί τον χρήση όταν τα επίπεδα ανεβαίνουν ή κατεβαίνουν υπερβολικά. Ένα θέμα που συζητιέται σχετικά με τις εμφυτεύσιμες συσκευές, είναι αυτό της φόρτισής τους, πρόσφατα όμως κατασκευάστηκε ένα νέο πρωτότυπο που μπορεί να παίρνει την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται για να λειτουργήσει από την ίδια μας τη γλυκόζη.
Μιας και οι εμφυτεύσιμες συσκευές αναμένεται να είναι οι συσκευές του μέλλοντος, είναι αντιπαραγωγικό να χρειάζεται να αφαιρούνται ώστε να φορτίζονται. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας King Abdullah (KAUST) δημιούργησαν ένα μηχάνημα που μπορεί να αξιοποιεί απευθείας την ενέργεια που υπάρχει μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Αποτελείται από ημιαγώγιμο πολυμερές n-Type μαζί με το ένζυμο οξειδάση γλυκόζης. Όταν η οξειδάση γλυκόζης ανιχνεύει γλυκόζη στην περιοχή που βρίσκεται, αφαιρεί τα ηλεκτρόνια και τα μεταφέρει μέσω του συνδεδεμένου πολυμερούς. Η συσκευή μπορεί να ανιχνεύσει επίπεδα γλυκόζης στο σάλιο και πιθανότατα σε άλλα σωματικά υγρά, ενώ το ίδιο πολυμερές βοηθά και στη μετατροπή της γλυκόζης και του οξυγόνου σε ηλεκτρική ενέργεια που επιτρέπει στη συσκευή να λειτουργεί.
Αν και χρειάζεται περεταίρω έρευνα για να διαπιστωθεί αν αυτή η μέθοδος είναι πρακτική και ασφαλής, προς το παρόν φαίνεται να είναι πολλά υποσχόμενη. Σύμφωνα με το πρόσφατο δελτίο τύπου:
“Αυτή η κυψέλη ενέργειας αποτελεί την πρώτη περίπτωση παρουσίασης μιας εντελώς πλαστικής συσκευής παραγωγής ηλεκτροκαταλυτικής ενέργειας, κατασκευασμένης από ένζυμα, που λειτουργεί σε φυσιολογικά συναφή μέσα” είπε ο Sahika Inal, επικεφαλής της έρευνας. “Η ανίχνευση γλυκόζης και η παραγωγή ενέργειας είναι μόνο δύο παραδείγματα των πιθανών εφαρμογών που μπορούν να υπάρξουν όταν ένα συνθετικό πολυμερές επικοινωνεί αποτελεσματικά με την καταλυτική οξειδάση γλυκόζης που μοιάζει με ένζυμο. Ο κύριος σκοπός μας ήταν να παρουσιάσουμε την ευέλικτη χημεία και τις καινοτόμες εφαρμογές αυτής της ειδικής κατηγορίας πολυμερών που είναι σταθερή στο νερό και παρουσιάζει μικτή αγωγιμότητα (και ιωνική και ηλεκτρονική).”
Πηγή: diabetes daily

Total
12
Shares
Σχετικά άρθρα