Με γλυκοζηλιωμένη άνω του 8 ή σάκχαρο άνω των 200 mg/dL την τελευταία εβδομάδα προσδιορίζεται ο αρρύθμιστος διαβήτης από το Υπουργείο Υγείας;

Με γλυκοζηλιωμένη άνω του 8 και σάκχαρο άνω των 200 mg/dL την τελευταία εβδομάδα προσδιορίζεται ο αρρύθμιστος διαβήτης
Με γλυκοζηλιωμένη άνω του 8 και σάκχαρο άνω των 200 mg/dL την τελευταία εβδομάδα προσδιορίζεται ο αρρύθμιστος διαβήτης

Κυκλοφόρησε χθες, στις 11 Μαΐου, νέο ΦΕΚ από το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Εσωτερικών, που προσδιορίζει ποιες ομάδες θα συνεχίζουν να λαμβάνουν την άδεια ειδικού σκοπού προκειμένου να προστατευθούν από πιθανή λοίμωξη με κορωνοϊό. Σύμφωνα με τη νέα κοινή Υπουργική Απόφαση, μεταξύ άλλων, δικαιούχοι είναι και άτομα άνω των 45 ετών με αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη.
Αντίθετα με την προηγούμενη εγκύκλιο που άφηνε απροσδιόριστο τον όρο αρρύθμιστος διαβήτης, τώρα παρέχονται διευκρινήσεις που τον ορίζουν ως εξής: HbA1c του τελευταίου 3μήνου: 8.0% ή Μ.Ο. τιμών γλυκόζης αίματος >200 mg/dL τις τελευταίες 7 ημέρες, ενώ παρέχεται η άδεια και σε άτομα με διαβήτη και μικρο/μακρο αγγειακές επιπλοκές. 
Παρά τις διαμαρτυρίες από την διαβητική κοινότητα και τις συστάσεις της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρίας, ο «αρρύθμιστος διαβήτης» φαίνεται ότι έχει έρθει για να μείνει. Εμείς περιμένουμε τις επόμενες κινήσεις από μέρους των εκπροσώπων μας. 
Αναλυτικά, την άδεια δικαιούνται οι εξής ομάδες:
Άτομα άνω των 65 ετών.
Άτομα άνω των 45 ετών που πάσχουν από:
α) ανθεκτική αρτηριακή υπέρταση, παρά τη μέγιστη αγωγή.
β) αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη: HbA1c του τελευταίου 3μήνου: 8.0% ή Μ.Ο. τιμών γλυκόζης αίματος >200 mg/dL τις τελευταίες 7 ημέρες και ασθενείς με μικρο/ μακρο αγγειακές επιπλοκές.
γ) χρόνια αναπνευστικά νοσήματα μέτριου προς σοβαρού βαθμού: ασθενείς με άσθμα με 2 παροξύνσεις κατά το τελευταίο έτος, παρά τη μέγιστη αγωγή (με β-διεγέρτη και εισπνεόμενο κορτικοειδές), ασθενείς με ΧΑΠ που βρίσκονται σε οξυγονοθεραπεία κατ’ οίκον ή παρουσίασαν 2 παροξύνσεις κατά το τελευταίο έτος ή/και μία νοσηλεία σε νοσοκομείο, ασθενείς σε μόνιμη οξυγονοθεραπεία για άλλες αναπνευστικές παθήσεις.
δ) χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα, εφ’ όσον παρουσιάζουν: κλάσμα εξώθησης αριστερός κοιλίας:< 40%, ενεργό ισχαιμία του μυοκαρδίου, άνω του μετρίου βαθμού στένωση ή ανεπάρκεια μιτροειδούς ή αορτικής βαλβίδας, πνευμονική υπέρταση, ιστορικό πρόσφατης καρδιοχειρουργικής επέμβασης (προ τριμήνου), καθώς και οι μυοκαρδιοπάθειες.
ε) χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, που υποβάλλονται σε εξωνεφρική κάθαρση,
στ) χρόνια ηπατική ανεπάρκεια (κίρρωση).
Άτομα με υψηλό δείκτη μάζας σώματος (BMI>40).
Άτομα όλων των ηλικιών, που παρουσιάζουν σοβαρή ανοσοκαταστολή (συγγενή ή επίκτητη) σύμφωνα με τη γνώμη του θεράποντος ιατρού – Μεταμοσχευμένοι που λαμβάνουν >2 ανοσοκατασταλτικά φάρμακα – HIV ασθενείς με CD4<200^L.
Ασθενείς με διάγνωση νεοπλασίας κατά την τελευταία πενταετία ή που βρίσκονται υπό χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία.
Ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες, δρεπανοκυτταρική αναιμία και πολυμεταγγιζόμενα άτομα.
Γυναίκες που κυοφορούν.
Σας παραθέτουμε το ΦΕΚ
νέο φεκ για ειδική άδεια
συνέχεια νέου φεκ
 
Glykouli.gr

Total
49
Shares
Σχετικά άρθρα