Αυξημένο κίνδυνο για εκδήλωση διαβήτη αντιμετωπίζουν οι άντρες και όχι οι γυναίκες, με πολύ λίγες ή πολλές ώρες ύπνου, σύμφωνα με νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα. Είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι ο ύπνος ασκεί διαφορετική επίδραση στα δύο φύλα, όσον αφορά στον μεταβολισμό του σακχάρου και τον κίνδυνο διαβήτη.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Φέμκε Ρούτερς του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου VU του ‘Αμστερνταμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κλινικής ενδοκρινολογίας «Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism», μελέτησαν σχεδόν 800 υγιείς ανθρώπους ηλικίας 30 έως 60 ετών σε 14 ευρωπαϊκές χώρες.
Η μελέτη συσχέτισε τις συνήθειες του ύπνου ξεχωριστά των συμμετεχόντων με τον μεταβολισμό της γλυκόζης στο αίμα του και τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.
Διαπιστώθηκε ότι τόσο οι άνδρες που κοιμούνται λιγότερο, όσο και εκείνοι που αντίθετα κοιμούνται περισσότερο, έχουν μειωμένη ικανότητα μεταβολισμού στον οργανισμό τους, σε σχέση με όσους κοιμούνται κανονικές ώρες (8ωρο), με συνέπεια να έχουν υψηλότερα επίπεδα σακχάρου.
Αντίθετα, στις γυναίκες που κοιμούνταν πολύ λίγο ή πάρα πολύ, δεν παρατηρήθηκε κάτι ανάλογο, καθώς ο οργανισμός τους ανταποκρινόταν καλά στην ορμόνη ινσουλίνη, ενώ είχαν και ομαλή λειτουργία των βήτα κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας. Kατά τους ερευνητές, ο ύπνος δεν πρέπει να συσχετισθεί με τον κίνδυνο διαβήτη στις γυναίκες, παρά μόνο στους άνδρες.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι κατά τα τελευταία 50 χρόνια η μέση διάρκεια ύπνου έχει μειωθεί κατά μιάμιση έως δύο ώρες, ενώ την ίδια περίοδο τα περιστατικά διαβήτη έχουν σχεδόν διπλασιασθεί.
Πηγή: http://www.athina984.gr
Σχετικά άρθρα
Με μια απλή φόρμα, πλέον πιο κοντά από ποτέ στην απόκτηση του δικού σας συστήματος συνεχούς καταγραφής γλυκόζης
Μάθετε για τα πλεονεκτήματα του συστήματος συνεχούς καταγραφής γλυκόζης και αποκτήστε το δικό σας starter kit
Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης συνδέονται με την αναιμία, σύμφωνα με νέα έρευνα
Η αναιμία (δηλαδή η χαμηλή ποσότητα ερυθρών αιμοσφαιρίων, ή η ανεπαρκής λειτουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων) μπορεί να παρουσιάζει…
ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΥΠΟΥ 1 – Τι προκαλεί διαβήτη τύπου 1;
Η αιτία του διαβήτη τύπου 1 παραμένει άγνωστη, αν και πολλοί εκτιμούν ότι πρόκειται για ένα συνδυασμό γενετικής…
Νέο μόριο ινσουλίνης μπορεί να προσαρμόζει τη δράση του ανάλογα με το σάκχαρο του αίματος
Η καθημερινή ζωή περισσότερων από 46 εκατομμυρίων ανθρώπων που υποφέρουν από διαβήτη τύπου 1, θα μπορούσε να γίνει…