Ερευνητές προτείνουν την δημιουργία ενός τυποποιημένου πίνακα αναφοράς για την παρουσίαση των δεδομένων από τα υβριδικά συστήματα κλειστού βρόγχου

Ερευνητές προτείνουν την δημιουργία ενός τυποποιημένου πίνακα αναφοράς για την παρουσίαση των δεδομένων από τα υβριδικά συστήματα κλειστού βρόγχου
Ερευνητές προτείνουν την δημιουργία ενός τυποποιημένου πίνακα αναφοράς για την παρουσίαση των δεδομένων από τα υβριδικά συστήματα κλειστού βρόγχου

Το τεχνητό πάγκρεας είναι ό,τι κοντινότερο έχουμε σε θεραπεία για το διαβήτη αυτή τη στιγμή. Ως τεχνητό πάγκρεας ονομάζουμε τα υβριδικά συστήματα κλειστού βρόγχου που ήδη χρησιμοποιούν πολλοί άνθρωποι με διαβήτη τύπου 1. Ο χαρακτηρισμός «υβριδικό» αναφέρεται στο γεγονός ότι τα συστήματα αυτά δεν είναι τελείως κλειστά, ώστε να ρυθμίζουν αυτόματα τη χορήγηση ινσουλίνης χωρίς καμία ενέργεια από τους χρήστες τους. Ενώ τα συστήματα ρυθμίζουν αυτόματα τις βασικές δόσεις της ημέρας, οι χρήστες χρειάζεται να εισάγουν κάποιες πληροφορίες σχετικές με τις γευματικές δόσεις ινσουλίνης. Το τεχνητό πάγκρεας για να ρυθμίσει τις δόσεις βασικής ινσουλίνης που χορηγεί, λαμβάνει στοιχεία από ένα σύστημα διαρκούς καταγραφής γλυκόζης.
Τα υβριδικά συστήματα κλειστού βρόγχου είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τα άτομα με διαβήτη, όμως είναι ακόμη σχετικά νέα, και, σύμφωνα με χρήστες και επαγγελματίες υγείας, χρειάζονται βελτίωση προκειμένου να είναι πιο φιλικά προς το χρήστη. Σύμφωνα με δύο ερευνητές, ένας τομέας ο οποίος θα μπορούσε να βελτιωθεί, είναι ο τρόπος με τον οποίο αυτά τα συστήματα παρουσιάζουν τα δεδομένα σχετικά με τον έλεγχο της γλυκόζης του χρήστη.
Σε άρθρο, που δημοσιεύτηκε στο Diabetes Technology & Therapeutics, οι ερευνητές παρουσίασαν την πρότασή τους σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα υβριδικά συστήματα τεχνητού παγκρέατος μπορούν να παρουσιάζουν τα νούμερα με έναν τυποποιημένο τρόπο. Κάτι τέτοιο είναι σημαντικό για διάφορους λόγους. Ένας από αυτούς είναι ότι οι γιατροί πιθανόν να παρακολουθούν ασθενείς που χρησιμοποιούν διαφορετικά συστήματα, και μπορεί να το βρίσκουν δύσκολο να παρακολουθούν τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται τα δεδομένα σε κάθε σύστημα. Ένα τυποποιημένο σύστημα παρουσίασης θα διευκολύνει και τους ασθενείς να αλλάζουν σύστημα τεχνητού παγκρέατος.
Οι συγγραφείς του άρθρου είναι και οι δύο καθηγητές ιατρικής και παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στις ΗΠΑ, και έγραψαν ότι τα υβριδικά συστήματα κλειστού βρόγχου θα πρέπει να δημιουργούν, μια τυποποιημένη, μονή σελίδα αναφοράς, ώστε να βοηθούν τους χρήστες τους και τους γιατρούς να μπορούν να παρακολουθούν πόσο καλά λειτουργούν. Πιστεύουν ότι μια τέτοια αναφορά, την οποία ονομάζουν «πίνακα αναφοράς», θα πρέπει να περιέχει εφτά στοιχεία: μετρήσεις γλυκόζης, υπογλυκαιμίας, ινσουλίνης, υπεργλυκαιμίας, εμπειρία χρήστη, ημερήσιες στατιστικές γλυκόζης και προβλέψεις.
Οι «μετρήσεις γλυκόζης» που προτάθηκαν στο άρθρο, δείχνουν για πόσο χρόνο μέσα στην ημέρα η γλυκόζη του χρήστη βρίσκεται εντός των επιθυμητών ορίων, και πόσο μεγάλο χρονικό διάστημα η γλυκόζη του είναι υψηλότερη ή χαμηλότερη από το κανονικό. Η «υπογλυκαιμία» δείχνει για πόσο χρόνο μέσα στην ημέρα η γλυκόζη ήταν κάτω από τα επιθυμητά όρια, καθώς και πόσα επισόδια υπογλυκαιμίας έχει ο χρήστης. Η ένδειξη «ινσουλίνη» αναγράφει την ποσότητα ινσουλίνης που χορηγείται ως βασική και ως bolus, καθώς και κατά πόσο υπάρχουν γευματικές ή διορθωτικές δόσεις που ο χρήστης έχει χάσει. Η ένδειξη «Υπεργλυκαιμία» δείχνει για πόσο χρονικό διάστημα μέσα στην ημέρα η γλυκόζη του χρήστη βρισκόταν πάνω από τα επιθυμητά όρια.
Η «εμπειρία χρήστη» δείχνει, μεταξύ άλλων, για πόσο χρονικό διάστημα ο χρήστης είχε αναμμένο το υβριδικό σύστημα κλειστού βρόγχου, πόσο χρονικό διάστημα το έχει κλειστό και πόσο συχνά αλλάζει τα σετ έγχυσης. Οι «ημερήσιες στατιστικές γλυκόζης» δείχνουν πως μεταβάλλονται τα επίπεδα γλυκόζης του χρήστη μέσα στην ημέρα, επιτρέποντας σε αυτόν που τις μελετά να παρατηρήσει μοτίβα που μπορεί να χρειάζονται διερεύνηση. Τέλος, οι «προβλέψεις», ανάλογα με τα συνολικά δεδομένα, παρέχουν στο χρήστη σχόλια και συμβουλές σχετικά με τη χρήση του τεχνητού παγκρέατος.
Οι συγγραφείς έγραψαν ότι: «Απ’ όσο γνωρίζουμε δεν υπάρχουν κατευθυντήριες για μια τυποποιημένη αναφορά από τα υβριδικά συστήματα κλειστού βρόγχου. Πιστεύουμε ότι είναι καιρός να τυποποιηθεί η ορολογία και η παρουσίαση των δεδομένων των διάφορων υβριδικών συστημάτων κλειστού βρόγχου».

Προβλήματα σχετικά με την υιοθέτηση του τρόπου αναφοράς

Όσο απλή κι αν είναι η ιδέα τυποποίησης της αναφοράς των υβριδικών συστημάτων κλειστού βρόγχου, υπάρχουν πολλά εμπόδια στην υιοθέτησή της. Ένα, είναι ότι οι κατασκευαστές των συστημάτων αυτών έχουν επενδύσει πολλά χρήματα σε λογισμικό που να μην μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί ώστε να δημιουργήσει τέτοιου είδους αναφορά. Άλλο ένα πρόβλημα είναι ότι οι κατασκευαστές θα έπρεπε να συμφωνήσουν ακριβώς τι θα πρέπει να περιέχει ένας τυποποιημένος πίνακας δεδομένων, και πως θα μπορούσε με τον καιρό να βελτιωθεί. Σημαντικό ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ των κατασκευαστών, πιθανόν να παίξει ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).
Όμως, τα οφέλη από έναν τυποποιημένο πίνακα, θα μπορούσαν να είναι πολύ σημαντικά. Θα μπορούσε να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο οι γιατροί χρησιμοποιούν τις αναφορές από αυτά τα συστήματα, ώστε να βοηθήσουν τους ασθενείς τους να ελέγχουν τον διαβήτη τους. Θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ερευνητές να συγκρίνουν τα διάφορα συστήματα. Και θα μπορούσε να βοηθήσει και τους κατασκευαστές να δημιουργήσουν πιο εξελιγμένες αναλύσεις δεδομένων.
Προς το παρόν, η δημιουργία ενός τυποποιημένου τρόπου παρουσίασης των στοιχείων από τα συστήματα κλειστού βρόγχου είναι μια ιδέα στην οποία όλοι συμφωνούν, χωρίς όμως να συμφωνούν πως θα μπορούσαν να την υλοποιήσουν.
Πηγή: Diabetes Self Management

Total
44
Shares
Σχετικά άρθρα