Δεν περιμένει κανείς να δει γιατρούς σε κουζίνα. Κανονικά, συναντά κανείς τους νεόφερτους στο νοσοκομείο Swedish Cherry Hill, να βλέπουν να ασθενείς. Αντί γι αυτό, όμως, μια ομάδα περνάει ένα απόγευμα κόβοντας κρεμμύδια, κόκκινες πιπεριές και μανιτάρια, υπό την καθοδήγηση της Δρ. Τάνμιτ Σέθι.
Η Δρ Σέθι θέλει να αλλάξει τον τρόπο που σκέφτονται οι γιατροί τα χρόνια νοσήματα. Συχνά, τα αντιμετωπίζουν με φάρμακα, αλλά υποστηρίζει πως με αυτόν τον τρόπο δεν αντιμετωπίζεται η ρίζα του προβλήματος. Μας λέει πως το τί τρώμε παίζει σπουδαίο ρόλο στην υγεία μας.
“Το φαγητό μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά, πολύ μεγαλύτερη από αυτή των φαρμάκων όταν εφαρμόζεται επιμελώς” μας λέει η Σέθι.
Ενώ ο Μπράιν Τσάουτσουβεκ κόβει τα λαχανικά, ο συνάδελφός του, Μπάρι Λάσκοου, συμβουλεύεται την συνταγή. Θα φτιάξουν σπαγγέτι με κιμά και κάθε ομάδα έχει μια παραλλαγή της συνταγής.
Αυτό που μαθαίνουν οι γιατροί, δεν είναι να μετρούν θερμίδες και λίπος. Έχει περισσότερο να κάνει με το τί είναι πραγματικό φαγητό – λαχανικά, φρούτα και προϊόντα ολικής άλεσης.
Η Σέθι μας λέει πως η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών συμβάλει σε έναν μεγάλο αριθμό προβλημάτων υγείας: “Φλεγμονή, καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό, κατάθλιψη, την υγεία του εγκεφάλου – και η λίστα είναι ατελείωτη”.
Η Σέθι ξεκίνησε το πρόγραμμα μαθημάτων μαγειρικής ιατρικής στο Swedish Cherry Hill, βασιζόμενη σε ένα πρόγραμμα που είχε ξεκινήσει στο Πανεπιστήμιο Tulane.
Το πρόβλημα είναι πως οι ιατρικές σχολές δεν διδάσκουν αρκετά για τη διατροφή. Λένε “Οκ παιδιά, η μεσογειακή διατροφή είναι καλή. Και τέλος” λέει η Κίρστεν Ντέι Χάνσεν, μια εκ των συμμετεχόντων.
Ο συνάδελφός της Λάσκοου συμφωνεί. Δεν είναι αρκετό για να το εφαρμόσουν τελικά στους ασθενείς. “Λέμε συχνά στους ασθενείς μας να κάνουν διατροφή και άσκηση. Αλλά ποτέ δεν έχουμε διδαχθεί τι ακριβώς σημαίνει αυτό” λέει.
Πολλές φορές οι γιατροί δεν είναι τα καλύτερα παραδείγματα. Είναι απασχολημένοι, όπως όλοι οι άλλοι. Η Λίζα Τσαν παραδέχεται πως προσπαθεί να φτιάξει κάτι γρήγορο και εύκολο όταν πεινάει. “Συνειδητοποίησα πως έτρωγα πολύ φυστικοβούτυρο και μαρμελάδα, πολύ νάτριο. Σκέφτηκα πως υπάρχει μια ασυνέπεια στο να λέω στους ασθενείς να τρώνε υγιεινά κι εγώ να μην το εφαρμόζω. Με αφύπνισε“.
Όσο μεγαλύτερη έμπρακτη εμπειρία έχουν οι γιατροί με το φαγητό, τόσο πιθανότερο είναι να μεταδώσουν τις πληροφορίες στους ασθενείς, ακόμα και όταν οι επισκέψεις στο γραφείο τους είναι σύντομες. Στο μέλλον, η Δρ Σέθι ελπίζει να δημιουργήσει μα παρόμοια τάξη για ασθενείς.
Μετά το μαγείρεμα, η τάξη μαζεύεται για να δοκιμάσει τις τέσσερις παραλλαγές. Το πρώτο πιάτο είναι κλασικό σπαγγέτι με κιμά. Το δεύτερο έχει εξτρά μανιτάρια και πολύχρωμες πιπεριές – κάτι που όλοι μπορούν να κάνουν.
“Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να κατανοήσουμε τι τρώει κάποιος και πως μπορούμε να τον βοηθήσουμε να το αλλάξει λίγο” λέει η Σέθι.
Η μικρή αυτή αλλαγή μπορεί να κάνει τη διαφορά. “Σκεφτείτε το: περιόρισα τη λήψη θερμίδων και ανέβασα τις ίνες και κάποια φυτοθρεπτικά συστατικά από τα λαχανικά” λέει.
Η Σέθι προχωράει στο επόμενο πιάτο. Η σάλτσα έχει λίγο κιμά, μανιτάρια και πιπεριές. Αλλά και μερικές φακές οι οποίες ανεβάζουν ακόμα περισσότερο την περιεκτικότητα σε ίνες.
Και αν πραγματικά θέλει κάποιος να ενισχύσει τις ίνες, μπορεί να φάει το τελευταίο πιάνο που δεν έχει καθόλου κρέας. Η σάλτσα είναι φτιαγμένη από λαχανικά και φακές.
“Αλλαγή“, μας λέει η Σέθι, “δεν σημαίνει να αλλάξει απόλυτα κάποιος τη διατροφή του. Μπορεί να είναι μικρές και σταδιακές οι αλλαγές. Και υπάρχουν πολλοί τρόποι να το πετύχει κάποιος αυτό“.
“Η δουλειά σας λέει είναι να μιλάτε στους ασθενείς για το πώς μπορούν να κάνουν αλλαγές που είναι εφικτές και διαρκούν. Κανείς ο οποίος τρώει το πιάτο Νο1 σε εβδομαδιαία βάση, δεν πρόκειται να φάει το πιάτο Νο4 και να σας συμπαθήσει. Απλώς θα σας καταραστεί“.
GlykouliGr
Πηγή: http://kuow.org