Ανακύκλωση των διαβητικών προμηθειών μας: Με σεβασμό προς τον πλανήτη Γη!

ανακλυκλωση, σκουπιδια, γλυκουλι, διαβητης, αναλωσιμα

Μετά από σχεδόν 2 δεκαετίες με διαβήτη τύπου 1, με άπειρα τρυπήματα στα δάχτυλα για περισσότερα από 17 χρόνια, έχω σίγουρα δημιουργήσει το δικό μου μερίδιο στα απορρίμματα όσον αφορά το σάκχαρο μου. Τόσα χρόνια μετά από όλες αυτές τις σύριγγες, μικρές ή μεγάλες, τα μπουκαλάκια και τα στυλό ινσουλίνης, και τις ταινίες μέτρησης, θαρρώ ότι ο διαβήτης μου είναι υπό έλεγχο, αλλά τα απορρίμματα και η ανακύκλωση από την άλλη, είναι ακριβώς το αντίθετο.
Αλλά δεν χρειάζεται όλα αυτά να τα πετάμε στον κάδο των σκουπιδιών. Υπάρχουν τρόποι να ανακλυκλωθούν έξυπνα όλες αυτές οι διαβητικές προμήθειες. Και με αφορμή την ημέρα της Γης που ήταν πριν λίγο καιρό, ψάξαμε τρόπους να επαναχρησιμοποιήσουμε, να μειώσουμε και να ανακυκλώσουμε τα απορρίμματα μας, με έναν πιο “πράσινο” τρόπο.
Μπορούμε πάντα να μειώσουμε τα σκουπίδια που παράγουμε, αν το κάνουμε συνειδητά. Αγοράζοντας σε μεγάλη συσκευασία κάποια προιόντα αντιμετώπισης της υπογλυκαιμίας ή κάποιο ειδικό προιόν διατροφής, είναι ένας τρόπος να μειώσουμε τα απορρίματα. Αλλά η μείωση μπορεί να είναι δύσκολη όταν αφορά τις ιατρικές προμήθειες που μας είναι απαραίτητες στη διαχείριση του διαβήτη.
Αυτός είναι και ο λόγος που η ανακύκλωση είναι ένα μοναδικό πράγμα. Μπορούμε οπωσδήποτε να ανακυκλώσουμε τα κουτιά στα οποία έρχονται οι ινσουλίνες, οι καταγραφείς μας και οι ταινίες μα, μαζί με τις οδηγίες και τη χαρτούρα που περιλαμβάνεται στη συσκευασία. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για όλα τα αναλώσιμα των αντλιών. Όλα μπορούν να πάνε στον ειδικό μπλε κάδο, αρκεί φυσικά να έχετε δει πρώτα αν έχει κάθε κουτί το απαραίτητο σήμα.
Ενώ μερικές ηλεκτρονικές συσκευές μπορούν να ανακυκλωθούν, το να βρει κάποιος το σωστό σήμειο να αφήσει τους παλιούς αισθητήρες μέτρησης ή άλλες συσκευές μπορεί να είναι περίπλοκο. Μπορείτε να ψάξετε στο διαδίκτυο για τα ειδικά σημεία ανακύκλωσης ή να ρωτήσετε στα μαγαζιά με ηλεκτρονικά είδη. Επίσης αποτελεί μεγάλη ευκαιρία προκειμένου να αδειάσετε αυτό το ντουλάπι με τους παμπάλαιους και άπειρους μετρητές που όλοι οι διαβητικοί έχουμε σπίτι μας.
Όσον αφορά στην επαναχρησιμοποίση των αναλωσίμων, ο κόσμος της τέχνης ξέρει πως να μετατρέψει τα διαβητικά σκουπίδια σε θησαυρό. Παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα δαχτυλίδι που έφτιαξε μια ταλαντούχα κοπέλα, διαβητική τύπου 1, με ληγμένες ταινίες του μετρητή της και από αυτό το link μπορείτε να πάρετε μερικές ιδέες για άλλα κοσμήματα και έξυπνες κατασκευές.

 
Όταν η συζήτηση φτάνει σε πράγματα που δεν μπορούμε να ανακυκλώσουμε ή επαναχρησιμοποιήσουμε, η σωστή διάθεση των χρησιμοποιημένων βελόνων (βελονάκια μετρητή, σύριγγες, βελόνες ινσουλίνης) είναι σημαντική, ώστε να ξέρουμε ότι χειριζόμαστε υπεύθυνα αυτά τα απόβλητα. Μπορείτε να ρωτήσετε το γιατρό σας ή το κοντινό σας νοσοκομείο για τον τρόπο που μπορείτε να τα ξεφορτωθείτε υπέυθυνα.
Και τελευταίο αλλά και πιο σημαντικό, αν έχετε ινσουλίνες, ταινίες μέτρησης, βελόνες για μετρητή και ινσουλίνη, γλουκαγόνη, ταινίες κετόνες και οτιδήποτε άλλο σε φάρμακα ή αναλώσιμα που είναι κοντά στην ημερομηνία λήξης ή σας περισσεύουν, μπορείτε να απευθυνθείτε στην Ομάδα Αλληλεγγύης Διαβήτη, που σίγουρα θα τα χρειαστεί κάποιος, ή θα δωθούν σε οργανώσεις που τα έχουν ανάγκη.
Να θυμάστε πάντα ότι αν είμαστε σε κάποιο δωμάτιο του σπιτιού, δεν χρειάζεται να έχετε αναμμένα τα φώτα σε κάποιο άλλο, και να είστε σίγουροι ότι η βρύση δεν “τρέχει” όταν πλένετε τα δόντια σας. Διότι δεν είναι ο διαβήτης σας που χρειάζεται αγάπη συχνά-πυκνά, αλλά και η Γη που χρειάζεται μια μεγάλη αγκαλιά σε αυτές τις δύσκολες εποχές.
 

Πηγή: asweetlife.org
Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα