Ξαφνική απαγόρευση της παρακολούθησης των διαβητικών από τους παθολόγους! Ποια η θέση της ΕΕΠΕ

ΗΔΙΚΑ, παθολόγοι, γιατροί, ιατρικός σύλλογος αθηνών, Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδας, γλυκουλι, glykouli, glykouligr

Για ενδεχόμενη σκοπιμότητα εκ μέρους της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) στην απαγόρευση της παρακολούθησης των διαβητικών ασθενών από τους παθολόγους, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της, η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδας (ΕΕΠΕ) και συνεχίζει ως εξής:
«Το Υπουργείο Υγείας και η ΗΔΙΚΑ έκαναν και πάλι το θαύμα τους.
Όπως διαπιστώσαμε σήμερα Δευτέρα (2/7) και αρχές Ιουλίου, η ΗΔΙΚΑ ενεργοποίησε περιορισμούς στους Παθολόγους, σε εξετάσεις που χρησιμοποιούμε προκειμένου να παρακολουθούμε τους διαβητικούς ασθενείς. Συγκεκριμένα για καταχώρηση εξέτασης σακχάρου και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, εμφανίζει στο πρόγραμμα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ότι «η ειδικότητα ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ δεν μπορεί να καταχωρεί εξετάσεις για την συγκεκριμένη ICD10 διάγνωση» και απαιτεί εξήγηση για την υπέρβαση του κανόνα.
Ο Σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί εδώ και χρόνια αναπόσπαστο κομμάτι της ειδικότητας μας αλλά και της δια βίου συνεχιζόμενης εκπαίδευσης. Σχεδόν οι μισοί ασθενείς που επισκέπτονται τα παθολογικά μας ιατρεία πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη και είμαστε η μοναδική ειδικότητα που μπορούμε να διαχειριστούμε τη συννοσηρότητα του Διαβητικού ασθενή.
Θεωρούμε ατυχές και μεμονωμένο συμβάν από πλευράς ΗΔΙΚΑ και Υπουργείου Υγείας το ως άνω γεγονός και ελπίζουμε να μην ξανασυμβεί. Επιφυλασσόμεθα για κάθε νόμιμη ενέργεια σε αντίστοιχες περιπτώσεις, προκειμένου να διαφυλάξουμε την ομαλή άσκηση της Παθολογίας στα ιατρεία μας και στην δευτεροβάθμια περίθαλψη, προς όφελος της δημόσιας υγείας για την σωστή παρακολούθηση των ασθενών.
Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν την προσπάθεια υποβάθμισης και σπίλωσης της  ειδικότητάς μας στην συνείδηση της Ελληνικής κοινωνίας, με τέτοιου τύπου τεχνάσματα».

Συμφωνεί και ο ΙΣΑ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) σε δική του ανακοίνωση κάνει λόγο για «νέα ταλαιπωρία που προέκυψε αιφνιδίως για τους ιατρούς αλλά και τους ασθενείς», εξηγώντας ότι «αυθαίρετα η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. εξαίρεσε τους παθολόγους από τη συνταγογράφηση του προσδιορισμού σακχάρου αίματος-γλυκόζης (GL) ανά δείγμα κι απενεργοποίησε τον κωδικό Ε78.0 που αφορά διαταραχές του μεταβολισμού των λιποπρωτεϊνών και άλλες λιπιδαιμίες».
Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, «αναμφισβήτητα ο σακχαρώδης διαβήτης εμπίπτει στο γνωστικό αντικείμενο των παθολόγων και δεν γίνεται αντιληπτή η αιτία για την οποία το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης καταγράφει ότι “οι παθολόγοι δεν μπορούν να καταχωρούν εξετάσεις για τις συγκεκριμένες ICD10 διαγνώσεις”».
Επίσης «ακατανόητο» κατά τον ΙΣΑ είναι και το γεγονός ότι παραμένει ανενεργός ο κωδικός Ε 78.0 που αφορά την υπερλιπιδαιμία. «Θεωρούμε ότι πρόκειται για εκ παραδρομής σφάλμα των υπηρεσιών της ΗΔΙΚΑ, καθώς στην Υ.Α. Γ.Π. οικ. 45813/13-6-2018 ρητά καταγράφονται και οι παθολόγοι στις ειδικότητες που δύνανται να συνταγογραφούν τις συγκεκριμένες εξετάσεις».
Ο ΙΣΑ καλεί το υπουργείο Υγείας «να μη θέτει ως ημερομηνία έναρξης των οιονδήποτε αποφάσεων περί συνταγογράφησης την αρχή εκάστου μηνός, οπότε και υπάρχει μεγαλύτερη προσέλευση ασθενών για συνταγογράφηση».
Επιπλέον, ζητεί την άμεση αποκατάσταση του προβλήματος, «καθ’ ότι την ανεπάρκεια του συστήματος δεν είναι δυνατό να την πληρώσουν τα μέλη μας» αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.
 
 

Πηγή: naftemporiki.gr, healthview.gr
Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Διαβήτης τύπου 1 - παράγοντας από βρεφική ηλικία
Περισσότερα

Διαβήτης τύπου 1: Ο παράγοντας από τη βρεφική ηλικία που σχετίζεται με την εμφάνισή του

Διαβήτης τύπου 1: Ενώ τα αυτοαντισώματα είναι οι παραδοσιακοί δείκτες για την ανάπτυξή του, οι ερευνητές εκτόπισαν μικροβιακούς…