Ένα "γιατροσόφι" για την καούρα

μηλόξιδο
μηλόξιδο

Το να χρησιμοποιήσουμε ένα οξύ για να ανακουφίσουμε τη καούρα ακούγεται αντιφατικό. Ωστόσο, υπάρχει ένα «γιατροσόφι» για την ανακούφιση της καούρας με μηλόξυδο, που φαίνεται να είναι πολύ αποτελεσματικό.
Τι είναι η καούρα;
Η καούρα προκαλείται συνήθως όταν το περιεχόμενο του στομάχου ανεβαίνει προς στον οισοφάγο. Το οξύ του στομάχου ερεθίζει τον οισοφάγο, προκαλώντας γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση με συμπτώματα, όπως πονόλαιμο, αίσθημα καύσου στο στήθος και στο λαιμό, ξινή αίσθηση στο στόμα, δυσάρεστη αναπνοή, βήχα και φούσκωμα.
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους το γαστρικό περιεχόμενο μετακινείται προς τα επάνω στον οισοφάγο αντί να πηγαίνει προς τα κάτω στο λεπτό έντερο. Η χαλάρωση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα είναι ο πιο συνηθισμένος «ένοχος». Ο σφικτήρας αυτός είναι συνήθως κλειστός, αλλά ανοίγει περιοδικά, για να φύγει ο αέρας της κατάποσης. Η αναρροή συμβαίνει όταν ο σφικτήρας χαλαρώνει πάρα πολύ ή πολύ συχνά, επιτρέποντας  όχι μόνο αέρα, αλλά και όξινο γαστρικό περιεχόμενο να κινηθεί προς τα πάνω.
Σύμφωνα με μια θεωρία η οξύτητα του στομάχου ελέγχει την χάλαση του σφικτήρα και αν για κάποιο λόγο το στομάχι δεν παράγει αρκετό οξύ, οι μύες γύρω από τον σφικτήρα  χαλαρώνουν, με αποτέλεσμα περισσότερη αναρροή. Ωστόσο, ο μηχανισμός που ελέγχει αυτή τη βαλβίδα είναι πολύ πιο πολύπλοκος συμπεριλαμβάνοντας ένα πολύπλοκο δίκτυο ακούσιων μυών, αρκετές διαφορετικές ορμόνες και νευροδιαβιβαστές.

Η παλλινδρόμιση είναι ιδιαίτερα συχνή στους διαβητικούς λόγω της νευροπάθειας που συχνά προκαλεί ο διαβήτης. Σε βαρύτερες μάλιστα περιπτώσεις προκαλείται μια πάθηση που ονομάζεται γαστροπάρεση, όπου οι μύες του στομαχιού υπολειτουργούν ή παραλύουν. Έτσι το φαγητό παραμένει στο στομάχι για περισσότερο χρόνο από το κανονικό με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται μικρόβια ή και να φράζει ο πυλωρός, που είναι η έξοδος του στομαχιού προς το έντερο.

Το μηλόξυδο παρασκευάζεται από ζύμωση πολτοποιημένων μήλων. Μάλιστα το βιολογικό, ακατέργαστο και μη παστεριωμένο ξίδι μήλου περιέχει στο κάτω μέρος του μπουκαλιού την «μητέρα του μήλου», μια ουσία που μοιάζει με αράχνη και είναι πλούσια σε ένζυμα, πρωτεΐνες και πηκτίνη. Το οξικό οξύ στο μηλόξυδο μπορεί να προσφέρει οφέλη σε όσους η παλινδρόμηση οξέος οφείλεται στην χαμηλή παραγωγή οξέος του στομάχου. Επίσης το μηλόξυδο είναι αποτελεσματικό δρώντας και ως αντιμικροβιακός παράγοντας, ενώ μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με διαβήτη να διαχειριστούν το σάκχαρο του αίματος, καθυστερώντας την κένωση του στομάχου και αυξάνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη.
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το ακατέργαστο ή μη φιλτραρισμένο ξύδι μήλου μπορεί να αποτρέψει την καούρα. Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί εάν το μηλόξυδο είναι ένας αξιόπιστος τρόπος για τη θεραπεία της παλινδρόμησης οξέος και μέχρι τότε είναι καλή ιδέα να περιορίσουμε την χρήση του σε πολύχρωμες σαλάτες.
Η αλλαγή σε συγκεκριμένες συμπεριφορές, όπως μικρά και συχνά γεύματα, αποφυγή ή περιορισμός σε τροφές όπως: καφές, σοκολάτα, αλκοόλ, λιπαρά τρόφιμα, ντομάτα, πικάντικα τρόφιμα και όξινα τρόφιμα, αποφυγή της κατάκλισης αμέσως μετά το γεύμα, για τουλάχιστον δύο έως τρεις ώρες μετά το γεύμα, έλεγχος βάρους, διακοπή καπνίσματος μπορεί επίσης να είναι χρήσιμες για τον περιορισμό της καούρας.

Απέργη Κυριακή
Διαιτολόγος, Διατροφολόγος
MSc Σακχαρώδης Διαβήτης και Παχυσαρκία
Ιατρική Αθηνών

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα