Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τον "οικογενειακό γιατρό"

οικογενειακός ιατρός
οικογενειακός ιατρός

Οι γιατροί αντιδρούν στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού που θα ισχύσει από 1/1/2019, τονίζοντας ότι είναι δικαίωμα και όχι υποχρέωση για τους πολίτες. Η πιο πρόσφατη ανακοίνωση, ήρθε από τους ιατρικούς συλλόγους δεκατριών περιοχών της δυτικής Ελλάδας, οι οποίοι τονίζουν ότι

«οι πολίτες εκβιάζονται για άμεση εγγραφή σε οικογενειακό ιατρό έως το τέλος του έτους, με το δίλημμα της απώλειας του δικαιώματος προληπτικού ελέγχου και ασφαλιστικής κάλυψης».

Συγκεκριμένα οι σύλλογοι Αιγίου, Αιτωλοακαρνανίας, Αμαλιάδας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Άρτας, Ζακύνθου, Ιωαννίνων, Κορινθίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Πατρών και Πύργου-Ολυμπίας, ανέφεραν ότι

«πρέπει να διασφαλιστεί το δικαίωμα των ασθενών για πρόσβαση σε γιατρό της επιλογής τους, και σε προληπτικές, διαγνωστικές και θεραπευτικές υπηρεσίες υγείας».

Οι ίδιοι δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να συνταγογραφούν προκειμένου οι ασθενείς να μην μείνουν ακάλυπτοι.
Σύμφωνα με την ηλεκτρονική σελίδα του Συστήματος Πρωτοβάθμιας Υγείας, ο οικογενειακός γιατρός «Αποτελεί το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με το Εθνικό Σύστημα Υγείας και μεταξύ άλλων λειτουργεί ως σύμβουλος υγείας και πλοηγός του σε αυτό.» Η εγγραφή είναι υποχρεωτική προκειμένου οι ασθενείς να λαμβάνουν παραπομπές για προληπτικές εξετάσεις. Στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, υπεύθυνος για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), Σταμάτης Βαρδαρός, διευκρίνισε ότι

«Σε περίπτωση μη εγγραφής «ο πολίτης δεν θα έχει σύμβουλο Υγείας, ενώ σε περίπτωση πλήρους εφαρμογής του συστήματος δεν θα μπορεί να λάβει στοχευμένη παραπομπή εντός αυτού».

Την ώρα όμως που το Υπουργείο Υγείας πανηγυρίζει για την επιτυχία του προγράμματος των Τοπικών Μονάδων Υγείας, στο οποίο και βασίζεται ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού, η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ), Άννα Μαστοράκου, δηλώνει ότι υπάρχουν τρομερές ελλείψεις γιατρών και ότι οι πολίτες βρίσκονται σε σύγχυση.

«Τα στοιχεία που έχουν δείχνουν πως αυτή τη στιγμή έχουν σύμβαση οικογενειακού γιατρού 466 γιατροί του ΕΟΠΥΥ και άλλοι 250 από τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ)», αναφέρει η κ. Μαστοράκου και προσθέτει πως «υπάρχουν ακόμη περιοχές της χώρας όπου δεν υπάρχει κανένας συμβεβλημένος οικογενειακός γιατρός».

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του μέτρου, προβλέπεται να υπάρχει ένας γιατρός ανά 2.250, το οποίο σημαίνει ότι χρειάζονται 5.500 γιατροί για όλο τον πληθυσμό. Ωστόσο, όπως ανέφερε η κυρία Μαστοράκου, το σύνολο των γιατρών αυτή τη στιγμή είναι περίπου 3.000. Για την κάλυψη των θέσεων, το Υπουργείο επιστρατεύει τους γιατρούς που στελεχώνουν τα Κέντρα Υγείας, οι οποίοι όμως ανήκουν στο ΕΣΥ και το καθεστώς εργασίας τους είναι διαφορετικό.
Ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, έχοντας αναγνωρίσει την περιορισμένη ανταπόκριση των γιατρών στο μέτρο, αποδίδει τις τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς στη «μεγάλη διαρροή ιατρικού δυναμικού» αλλά και σε «λόγους που σχετίζονται με τις εργασιακές σχέσεις, τις αποδοχές, την ανασφάλεια για την προοπτική του νέου μοντέλου».
Πηγή: Onmed.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα