Την επόμενη εβδομάδα η έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας για την αναφορά ελλείψεων φαρμάκων του ΕΟΦ

εφαρμογή έλλειψης φαρμάκων
εφαρμογή έλλειψης φαρμάκων

Μετά τις 25 Μαρτίου θα είναι διαθέσιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την αναφορά ελλείψεων φαρμάκων του ΕΟΦ. Αν και η προγραμματισμένη έναρξη λειτουργίας ήταν για εχθές, 20 Μαρτίου, η “πρεμιέρα” αναβλήθηκε προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για να γίνει η πρόσβαση εύκολη και γρήγορη. 
Η εφαρμογή «Υποβολή αναφορών ελλείψεων φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης» παρουσιάστηκε από τον ΕΟΦ στις 18 Μαρτίου και απευθύνεται σε ενώσεις ασθενών, ιατρικούς και φαρμακευτικούς συλλόγους, νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς, φαρμακαποθηκάριους καθώς και στις φαρμακευτικές εταιρείες.  
Στόχος της νέας αυτής εφαρμογής είναι η αντιμετώπιση της έλλειψης φαρμάκων, ενός χρόνιου προβλήματος της Ελληνικής αγοράς. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγουκ. Απόστολος Βαλτάς στο healthpharma.gr: 

«Πάνω από 120 με 130 φάρμακα όλων των κατηγοριών διαβητολογικά, πνευμονολογικά, εμβόλια, φάρμακα για καρκινοπαθείς είναι σε έλλειψη», και συνεχίζει «Αυτός που υποφέρει είναι ο ασθενής. Οι ασθενείς που δεν βρίσκουν το φάρμακο τους, πολλές φορές αναγκάζονται να απευθυνθούν ξανά στο γιατρό για να τους αλλάξει θεραπεία. Εκτός του ότι ο ασθενής “απορρυθμίζεται” ή νέα θεραπεία που υποκαθιστά την παλαιότερη είναι πιο ακριβή. Οπότε ο ασφαλισμένος πληρώνει μεγαλύτερη συμμετοχή και επιβαρύνεται οικονομικά». 

Ο λόγος για τον οποίο το φαινόμενο αυτό επαναλαμβάνεται κατά καιρούς, είναι ότι κάποια φάρμακα είναι τόσο φθηνά που δεν συμφέρει τις φαρμακευτικές εταιρίες να τα κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Έτσι τα φθηνά και αξιόπιστα φάρμακα, υποκαθιστούνται από νεότερα ακριβότερα φάρμακα που επιβαρύνουν οικονομικά και τον ΕΟΠΥΥ και τους ασθενείς. 
Όπως αναφέρει στο άρθρο του το healthpharma.gr, το πρόβλημα ήταν τόσο μεγάλο, που τα μέσα Φεβρουαρίου, ο ΕΟΦ προχώρησε σε απαγόρευση παράλληλης εξαγωγής φαρμάκων, μια κίνηση που, όπως αναφέρει ο κύριος Βαλτάς, θα αρχίσει να αποδίδει καρπούς μετά από ενάμιση μήνα. Επιπλέον, αν και αποτελεσματική, η απαγόρευση αυτή δεν αποτελεί μόνιμη λύση του προβλήματος.  

Πηγή: Healthpharma.gr

 

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Όσοι έχουν Διαβήτη πρέπει να εξετάζονται και για λιπώδη διήθηση του ήπατος
Περισσότερα

Όσοι έχουν Διαβήτη πρέπει να εξετάζονται και για λιπώδη διήθηση του ήπατος

Όλοι οι πάσχοντες από Προδιαβήτη ή Διαβήτη τύπου 2 πρέπει να ελέγχονται προληπτικά για μη αλκοολική λιπώδη νόσο…
Ηπατίτιδα C
Περισσότερα

Εξέταση για Ηπατίτιδα C για όσους γεννήθηκαν μεταξύ 1945 και 1980, μιας και παραμένει αδιάγνωστο το 80% των ανθρώπων που πάσχουν από τη νόσο

H ανάγκη εξέτασης για την ηπατίτιδα C όλων των ατόμων που έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945 και 1980 βρίσκεται στο επίκεντρο της επιτροπής…
παράταση για υποβολή μηχανογραφικού
Περισσότερα

Παράταση μέχρι την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου για την υποβολή Μηχανογραφικού από τους υποψήφιους που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται παράταση της προθεσμίας υποβολής ηλεκτρονικού Μηχανογραφικού Δελτίου υποψηφίων που πάσχουν από…