Ο μακροχρόνιος διαβήτης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Ο μακροχρόνιος διαβήτης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου - Glykouli.Gr

Όσο μεγαλύτερο διάστημα πάσχει κάποιος από διαβήτη, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ’Stroke’.
Στην έρευνα, ο διαβήτης αύξανε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 3% κάθε χρόνο και τριπλασίαζε τον κίνδυνο για ανθρώπους που είχαν διαβήτη τουλάχιστον 10 χρόνια, σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν είχαν διαβήτη.
Ο Mitchell S. V. Elkind, του Columbia University Medical Center, δήλωσε ότι τα ευρήματα τονίζουν τη χρόνια φύση του διαβήτη και το γεγονός ότι βλάπτει τα αγγεία με το πέρασμα του χρόνου.
Ενώ προηγούμενες έρευνες εξέτασαν τη σχέση του διαβήτη και του εγκεφαλικού επεισοδίου στις γυναίκες, η παρούσα είναι η πρώτη που εξετάζει αν η χρονική διάρκεια που κάποιος έχει διαβήτη 2 επηρεάζει τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.
Αν και ο διαβήτης είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο η επίδραση της διάρκειας δεν είναι σαφής.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν 3.298 ανθρώπους μέσης ηλικίας 69 ετών που δεν είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Σχεδόν 22% των συμμετεχόντων είχαν διαβήτη 2 στην έναρξη της έρευνας. Μετά από 9 χρόνια κατά μέσον όρο, που διήρκεσε η παρακολούθηση, επιπλέον 10% εμφάνισαν διαβήτη.
Έχοντας λάβει υπόψη άλλους παράγοντες όπως ηλικία, ιστορικό καπνίσματος, άσκηση, ιστορικό καρδιοπάθειας, αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη, οι ερευνητές δήλωσαν ότι σε σύγκριση με ανθρώπους χωρίς διαβήτη ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου αύξανε 70% σε ανθρώπους που έπασχαν από διαβήτη λιγότερο από 5 χρόνια, 80% σε ανθρώπους με διαβήτη για 5 έως 10 χρόνια και ήταν τριπλάσιος σε ανθρώπους που έπασχαν από διαβήτη τουλάχιστον 10 χρόνια.
Για ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί ενδεχομένως να εξαρτάται το ίδιο από το διάστημα που πάσχουν και από την ίδια τη διάγνωση, δήλωσε ο Elkind.
Ωστόσο η εμφάνιση του διαβήτη μπορεί να γίνει 4 έως 7 χρόνια νωρίτερα από τη διάγνωση. Πιθανή λύση είναι να καθυστερήσει η έναρξη του διαβήτη με τις υγιείς συμπεριφορές ιδιαίτερα μεταξύ νέων ανθρώπων, δήλωσε.
Ο Εlkind, δήλωσε ότι σκεφτόμασταν τον διαβήτη ως νόσο που εμφανίζεται στους ανθρώπους σε μεγαλύτερη ηλικία, μετά από φτωχές διατροφικές συνήθειες χρόνων. Ωστόσο η ηλικία στη διάγνωση γίνεται όλο και μικρότερη λόγω του προβλήματος παχυσαρκίας μεταξύ των νέων ανθρώπων.
Ορισμένες από τις αιτίες για αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί ενδεχομένως να είναι η σύνδεση μεταξύ της μακρύτερης διάρκειας διαβήτη και των σκληρότερων πλακών στις αρτηρίες του λαιμού και η υψηλότερη εμφάνιση υπέρτασης, επιταχυνόμενες αγγειακές επιπλοκές και ανωμαλίες θρόμβων σε διαβητικούς.
Ο Elkind δήλωσε ότι αν παίζει ρόλο το διάστημα που κάποιος έχει διαβήτη οι νέοι άνθρωποι με μακρύ ιστορικό διαβήτη έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν επιπλοκές νωρίτερα. Πρόσθεσε ότι είναι πιθανό άνθρωποι με διαβήτη να αρχίσουν ενδεχομένως να έχουν εγκεφαλικά επεισόδια σε νεαρότερη ηλικία. Επομένως οι νέοι άνθρωποι θα πρέπει να εκπαιδευτούν για τον διαβήτη και την πρόληψή του, δήλωσε.
Πηγή: http://www.iatronet.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Επίπεδα νηστικής γλυκόζης, περιφέρεια μέσης και ηλικία κατά τη στιγμή της διάγνωσης, αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση επιπλοκών του διαβήτη
Περισσότερα

Επίπεδα νηστικής γλυκόζης, περιφέρεια μέσης και ηλικία κατά τη στιγμή της διάγνωσης, αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση επιπλοκών του διαβήτη

Τα επίπεδα της νηστικής γλυκόζης, η περιφέρεια της μέσης και η ηλικία του ατόμου τη στιγμή της διάγνωσης…