Tα συμπτώματα του διαβήτη στα παιδιά

Τα πιο κοινά συμπτώματα  του διαβήτη στα παιδιά είναι η υπερβολική δίψα, η συχνή ούρηση και η υπνηλία ή λήθαργος.  
kids-symptoms-diab-1200
kids-symptoms-diab-1200

Τα συμπτώματα του διαβήτη στα παιδιά είναι τα ίδια συμπτώματα που εκδηλώνονται σε ενήλικες. Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι η υπερβολική δίψα, η συχνή ούρηση και η υπνηλία ή λήθαργος.
Ενα παιδί που πάσχει από διαβήτη μπορεί, επίσης, να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν οι πληγές και τα τραύματά του και να είναι πιο επιρρεπές σε λοιμώξεις.
Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν σταδιακά, με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Σε γενικές γραμμές ο καλύτερος τρόπος για τη διάγνωση των συμπτωμάτων του διαβήτη στα παιδιά είναι μέσα από μια σειρά δοκιμών που μετρούν τη γλυκόζη του αίματος και τα επίπεδα ινσουλίνης.
Ο διαβήτης τύπου 1, επίσης γνωστός και ως νεανικός διαβήτης, θεωρείται ο πιο κοινός τύπος διαβήτη στα παιδιά. Είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν μπορεί να παράγει επαρκή επίπεδα ινσουλίνης.
Τα παιδιά με την ασθένεια αυτή πρέπει τυπικά να συμπληρώσουν την έλλειψη αυτή της ινσουλίνης μέσω καθημερινών ενέσεων, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις η ινσουλίνη μπορεί να παραδοθεί σε μορφή χαπιού. Αν και ο νεανικός διαβήτης πιστεύεται ότι είναι μία ανίατη, διά βίου πάθηση, υπάρχουν τρόποι να είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμος. Η προσεκτική παρακολούθηση της διατροφής και η άσκηση σε συνδυασμό με τη μέτρηση των επιπέδων της ινσουλίνης συνιστώνται από το γιατρό.
Τα παιδιά με διαβήτη τύπου 1 θα μπορούσαν να έχουν κάποια δυσκολία προσαρμογής για την κατάστασή τους. Για το λόγο αυτό πολλοί γονείς θα πρέπει να ενημερώσουν τους εκπαιδευτικούς ή άλλους φροντιστές των παιδιών τους για την κατάστασή τους, ενώ θα πρέπει και οι ίδιοι να ενημερώνονται για το τι να περιμένουν και πώς να αντιδράσουν άμεσα σε καταστάσεις ανάγκης.
Στα μεγαλύτερα παιδιά θα πρέπει να δοθούν οδηγίες για το πώς θα διαχειριστούν κάποιες πτυχές της νόσου από μόνα τους. Μπορούν να λάβουν οδηγίες για το πώς να αναγνωρίσουν τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγουν ή πώς να διαβάσουν έναν μετρητή σακχάρου στο αίμα.
Ο διαβήτης τύπου 2 είναι ο πιο κοινός τύπος διαβήτη γενικότερα, αλλά είναι πολύ λιγότερο συχνός στα παιδιά. Μπορεί να είναι δύσκολο να ανιχνευτεί νωρίς, επειδή τα συμπτώματά του αναπτύσσονται σταδιακά και είναι αρκετά ήπια. Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να συμβεί όταν δεν υπάρχει αρκετή παραγωγή ινσουλίνης ή όταν τα κύτταρα αποκτούν ανοσία στις επιδράσεις της ινσουλίνης.
Σε αντίθεση με το διαβήτη τύπου 1 που πιστεύεται πως είναι μια γενετική διαταραχή, υπάρχουν τρόποι για να προφυλαχθεί το παιδί από την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2. Η κατανάλωση ισορροπημένης διατροφής, η τακτική άσκηση και η διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους, θεωρείται ότι είναι κινήσεις που προστατεύουν από τη νόσο.
Τα συμπτώματα του διαβήτη είναι κοινά σε πολλές διαφορετικές ασθένειες, επομένως είναι δύσκολο να εντοπιστούν χωρίς την βοήθεια του γιατρού. Μπορούν να πραγματοποιηθούν εξετάσεις που μετρούν την αντίδραση της ινσουλίνης του σώματος στη ζάχαρη. Αυτές μπορούν συνήθως να δώσουν μια οριστική διάγνωση για τους δύο τύπους διαβήτη.
πηγή: medinova.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα