Πως επηρεάζει η περίοδός σας το διαβήτη

Διαβήτης και περίοδος
Διαβήτης και περίοδος

Μια φορά το μήνα το σώμα της γυναίκας προετοιμάζεται για εγκυμοσύνη. Οι ωοθήκες παράγουν ένα ωάριο και στην περίπτωση που δεν προκύψει εγκυμοσύνη, τα τοιχώματα της μήτρας λεπταίνουν και τα επίπεδα των ορμονών ανεβοκατεβαίνουν. Ο μέσος όρος διάρκειας του έμμηνου κύκλου είναι 28 ημέρες, ωστόσο οποιοδήποτε χρονικό διάστημα μεταξύ των 21 και 45 ημερών θεωρείται φυσιολογικό. Επίσης φυσιολογικό είναι η περίοδος να διαρκεί 3 με 8 ημέρες.
Αισθάνομαι περίεργα όταν χρησιμοποιώ τις λέξεις «φυσιολογικό» και «μέσος όρος», καθότι οι γυναίκες με διαβήτη γνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε διαρκώς εκτός των ορίων του «φυσιολογικού» και του «μέσου όρου», τουλάχιστον όσον αφορά τη λειτουργία του παγκρέατος.
Δεν γνώριζα και πολλά σχετικά με τα στάδια του έμμηνου κύκλου, μέχρι που άρχισα να προσπαθώ να μείνω έγκυος στο δεύτερο παιδί μου. Καταλάβαινα στο περίπου τι συμβαίνει, ωστόσο μόνο όταν άρχισα να σημειώνω τις πιθανές γόνιμες ημέρες και τις ημέρες ωορρηξίας, άρχισα να έχω απτά στοιχεία σχετικά με το πως η περίοδός μου επηρεάζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.  Στην ουσία παρατήρησα ότι το σάκχαρο αυξομειωνόταν σε συγκεκριμένες φάσεις του κύκλου αποτελώντας έτσι μια καινούρια μεταβλητή στη διαχείριση του διαβήτη.
Οι δύο κύριες ορμόνες που ρυθμίζουν τον έμμηνο κύκλο είναι τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη. Τα οιστρογόνα είναι αυτά που είναι υπεύθυνα για την πάχυνση του ενδομητρίου,

Η διακύμανση των οιστρογόνων
Η διακύμανση των οιστρογόνων
καθώς και για την καλή υγεία των οστών και της μήτρας. Η προγεστερόνη από την άλλη, διατηρεί υγιές το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Και οι δύο αυτές ορμόνες, επηρεάζουν την αντίσταση ή/και την ευαισθησία στην ινσουλίνη, συμβάλλοντας έτσι στις μεταπτώσεις του σακχάρου του αίματος που πολλές γυναίκες βιώνουν κατά τη διάρκεια του κύκλου τους. Ας προσθέσουμε λοιπόν αυτές τις δύο ορμόνες στη μακριά λίστα των παραγόντων που μπορούν να επηρεάσουν το σάκχαρο στο αίμα.
Από ιατρικής πλευράς, η ενδοκρινολόγος Jennifer Shine Dyer εξηγεί: “Οι αυξομειώσεις των επιπέδων του σακχάρου παρατηρούνται περίπου μια εβδομάδα πριν τον έμμηνο κύκλο, ανάλογα με τον οργανισμό της γυναίκας. Οι διακυμάνσεις αυτές οφείλονται σε αυξημένη ή μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη, κάτι το οποίο φαίνεται να συνδέεται με τη δράση της προγεστερόνης. Είναι πολύ λίγες οι έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με τα αίτια του φαινομένου. Ο H.I. Cramer ήταν ο πρώτος ερευνητής που συνέδεσε τις αυξομειώσεις του σακχάρου με την περίοδο. Τα πορίσματά του δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό του Καναδικού Ιατρικού Συλλόγου το 1942. Αυτό που ανακάλυψε ήταν ότι 38% των γυναικών είχαν αλλάξει τη διαχείριση του διαβήτη τους εξ αιτίας της περιόδου. Το 70% αυτών των γυναικών είπαν ότι πάθαιναν υπεργλυκαιμία και έχαναν τον έλεγχο του σακχάρου, ενώ το 30% είχε υπογλυκαιμία και διατηρούσε καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο. Οι έρευνες έδειξαν επίσης ότι σε κάποιες περιπτώσεις αυξανόταν η ευαισθησία στην ινσουλίνη, ενώ σε άλλες γυναίκες δεν υπήρχαν καθόλου επιπτώσεις από τη μεταβολή των ορμονών.”
Μίλησα με αρκετές γυναίκες σχετικά με το πως η περίοδός τους επηρεάζει τον διαβήτη, και διαπίστωσα πως υπήρχαν κάποια κοινά χαρακτηριστικά.

“Πρόκειται για έναν παράγοντα (τον έμμηνο κύκλο) που ενώ έχει τεράστια σημασία στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, δεν έχει μελετηθεί αρκετά. Στη δική μου περίπτωση το επίπεδο της γλυκόζης ανεβαίνει λίγες μέρες πριν την περίοδο και αρχίζω να λαχταρώ σοκολάτα”.
“Την εβδομάδα πριν την περίοδο σίγουρα ανεβαίνουν τα επίπεδα του σακχάρου, και επανέρχονται κατά τη διάρκειά της.”
“Ξέρω πότε θα μου έρθει περίοδος από τα απίστευτα χαμηλά επίπεδα σακχάρου που έχω την προηγούμενη νύχτα. Τα επίπεδα κατεβαίνουν τόσο πολύ (όταν έρθει η περίοδος κι εγώ ήδη έχω αυξήσει τις δόσεις ινσουλίνης τις προηγούμενες μέρες), που ο άντρας μου τρεις φορές έχει αναγκαστεί να καλέσει ασθενοφόρο, παρ’ ότι την εβδομάδα πριν αδιαθετήσω μειώνω τη νυχτερινή μου δοσολογία στο μισό προκειμένου να προλάβω την υπογλυκαιμία. Αντίθετα, την 3η, την 4η και την 5η ημέρα η τιμή της γλυκόζης ανεβαίνει στα ύψη. Πραγματικά υπάρχει τεράστια αυξομείωση.”
“Αποκτώ μεγάλη αντίσταση στην ινσουλίνη την εβδομάδα πριν την περίοδο. Αντίθετα δεν έχω καθόλου αντίσταση κατά τη διάρκειά της. Αυτό το πράγμα με τρελαίνει.”

Η Sheri Colberg – Ochs είχε την δική της άποψη να μοιραστεί, ως ερευνήτρια και γυναίκα με διαβήτη τύπου 1.

«Στον τομέα της έρευνας είναι γνωστό, ότι μελέτες για τη δράση της ινσουλίνης στον οργανισμό μιας γυναίκας πρέπει να γίνονται κατά τη διάρκεια του κύκλου της, γιατί η αύξηση των ορμονών το χρονικό διάστημα μεταξύ ωορρηξίας και της αρχής της περιόδου αυξάνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη. Ωστόσο, τα επίπεδα των ορμονών διαφέρουν κατά πολύ από γυναίκα σε γυναίκα. Μια επίσης δύσκολη περίοδος είναι αυτή της περιεμμηνόπαυσης, καθώς κάποιες ορμόνες αυξάνονται ενώ άλλες ελαττώνονται. Η διαχείριση του σακχάρου μου ήταν ευκολότερη και στις τρεις εγκυμοσύνες μου, παρ’ ότι γενικά χρειαζόμουν μεγαλύτερες δόσεις ινσουλίνης. Ωστόσο η κατάσταση των ορμονών δεν άλλαζε κάθε μήνα, αλλά κάθε τρίμηνο.»

Οι ορμόνες κατά τη διάρκεια του κύκλου
Οι ορμόνες κατά τη διάρκεια του κύκλου
Αν προσπαθείτε να μειώσετε τα προβλήματα που σας προκαλεί η περίοδός στη διαχείριση του διαβήτη, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούν να σας βοηθήσουν.
Να παρακολουθείτε τις φάσεις του κύκλου σας κάθε μήνα. Αυτό θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τις μηνιαίες τάσεις του οργανισμού σας και θα σας προσφέρει στοιχεία, ώστε να πάρετε κάποια προληπτικά μέτρα (όπως να δημιουργήσετε ένα διαφορετικό προφίλ βασικού ρυθμού στην αντλία της ινσουλίνης για τις ημέρες του κύκλου, κλπ). Θα πρέπει να ξέρετε ότι μπορεί να σας πάρει μερικούς μήνες μέχρι να αναγνωρίσετε το μοτίβο που ακολουθούν οι ορμόνες κατά τον κύκλο, γι’ αυτό θα πρέπει να έχετε  υπομονή. Σε αυτή τη διαδικασία μπορούν να βοηθήσουν και οι διάφορες εφαρμογές που υπάρχουν για το κινητό τηλέφωνο.
Σκεφτείτε την πιθανότητα να χρησιμοποιήσετε σύστημα διαρκούς μέτρησης της γλυκόζης ώστε να παρακολουθείτε τις μηνιαίες τάσεις του οργανισμού σας καλύτερα. Η σύγκριση των στοιχείων που σας προσφέρει ο μετρητής με τα στοιχεία που κρατάτε για τον έμμηνο κύκλο σας, μπορεί να σας βοηθήσει να διαπιστώσετε την τάση που έχει ο οργανισμός σας ανά πάσα στιγμή, και να κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές στη δοσολογία (Ρωτήστε τον γιατρό σας βέβαια πριν κάνετε οποιεσδήποτε αλλαγές στη δοσολογία).
Συζητήστε τις επιλογές σας με τον γιατρό σας. Μερικές γυναίκες που πάσχουν από διαβήτη προτιμούν να χρησιμοποιούν ορμονικές αντισυλληπτικές μεθόδους, προκειμένου να ρυθμίσουν τον κύκλο τους και να μπορούν να προβλέπουν τις διαταραχές της περιόδου.
Προσέχετε τον εαυτό σας. Οι σωστές ώρες ύπνου, η σωστή διατροφή και η συχνή άσκηση είναι ευεργετικές σε κάθε τομέα της υγείας.

Πηγή: ASweetLife.org

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα