Πασχαλινό ψήσιμο για καλή υγεία

πασχαλινό ψήσιμο

Το Πάσχα πλησιάζει και αυτό σημαίνει ότι όλοι περιμένουμε ανυπόμονα την Κυριακή του Πάσχα. Το ψήσιμο του αρνιού, τα νόστιμα φαγητά και οι όμορφες στιγμές με την οικογένεια και τους φίλους είναι τα βασικά χαρακτηριστικά αυτής της ημέρας. Πώς όμως επηρεάζει την υγεία μας το πασχαλινό τραπέζι;

Ο πρωταγωνιστής της ημέρας φυσικά είναι το αρνάκι το οποίο οι περισσότεροι θα ψήσουμε/σουβλίσουμε στο μπάρμπεκιου. Το κρέας του αρνιού είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, βιταμίνη Β12, νιασίνη και ριβοφλαβίνη. Αυτές οι ουσίες βοηθούν την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και του μεταβολισμού και είναι απαραίτητες για την απελευθέρωση της ενέργειας από τις τροφές. Ακόμη, το αρνάκι περιέχει πολλά θρεπτικά μέταλλα, όπως ψευδάργυρο, σίδηρο και χαλκό. Δυστυχώς όμως είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά και περιέχει πολλές θερμίδες. Αυτό σημαίνει ότι η συχνή κατανάλωση αρνιού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακών παθήσεων και να ανεβάσει τα επίπεδα χοληστερίνης.
Ένα ακόμη στοιχείο της ημέρας του Πάσχα το οποίο αγνοούμε ότι μπορεί να βλάψει την υγεία μας είναι το ψήσιμο στο μπάρμπεκιου. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι το ψήσιμο σε υψηλή φωτιά μπορεί να συμβάλλει στο σχηματισμό καρκινογόνων ουσιών όπως οι ετεροκυκλικές αμίνες HCA και οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες PAH. Με συχνή κατανάλωση τροφών μαγειρεμένων σε ψησταριά και σε υψηλή φωτιά αυξάνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου του παγκρέατος, του στομάχου, των πνευμόνων και του στήθους.
Υπάρχουν όμως τρόποι να αντιμετωπίσουμε τις κακές συνέπειες του ψησίματος.
Μία απλή λύση είναι να μαρινάρουμε τα κρέατα πριν τα ψήσουμε. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα μπαχαρικά ελαττώνουν το σχηματισμό HCA λόγω των αντιοξειδωτικών στοιχείων που περιέχουν. Το θυμάρι, το φασκόμηλο και το σκόρδο μπορούν να μειώσουν την παραγωγή HCA κατά 60% ενώ το δεντρολίβανο αντίστοιχα κατά 90%. Επίσης, αν προσθέσουμε αλκοόλ στη μαρινάδα, όπως μπύρα ή κόκκινο κρασί που είναι αντιοξειδωτικό, θα μειώσουμε το σχηματισμό καρκινογόνων κατά 40%. Για να αποτρέψουμε το σχηματισμό καρκινογόνων θα πρέπει επιπλέον να μην μαγειρεύουμε σε υψηλή θερμοκρασία. Πρέπει να αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο στο μαγείρεμα και να μην ανεβάζουμε τη θερμοκρασία πάνω από τους 160 βαθμούς Κελσίου. Όταν μαγειρεύουμε σε ψησταριά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ειδικό θερμόμετρο για να μετρήσουμε τη θερμοκρασία του κρέατος η οποία καλό είναι να είναι περίπου 70 βαθμούς Κελσίου.
Το αρνάκι, τα παϊδάκια, το κοκορέτσι είναι μερικές από τις λιχουδιές που ανυπομονούμε να φάμε το Πάσχα αλλά δεν πρέπει να κάνουμε υπερβολές. Αν είμαστε λάτρεις των ψητών μπορούμε να συνοδεύσουμε το πιάτο μας με ψητά λαχανικά τα οποία δεν περιέχουν καρκινογόνα, έχουν γεύση ψητού και κάνουν καλό στην υγεία μας.
Πηγή: http://www.kalikardia.gr/

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Μπύρα
Περισσότερα

Mπύρα: η μέτρια κατανάλωση ωφελεί την υγεία!

Σε αντίθεση με τα περισσότερα αλκοολούχα ποτά που μάς φορτώνουν με περιττές θερμίδες και πολλή ζάχαρη  ενώ παράλληλα μας αφυδατώνουν, η μέτρια κατανάλωση μπύρας μπορεί να αποδειχτεί μια ωφέλιμη επιλογή.

Περισσότερα

Η παχυσαρκία συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο για διαβητική νεφρική νόσο

Μεταξύ των ατόμων με διαβήτη τύπου 2, το υψηλότερο σωματικό βάρος συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο για διαβητική νεφρική νόσο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.