Μπανάνες: Πώς επηρεάζουν το σάκχαρο

μπανάνες

Όπως είναι ήδη γνωστό, όταν κάποιος νοσεί με διαβήτη, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συντηρεί τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα του όσο πιο σταθερά γίνεται και μέσα στα επιτρεπτά όρια.

Όταν το σάκχαρο ανεβαίνει σε μη διαβητικούς ανθρώπους, το σώμα παράγει ινσουλίνη, κάτι που το βοηθάει να αποβάλει τη γλυκόζη από το αίμα και να την στείλει στα κύτταρα όπου χρησιμοποιείται για ενέργεια ή αποθηκεύεται. Στους διαβητικούς, όμως, ανθρώπους, αυτή η διαδικασία δεν εκτελείται όπως θα έπρεπε. Αντί αυτού, το σώμα ή δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή τα κύτταρα εμφανίζουν ινσουλινοαντίσταση.

Ο καλός έλεγχος του σακχάρου συμβάλει θετικά στην αποφυγή ή στην εξέλιξη κάποιων από τις βασικές επιπλοκές της νόσου. Αυτός είναι και ο λόγος που η αποφυγή ή ο περιορισμός των τροφών που προκαλούν μεγάλες αυξήσεις στα επίπεδα στου σακχάρου είναι τόσο σημαντική.

Πρέπει να καταναλώνει κάποιος μπανάνες αν έχει διαβήτη;

Οι μπανάνες είναι ιδιαιτέρως ωφέλιμα φρούτα. Το κάλιο, οι ίνες, οι βιταμίνες C και Β6 που περιέχουν, βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και γενικότερα στην υγεία της καρδιάς, στην πρόληψη του άσθματος, στο πεπτικό σύστημα, στη μείωση της απώλειας του ασβεστίου από τον οργανισμό και έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες.. Ακόμα, οι μπανάνες περιέχουν τρυπτοφάνη που συμβάλει θετικά στην μνήμη και στη διάθεση.

Θα έχετε παρατηρήσει πως όσο ωριμάζει μια μπανάνα έχει πιο γλυκιά γεύση. Αυτό συμβαίνει γιατί τα ένζυμα που περιέχει μετατρέπονται σε άμυλο. Αν έχετε διαβήτη, ίσως είναι καλύτερη επιλογή να καταναλώνετε τις μπανάνες πιο άγουρες, γιατί εκτός από το γεγονός ότι έχουν λιγότερη ζάχαρη, έχουν και προβιοτικά βακτήρια που βοηθούν στην υγεία του εντέρου. Από την άλλη, πρέπει να γνωρίζετε πως οι ώριμες μπανάνες είναι περισσότερο εύπεπτες, έχουν μεγαλύτερες ποσότητες αντιοξειδωτικών και είναι καλύτερες για το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το 93% των θερμίδων στις μπανάνες προέρχονται από υδατάνθρακες που βρίσκονται σε μορφή ζάχαρης, αμύλου και ινών. Για του λόγου το αληθές, όλα τα φρούτα περιέχουν ένα ποσοστό υδατανθράκων.

Αν θέλετε, λοιπόν, να συμπεριλάβετε τις μπανάνες στη διατροφή σας, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να λάβετε υπόψιν σας το μέγεθος της μερίδας, το στάδιο ωρίμανσης  και τους υδατάνθρακες που περιέχουν.

Πώς να υπολογίσετε τους υδατάνθρακες

Επειδή οι μπανάνες διαφέρουν στα μεγέθη τους, οι επόμενες προσεγγίσεις θα σας βοηθήσουν να υπολογίσετε τους υδατάνθρακες που θα λάβετε από την κατανάλωσή τους:

Πολύ μικρή μπανάνα (έως 15 εκατοστά) – 18.5 γρ υδατανθράκων

Μικρή μπανάνα (15-17 εκατοστά) – 23 γρ υδατανθράκων

Μέτρια μπανάνα (17-20 εκατοστά) – 27 γρ υδατανθράκων

Μεγάλη μπανάνα (20-23 εκατοστά) – 31 γρ υδατανθράκων

Πολύ μεγάλη μπανάνα ( πάνω από 23 εκατοστά) – 35 γρ υδατανθράκων

Να θυμάστε πως η αντίδραση στη γλυκόζη διαφέρει από άτομο σε άτομο και πως ίσως χρειαστεί να κάνετε προσαρμογές στη μερίδα που καταναλώνετε.

GlykouliGr

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα
ωμέγα-3 λιπαρά
Περισσότερα

Τα ωμέγα-3 λιπαρά στη μάχη κατά της εξασθένισης της όρασης από Διαβήτη και Αλτσχάιμερ

Μια νέα μορφή των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων θα μπορούσε να αποτρέψει την εξασθένηση της όρασης από Διαβήτη, Αλτσχάιμερ…