Διαβήτης και Σοκολάτα: Ένας γλυκός συνδυασμός

Πολλοί άνθρωποι με διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 ζουν με την πεποίθηση ότι «οι άνθρωποι με διαβήτη δεν μπορούν να τρώνε σοκολάτα». Είναι, άραγε, αλήθεια κάτι τέτοιο ή πρόκειται για έναν μύθο;

Ο καλός έλεγχος του σακχάρου είναι σημαντικός για όσους νοσούν με διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2. Η προσεκτική επιλογή των τροφών που καταναλώνει κανείς έχει γίνει ρουτίνα. Τα γλυκά όπως η σοκολάτα μπορούν να αυξήσουν το σάκχαρο, έτσι η σκέψη που υπάρχει είναι πως πρέπει κανείς να τα αποφεύγει. Ωστόσο, τι γίνεται στην περίπτωση έχετε διαβήτη, αλλά θέλετε πολύ να φάτε σοκολάτα;
Υπάρχουν διαθέσιμοι τρεις τύποι σοκολάτας στο εμπόριο: γάλακτος, λευκή και μαύρη. Ο τύπος που θα επιλέξετε μπορεί να κάνει τη διαφορά.
Η μαύρη σοκολάτα περιέχει περισσότερο κακάο και λιγότερη ζάχαρη από τη σοκολάτα γάλακτος. Αυτό σημαίνει πως μπορείτε να φάτε λίγο μεγαλύτερη ποσότητα. Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό σε κακάο, τόσο καλύτερη είναι για την υγεία σας. Ψάξτε μαύρες σοκολάτες που έχουν τουλάχιστον 70% κακάο.
Διαβήτης και Σοκολάτα
Ακόμα, η μαύρη σοκολάτα έχει και κάποια πλεονεκτήματα για την υγεία: βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, ρίχνει την πίεση, βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου και είναι πηγή αντιοξειδωτικών.
Η μαύρη σοκολάτα έχει περισσότερα φλαβονοειδή από την σοκολάτα γάλακτος. Η λευκή σοκολάτα δεν περιέχει φλαβονοειδή.

Αφού επιλέξετε τη σοκολάτα που θέλετε, το επόμενο σημείο κλειδί είναι το μέγεθος της μερίδας.

Μια μικρή ποσότητα σοκολάτας που και που δεν είναι απαγορευμένη για όσους έχουν διαβήτη. Επίσης, μπορείτε να κάνετε την επιλογή να τρώτε σοκολάτα σε ιδιαίτερες περιπτώσεις, γιορτές ή γενέθλια. Επιπρόσθετα, είναι σημαντικό να γυμνάζεστε και να κάνετε υγιεινές επιλογές των βασικών γευμάτων μέσα στη μέρα.
Παρόλο που η σοκολάτα ανεβάζει το σάκχαρο, δεν είναι καλή επιλογή για να αντιμετπίσετε μια υπογλυκαιμία. Αυτό συμβαίνει γιατί η σοκολάτα περιέχει και λίπος και γι αυτό η άνοδος των επιπέδων του σακχάρου αργεί. Καλύτερες επιλογές είναι ο χυμός και οι ταμπλέτες γλυκόζης.
Όταν λοιπόν επιθυμήσετε ως διαβητικοί να καταναλώσετε λίγη σοκολάτα, να θυμάστε ότι μπορείτε να το προσφέρετε στον εαυτό σας σε μικρές μερίδες και με μέτρο, αλλά όχι να το στερήσετε. Να έχετε επίσης κατά νου πως έχει αρκετές θερμίδες και συμβάλει στην προσθήκη βάρους. Προτιμήστε την μαύρη σοκολάτα αν θέλετε να επωφεληθείτε από τα θετικά που προσφέρει στην υγεία.
Διαβήτης και Σοκολάτα
Μικρές συμβουλές

  • Αν δεν θέλετε τη σοκολάτα σας σκέτη, προτιμήστε τα φρούτα από τους ξηρούς καρπούς γιατί έχουν λιγότερες θερμίδες.
  • Βάλτε τη σοκολάτα στο ψυγείο για να παγώσει και όταν την τρώτε αφήστε τη να λιώσει στο στόμα σας. Θα πάρει αρκετή ώρα και θα φάτε λιγότερη.
  • Καταναλώστε τη μετά από κάποιο γεύμα που δεν θα πεινάτε.

GlykouliGr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Το Tai Chi αποτελεσματικό για την απώλεια κοιλιακού λίπους σε μεγαλύτερους ενήλικες, σύμφωνα με νέα έρευνα
Περισσότερα

Το Tai Chi αποτελεσματικό για την απώλεια κοιλιακού λίπους σε μεγαλύτερους ενήλικες, σύμφωνα με νέα έρευνα

Το Tai Chi, η παραδοσιακή κινεζική πολεμική τέχνη, που πολλές φορές περιγράφεται ώς «κινούμενος διαλογισμός» και αποτελείται από…
Ασβέστιο και εγκυμοσύνη
Περισσότερα

Ασβέστιο και βιταμίνη D προφυλάσσουν από το υψηλό σάκχαρο στην εγκυμοσύνη

Η χορήγηση συμπληρώματος ασβεστίου και βιταμίνης D σε γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη κύησης, σχετίζεται με σημαντική βελτίωση δεικτών μεταβολισμού των υδατανθράκων και των λιπιδίων σύμφωνα με νέα μελέτη