5 Πράγματα που Ίσως δεν Γνωρίζετε για τους Σκύλους-Βοηθούς Διαβήτη

Οι σκύλοι είναι οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου και το αποδεικνύουν και έμπρακτα. Ιδιαίτερα στην περίπτωση του σακχαρώδη διαβήτη, ο σκύλος μπορεί με την κατάλληλη εκπαίδευση να προστατεύσει τον ιδιοκτήτη του από περιστατικά υπογλυκαιμίας και υπεργλυκαιμίας. Αν και όχι τόσο διαδομένο στην Ελλάδα, γίνονται ήδη κάποιες πρώτες προσπάθειες. Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, λίγο καλύτερα του σκύλους-βοηθούς διαβήτη!

diabetesdog2
1. Υπάρχουν δύο διαφορετικά επίπεδα υπηρεσίας που προσφέρουν οι σκύλοι στους ανθρώπους με διαβήτη. Οι σκύλοι που αντιδρούν όταν ο ιδιοκτήτης περνάει υπογλυκαιμία αφού γίνει συμπτωματικός και οι σκύλοι που έχουν εκπαιδευτεί για να αναγνωρίζουν τις αλλαγές στη χημεία του αίματος. Το τελευταίο επιτρέπει στον σκύλο να προειδοποιεί τον ιδιοκτήτη για να αναλάβει την κατάλληλη δράση. Συνήθως όταν υπάρχει κάποιο επεισόδιο με το σάκχαρο ο σκύλος  κρατάει ένα παιχνίδι στο στόμα του ή πηδάει πάνω στον ιδιοκτήτη.
2. Ένα εκπαιδευμένο σκυλί μπορεί να νιώσει τις αλλαγές στα επίπεδα του σακχάρου μέχρι και μισή ώρα νωρίτερα απ’ότι την αναγνωρίζει ένας μετρητής σακχάρου. Οι σκύλοι κατέχουν πολύ δυνατή όσφρηση και ως αποτέλεσμα μπορούν να τις εντοπίσουν μυρωδιές που παράγουν οι διαβητικοί όταν βρίσκονται σε υπεργλυκαιμική και υπογλυκαιμική κατάσταση. Για να αντιληφθείτε τη διαφορά, αρκεί να σκεφτείτε πως ο σκύλος έχει 225 εκατομμύρια υποδοχείς όσφρησης, ενώ ο άνθρωπος έχει 5 εκατομμύρια.
3. Επειδή τα σκυλιά-βοηθοί διαβήτη είναι σκυλιά υπηρεσίας, λαμβάνουν την ανάλογη εκπαίδευση. Ως σκύλοι υπηρεσίας, επιτρέπεται να συνοδεύουν τον ιδιοκτήτη τους σε όλα τα δημόσια μέρη όπως σε εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, ξενοδοχεία, σχολεία, πισίνες και νοσοκομεία, εφόσον συμπεριφέρονται καλά και είναι υπό έλεγχο. Επίσης, επιτρέπεται να συνοδεύουν τους ιδιοκτήτες τους στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
diabetesdog1
4. Η εκπαίδευση του σκύλου μπορεί να πάρει πάνω από ένα χρόνο και οι περισσότεροι σκύλοι αναλαμβάνουν υπηρεσίες όταν βρίσκονται μεταξύ 18 και 24 μηνών. Η εκπαίδευση δεν ξεκινάει πριν ο σκύλος φτάσει τους 6 μήνες. Σε «σκυλίσιο» χρόνο, αυτό σημαίνει πως βρίσκεται στην εφηβεία – δεν είναι κουτάβια, αλλά ούτε ενήλικα σκυλιά. Η πρώτη φάση εκπαίδευσης περιλαμβάνει την υπακοή, ενώ οι σκύλοι-βοηθοί  μαθαίνουν και μια σειρά από χειρονομίες και λεκτικές εντολές. Ο διαβητικός ασθενής στη συνέχεια χρησιμοποιεί αυτόν τον κώδικα για να επικοινωνεί με τον σκύλο.
5. Οι σκύλοι υπηρεσίας δεν είναι υποχρεωτικό να φοράνε κάποιο γιλέκο ή ταυτότητα. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι τους βάζουν κάποιο γιλέκο για να αποφύγουν τις ερωτήσεις από τους ιδιοκτήτες καταστημάτων. Επίσης, με αυτόν τον τρόπο γίνεται ξεκάθαρο στους άλλους ανθρώπους πως ο σκύλος βρίσκεται σε ώρα καθήκοντος και δεν πρέπει να αποσπάται.
GlykouliGr

Total
16
Shares
Σχετικά άρθρα