Τα χολικά οξέα μειώνουν την όρεξη, σύμφωνα με νέα έρευνα

Τα χολικά οξέα μειώνουν την όρεξη, σύμφωνα με νέα έρευνα
Τα χολικά οξέα μειώνουν την όρεξη, σύμφωνα με νέα έρευνα

Ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα χολικά οξέα μειώνουν την όρεξη, εισχωρώντας στον εγκέφαλο.
Επιστήμονες του EPFL, ανακάλυψαν νέο ρόλο για τα χολικά οξέα. Μειώνουν την όρεξη εισχωρώντας στον εγκέφαλο. Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο Nature Metabolism, παρέχουν νέα στοιχεία για τα σήματα και τους μηχανισμούς με τους οποίους ελέγχεται ο κορεσμός και μπορεί να έχουν εφαρμογή στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.
Αρκετές ορμόνες και θρεπτικά είναι γνωστό πως επηρεάζουν το νευροκύκλωμα διατροφής στον υποθάλαμο.
Ο άξονας εντέρου- εγκεφάλου είναι σημαντικός φύλακας όσον αφορά στη ρύθμιση της διατροφικής συμπεριφοράς.
Τα χολικά οξέα, δρουν ως ευπροσάρμοστα μόρια σηματοδότησης, που μεταβιβάζουν τη διαθεσιμότητα θρεπτικών ουσιών σε σωματική απόκριση, ενεργοποιώντας τον υποδοχέα TGR5.
Αν και οι αρχαίοι Έλληνες, ήδη έλεγαν ότι η χολή μπορεί ενδεχομένως να επηρεάζει το νου, είναι λίγα αυτά που γνωρίζουμε για το ρόλο σηματοδότησης αυτών των μεταβολιτών στον εγκέφαλο.
Ερευνητές έδειξαν ότι τα χολικά οξέα φτάνουν στον εγκέφαλο ποντικών λίγο μετά το γεύμα, για να καταστείλουν την πρόσληψη τροφής.
Χολικά οξέα διαφεύγουν από τον πεπτικό σωλήνα, συσσωρεύονται στο κυκλοφορικό και αυξάνονται στον υποθάλαμο για πολύ μικρό διάστημα μετά το φαγητό.
Οι ερευνητές έδειξαν ότι η αντίδραση ανορεξίας, των χολικών οξέων ρυθμίζεται από τον υποδοχέα TGR5, που εντοπίζεται στην επιφάνεια ομάδας κυττάρων του υποθαλάμου, τους νευρώνες AgRP/NPY.
Εστιάζοντας σε αυτούς τους νευρώνες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα χολικά οξέα ρυθμίζουν 2 διαδικασίες.
Ενώ τα χολικά οξέα μπλοκάρουν την απελευθέρωση πεπτιδίων AgRP και NPY που ενισχύουν την όρεξη, τα πρώτα λεπτά μετά την προσκόλληση του υποδοχέα τους, ενισχύουν περαιτέρω και την καταστολή, μπλοκάροντας την έκφραση αυτών των νευροδιαβιβαστών.
Η νέα έρευνα, αποκάλυψε ότι ο άξονας σηματοδότησης, χολικών οξέων- TGR5, δεν είναι σημαντικός μόνο σε νόσους αλλά και στον έλεγχο της διατροφικής συμπεριφοράς.
Πηγή: Iatronet

Total
3
Shares
Σχετικά άρθρα