Διαβήτης: Πόσο αυξάνει τις πιθανότητες θανάτου μετά από καρδιακή προσβολή

καρδιακή προσβολή

Οι άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια και σημαντκά αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιακή προσβολή.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν Βρετανοί επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Λιντς οι οποίοι ανέλυσαν ιατρικά στοιχεία 281.259 ανθρώπων με έμφραγμα STEMI (οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου) και 422.661 με έμφραγμα NSTEMI (χωρίς ανάσπαση του ST διαστήματος), μεταξύ 2003 και 2013.
Συνολικά ποσοστό 35,8% των ασθενών με διαβήτη πέθανε μετά από περιστατικό καρδιακής προσβολής σε σύγκριση με ποσοστό 25,3% των ασθενών χωρίς την πάθηση.
Αφού ελήφθησαν υπόψη η ηλικία, το φύλο, άλλες νόσοι και η αγωγή για την καρδιακή προσβολή, βρέθηκε ότι οι άνθρωποι με διαβήτη είχαν 56% περισσότερες πιθανότητες θνησιμότητας αν είχαν υποστεί έμφραγμα STEMI και 39% περισσότερες αν είχαν έμφραγμα NSTEMI.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα παρέχουν ισχυρές ενδείξεις ότι ο διαβήτης είναι σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας στους ασθενείς που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή.
Όπως δήλωσε ο Dr. Mike Knapton, του British Heart Foundation, οι επιστήμονες γνώριζαν ότι μετά από καρδιακή προσβολή είναι λιγότερο πιθανό να ζήσει κάποιος που πάσχει από διαβήτη. Ωστόσο, δεν γνώριζαν αν η παρατήρηση οφειλόταν στην ύπαρξη διαβήτη ή στην ύπαρξη άλλων παθήσεων που εμφανίζονται συχνά σε ανθρώπους με διαβήτη.
Αν και οι άνθρωποι σήμερα είναι πιο πιθανό από ποτέ να επιζήσουν μετά από περιστατικά από καρδιακής προσβολής,  πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του διαβήτη σε επιζώντες από καρδιακή προσβολή, σημειώνουν.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Epidemiology and Community Health.
Πηγή: http://www.onmed.gr/

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Invincible: Η εφαρμογή που θα λανσαριστεί στις ΗΠΑ και έχει ως στόχο να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους που φροντίζουν άτομα με διαβήτη τύπου 1
Περισσότερα

Invincible: Η εφαρμογή που θα λανσαριστεί στις ΗΠΑ και έχει ως στόχο να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους που φροντίζουν άτομα με διαβήτη τύπου 1

Οι οικογένειες με παιδιά που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1 αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο ένα μεγάλο πρόβλημα: την προετοιμασία…
Περισσότερα

Οι υψηλότερες δόσεις ινσουλίνης μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου στον διαβήτη τύπου 1

Μια νέα ανάλυση έδειξε ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 που χρησιμοποιούν μεγαλύτερες ποσότητες ινσουλίνης έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου