Ήρθε το τέλος του Τρυπήματος; Νέος Φακός Επαφής με Αισθητήρες θα Μετράει το Σάκχαρο 

Το τρύπημα στα δάχτυλα φαίνεται πως γίνεται σιγά σιγά παρελθόν για τους ανθρώπους με διαβήτη. Οι νέες τεχνολογίες έχουν ως στόχο να απαλλάξουν τους ασθενείς από το τρύπημα στα δάχτυλα για τον έλεγχο του σακχάρου, πράγμα που βοηθάει στην καλή ρύθμιση της νόσου. Ανάμεσα στις νέες συσκευές, ετοιμάζεται να πάρει τη θέση του και ένας νέος φακός επαφής.

Η νέα τεχνολογία αναφέρεται σε φακούς επαφής με αισθητήρες που επιτρέπουν στους διαβητικούς ασθενείς να ελέγχουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιούν τα smartphones στη ζωντανή τους οθόνη, στους φακούς θα ενσωματωθεί ένας σένσορας που θα μπορεί να μεταφέρει σημαντικές πληροφορίες υγείας στα ίδια τα smartphones.
Οι ερευνητές έχουν ήδη χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για να παρακολουθήσουν τη λειτουργία των νεφρών και εικάζεται πως στο μέλλον θα μπορούν να εντοπίσουν τη χρήση ναρκωτικών και καρκίνους που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο.
Τα περισσότερα συστήματα ελέγχου γλυκόζης, απαιτούν τη χρήση ηλεκτροδίου κάτω από το δέρμα, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και μολύνσεις. Οι φακοί επαφής θα είναι ανώδυνοι, εύκολοι στη χρήση, αόρατοι και οι ασθενείς δεν θα έχουν συναίσθηση ότι τους φοράνε.
Νέος Φακός Επαφής με Αισθητήρες θα Μετράει το Σάκχαρο
Ένας από τους επικεφαλής επιστήμονες της έρευνας, ο Δρ Gregory Herman, καθηγητής χημικός μηχανικός στο Oregon State University, λέει: «Αυτοί οι βιοαισθητήρες, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα καταργήσουν τα μικροβιολογικά εργαστήρια. Αλλά πιστεύω πως μπορούμε να κάνουμε αρκετές διαγνώσεις χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες που μπορούν να εξαχθούν από τα δάκρυα του ματιού».
Η συγκεκριμένη τεχνολογία, αρχικά αναπτύχθηκε για να βελτιώσει την ανάλυση σε τηλεοράσεις, smartphones και tablets, ενώ παράλληλα θα έκανε οικονομία στη μπαταρία και θα αύξανε την ευαισθησία της οθόνης αφής. Ο Δρ Herman, όμως, αποφάσισε να εφαρμόσει την τεχνολογία στην ιατρική και συγκεκριμένα στους διαβητικούς ασθενείς, για να τους βοηθήσει να ελέγχουν τα επίπεδα σακχάρου τους.
Αυτή τη στιγμή, ο φακός εντοπίζει κυρίως την γλυκόζη που υπάρχει στο αίμα, αλλά η ομάδα στοχεύει να ενσωματώσει κι άλλους βιοαισθητήρες που θα εντοπίζουν διάφορες παθήσεις, όπως καρκίνο, παθήσεις των οφθαλμών και σκλήρυνση κατά πλάκας.
Να θυμίσουμε ότι το συγκεκριμένο project έχει αρχίσει εδώ και αρκετό καιρό και αναγκάστηκε να διακοπεί για ένα διάστημα λόγω μιας μεγάλης φαρμακοβιομηχανίας που αποτελούσε βασικό συνεργάτη και ανακοίνωσε πως αποχωρεί λόγω τεχνικών δυσκολιών. Πλέον, ωστόσο, έχει ξεκινήσει και πάλι και αναμένουμε με αγωνία τα αποτελέσματα.
GlykouliGr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα