Πως θα επηρεάσει τις αναπτυσσόμενες χώρες η θέσπιση παγκόσμιων στόχων για τις καρδιαγγειακές επιπλοκές του διαβήτη

Πως θα επηρεάσει τις αναπτυσσόμενες χώρες η θέσπιση παγκόσμιων στόχων για το διαβήτη
Πως θα επηρεάσει τις αναπτυσσόμενες χώρες η θέσπιση παγκόσμιων στόχων για το διαβήτη

Νέα έρευνα δείχνει ότι ο καθορισμός και η επίτευξη στόχων για την χορήγηση θεραπείας σε ασθενείς με διαβήτη για την αντιμετώπιση της χοληστερίνης ή της υψηλής αρτηριακής πίεσης, καθώς και για την αντιμετώπιση των υψηλών επιπέδων σακχάρου, θα μπορούσε να σώσει ζωές και να προσθέσει χρόνια ζωής χωρίς διαβήτη σε ανθρώπους που κατοικούν σε αναπτυσσόμενες χώρες.
Περίπου το 80% των ανθρώπων με διαβήτη ζουν σε χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Λιγότερο από το 6% αυτών των ανθρώπων έχουν πρόσβαση στην φροντίδα που χρειάζονται για να διαχειριστούν το διαβήτη τους και να εμποδίσουν την εμφάνιση μακροχρόνιων επιπλοκών όπως καρδιακή προσβολή, το εγκεφαλικό, η νεφρική νόσος, ή η τύφλωση.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αν το 80% των ανθρώπων είχαν διαγνωστεί με διαβήτη και υψηλή αρτηριακή πίεση, και είχαν πάρει την κατάλληλη αγωγή ώστε να ελέγξουν την υψηλή χοληστερίνη, ο χρόνος υγείας που χάνουν οι ασθενείς με διαβήτη θα βελτιωνόταν κατά 6% μέσα σε 10 χρόνια. Η μείωση αυτή θα προερχόταν από τη μείωση καρδιαγγειακών ασθενειών όπως η καρδιακή προσβολή ή το εγκεφαλικό.
Τα πορίσματα της ερευνητικής ομάδας που συγκροτήθηκε εν μέρει από το Πανεπιστήμιο του Brimingham, δημοσιεύτηκαν στο The Lancet Global Health.
Ένας εκ των επικεφαλής συγγραφέων της έρευνας, η Καθηγήτρια Justine Davies, από το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Έρευνας Υγείας του Πανεπιστημίου του Birmingham, είπε ότι: «Είχαμε ήδη εντοπίσει τεράστιες ελλείψεις στην φροντίδα των ανθρώπων με διαβήτη στις χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα – από τη διάγνωση, στη χορήγηση αγωγής και στη διαχείριση της ασθένειας. Λιγότερο από το 10% των ασθενών λαμβάνουν τη φροντίδα που χρειάζονται».
«Η θέσπιση παγκόσμιων στόχων για το HIV και το AIDS έχει φέρει τεράστιες βελτιώσεις ώστε οι άνθρωποι να λαμβάνουν την αγωγή που χρειάζονται κι έτσι σώζονται ζωές και η υγεία βελτιώνεται. Η έρευνά μας υποδεικνύει ότι παρόμοιοι στόχοι θα ήταν σίγουρα χρήσιμοι στη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων με διαβήτη. Πρέπει σίγουρα να καταφέρουμε να καθιερώσουμε την χορήγηση φαρμάκων για την πίεση και τη χοληστερίνη ως μέρος της μάχης που δίνουμε καθημερινά ενάντια στο διαβήτη.»
Τα οφέλη διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή. Για παράδειγμα οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης θα είχαν τα μεγαλύτερα οφέλη από την επίτευξη τέτοιων στόχων, ενώ οι χώρες της Ωκεανίας είναι ήδη κοντά στην επίτευξή τους.
Η επίτευξη στόχων θα μπορούσε να μειώσει τους θανάτους τα επόμενα 10 χρόνια σε όλες τις περιοχές του κόσμου, αλλά σε κάποιες χώρες τα οφέλη θα είναι μεγαλύτερα. Για παράδειγμα, η Ανατολική υποσαχάρια Αφρική είναι η περιοχή με τους περισσότερους θανάτους από καρδιαγγειακές ασθένειες λόγω διαβήτη (46 θάνατοι ανά 1000 ανθρώπους με διαβήτη). Αν επιτευχθούν οι στόχοι, οι θάνατοι θα μπορούσαν να μειωθούν στους 27 ανά 1000.
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία υγείας από 23.678 ανθρώπους με διαβήτη σε 67 χώρες, και έδωσαν την εκτίμηση ότι η επίτευξη στόχων για τη βελτίωση του αριθμού ασθενών με διαβήτη που λαμβάνουν επαρκή αγωγή για την αρτηριακή πίεση, και που λαμβάνουν φάρμακα για τη χοληστερίνη, περιλαμβάνεται στις πιο σημαντικές στρατηγικές για τη μείωση των επιπλοκών του διαβήτη σε χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Η αύξηση της χορήγησης στατίνων ή φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση κατά 10% θα μείωνε σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων, ενώ η αύξηση του ελέγχου της γλυκόζης είχε μικρότερα οφέλη.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης, ότι όσον αφορά στο κόστος, η επίτευξη τέτοιων στόχων στις περισσότερες περιοχές, αυτό θα έπεφτε κάτω από τα όρια που έχει θέσει ο ΠΟΥ για οικονομική αποτελεσματικότητα.
Η έρευνα αποκαλύπτει ότι μια τέτοια ολιστική προσέγγιση στην θεραπεία του διαβήτη και της υψηλής αρτηριακής πίεσης, καθώς και η χορήγηση φαρμάκων για τη χοληστερίνη είναι οικονομικά συμφέρουσα, αλλά θα είναι δύσκολο να διαπιστωθεί κατά πόσο οι χώρες πετυχαίνουν αυτούς τους στόχους. Οι χώρες θα πρέπει να συλλέγουν τακτικά στοιχεία ώστε να παρακολουθούν κατά πόσο οι ασθενείς καταφέρνουν να λαμβάνουν φροντίδα για το διαβήτη.
«Η έρευνα έχει υπογραμμίσει κάποια από τα σημαντικότερα κενά που υπάρχουν στα παγκόσμια στοιχεία για το διαβήτη, τα οποία είναι αναγκαία ώστε να θεσπιστούν στόχοι για τη φροντίδα του διαβήτη σε χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, και να παρακολουθηθεί η επίτευξή τους», συμπλήρωσε η Dr. Jennifer Manne-Goehler, μια εκ των επικεφαλής συγγραφέων της έρευνας από το Brigham and Womens Hospital και την Ιατρική Σχολή του Harvard.
«Μέχρι να θεσπιστούν μητρώα διαβήτη, είναι ζωτικής σημασίας η συλλογή δεδομένων που θα μας βοηθήσει να αξιολογήσουμε τον επιπολασμό του διαβήτη και άλλων παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακές ασθένειες στους πλυθησμούς.»
Πηγή: Medical Xpress

Total
24
Shares
Σχετικά άρθρα