10 Λόγοι που τα Αυγά Είναι η Υγιεινότερη Τροφή στον Πλανήτη

Αυτές τις μέρες, τα αυγά είναι από τις δημοφιλέστερες τροφές και τα συναντάμε σε κάθε σπίτι. Από την Κυριακή του Πάσχα και για αρκετές μέρες, οι άνθρωποι καταναλώνουν τα αυγά που μέχρι τότε στεκόντουσαν ολοκόκκινα στη διακοσμητική αυγουλιέρα.

Τα αυγά είναι μία παρεξηγημένη τροφή και υπάρχουν αρκετοί μύθοι γύρω από την θρεπτική τους αξίας. Ας ξεκινήσουμε, όμως, λέγοντας ότι όλα τα αυγά δεν είναι ίδια, με την έννοια ότι δεν δημιουργήθηκαν με τον ίδιο τρόπο. Οι θηλυκές κότες συχνά μεγαλώνουν σε κλειστά εργοστάσια και τρέφονται με βάση τα σιτηρά, πράγμα που αλλάζει την τελική θρεπτική σύνθεση των αυγών τους.
Ωστόσο, οι οικόσιτες κότες είναι μια άλλη ιστορία. Οι κότες αυτές έχουν πολύ πιο πλούσια και θρεπτική διατροφή και παράγουν αυγά μεγαλύτερης θρεπτικής αξίας. Η αναφορά μας, λοιπόν, αφορά αυτά τα αυγά!
10 Λόγοι που τα Αυγά Είναι η Υγιεινότερη Τροφή στον Πλανήτη
1. Τα αυγά είναι πολύ θρεπτικά. Ένα μεγάλο βραστό αυγό περιέχει Βιταμίνη Α, Φυλλικό Οξύ, Βιταμίνες Β5, Β12, Β2, φώσφορο και σελήνιο. Έχει 77 θερμίδες, 6 γραμμάρια πρωτεΐνης και 5 γραμμάτια υγιεινών λιπαρών.
2. Τα αυγά είναι υψηλά σε χοληστερόλη, αλλά δεν επηρεάζουν αρνητικά τη χοληστερόλη στο αίμα. Είναι αλήθεια πως τα αυγά περιέχουν πολλή χοληστερόλη. Ένα και μοναδικό αυγό περιέχει 212 mg χοληστερόλης, ενώ η ημερησία επιτρεπτή ποσότητα είναι 300 mg. Το 70% των ανθρώπων δεν ανεβάζουν καθόλου χοληστερόλη με την κατανάλωση αυγών, ενώ το 30% μπορεί να δει μια ελαφριά αύξηση της συνολικής ή της LDL χοληστερόλης.
3. Τα αυγά αυξάνουν την HDL (καλή) χοληστερόλη. Η αυξημένη HDL χοληστερόλη προστατεύει από καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά και διάφορα προβλήματα υγείας. Σε μια έρευνα, 2 αυγά τη μέρα για 6 εβδομάδες, αύξησαν την HDL κατά 10%.
4. Τα αυγά περιέχουν χολίνη, ένα συστατικό το οποίo δεν λαμβάνεται σε επαρκείς ποσότητες. Η χολίνη χρησιμεύει στο να χτίζονται οι μεμβράνες των κυττάρων και παράγει μόρια που στέλνουν σήματα στον εγκέφαλο. Τα αυγά είναι εξαιρετική πηγή χολίνης.
5. Τα αυγά μετατρέπουν τη δομή της LDL χοληστερόλης από μικρή και πυκνή σε μεγάλη, προστατεύοντας από καρδιοπάθειες. Η LDL χοληστερόλη είναι η «κακή» χοληστερόλη. Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν διάφοροι τύποι κακής χοληστερόλης που έχουν να κάνουν με το μέγεθος των μορίων. Όσοι έχουν μόρια που είναι μικρά και πυκνά κινδυνεύουν από καρδιοπάθειες περισσότερο από αυτούς που έχουν μεγάλα μόρια.
10 Λόγοι που τα Αυγά Είναι η Υγιεινότερη Τροφή στον Πλανήτη
6. Τα αυγά περιέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, αντιοξειδωτικά που ωφελούν πολύ την όραση. Έρευνες δείχνουν πως η κατανάλωση των παραπάνω συστατικών βοηθάει πολύ στην αποφυγή εμφάνισης καταρράκτη και εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Έχουν επίσης μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Α. Η έλλειψη βιταμίνης Α είναι από τις κύριες αιτίες τύφλωσης παγκοσμίως.
7. Τα αυγά ελεύθερης βοσκής και με αυξημένα Ω-3 λιπαρά, μειώνουν τα τριγλυκερίδια. Έρευνες έχουν δείξει πως η κατανάλωση αυγών πλούσια σε Ω-3 λιπαρά είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να μειωθούν τα τριγλυκερίδια. Μία έρευνα έδειξε πως 5 αυγά πλούσια σε Ω-3 λιπαρά την εβδομάδα, για 3 εβδομάδες μείωσαν τα τριγλυκερίδια 16-18%.
8. Τα αυγά είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και περιέχουν όλα τα θρεπτικά αμινοξέα και σε σωστές αναλογίες. Η λήψη πρωτεΐνης στη διατροφή είναι πολύ σημαντική και υπάρχουν έρευνες που δείχνουν πως τα συνιστώμενα ποσοστά πρόσληψης που υπάρχουν σήμερα είναι χαμηλά. Τα αυγά είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης.
9. Τα αυγά ΔΕΝ αυξάνουν το κίνδυνο καρδιοπάθειας και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Έρευνες που γίνονται τα τελευταία χρόνια καταλήγουν πως η κατανάλωση αυγών δεν συνδέεται με τον κίνδυνο καρδιόπαθειας. Υπάρχουν ωστόσο κάποιες έρευνες που διαπιστώνουν ότι ίσως υπάρχει αυτός ο κίνδυνος σε ανθρώπους με διαβήτη. Εάν τα αυγά πράγματι είναι η αιτία της αύξησης του κινδύνου είναι άγνωστο ακόμη.
10. Τα αυγά είναι πολύ χορταστικά, οδηγούν στην κατανάλωση λιγότερων θερμίδων και μπορούν αν σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και η πρωτεΐνη είναι το πιο χορταστικό συστατικό.
Γιατί τσουγκρίζουμε αυγά το Πάσχα; Σύμφωνα με την παράδοση, τα κόκκινα αυγά σχετίζονται με τη σταύρωση και την ανάσταση του Χριστού. Το αυγό συμβολίζει τον άδειο τάφο από τον οποίο σηκώθηκε ο Χριστός μετά την σταύρωσή του. Είναι επίσης σύμβολο της γονιμότητας και της αιώνιας ζωής.
GlykouliGr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Διατροφικές προτάσεις στην πρόληψη σακχαρώδη διαβήτη

Τα γεύματα και ροφήματα με βάση τη σόγια αποτελούν μια παραδοσιακή ευρέως διαδομένη συνήθης διατροφή σε πολλούς ασιατικούς πληθυσμούς. Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει την μεγάλη συνεισφορά της διατροφής με σόγια σε μια σειρά παθολογικών καταστάσεων

τζίνσενγκ
Περισσότερα

Ανακαλύψτε 6 «εχθρούς» του διαβήτη

Η φύση τις περισσότερες φορές αποτελεί το κατάλληλο φάρμακο για διάφορες παθήσεις. Μελέτες έχουν δείξει πως το φαρμακείο της φύσης γίνεται ασπίδα για τον οργανισμό μια και «κρύβει» τα μυστικά της πιο λαμπρής ομορφιάς και υγείας, προτείνοντας για κάθε πρόβλημα την άριστη δυνατή λύση.