Το «ζάχαρο» τροφοδοτεί έμφραγμα και καρδιακή ανεπάρκεια

Οι πάσχοντες από διαβήτη έχουν 64% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιακή ανεπάρκεια και 48% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα, σε σύγκριση με όσους έχουν φυσιολογικό «ζάχαρο», προειδοποιούν επιστήμονες από τη Βρετανία.
Το «ζάχαρο» τροφοδοτεί έμφραγμα και καρδιακή ανεπάρκεια - Glykouli.Gr

Οι πάσχοντες από διαβήτη έχουν 64% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιακή ανεπάρκεια και 48% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα, σε σύγκριση με όσους έχουν φυσιολογικό «ζάχαρο», προειδοποιούν επιστήμονες από τη Βρετανία.
Αναλύοντας στοιχεία μιας διετίας από σχεδόν 2 εκατομμύρια Βρετανούς με σακχαρώδη διαβήτη,οι επιστήμονες κατέγραψαν πόσο αυξάνουν τα αρρύθμιστα αυξημένα επίπεδα σακχάρου (γλυκόζης) τον κίνδυνο και για άλλες απειλητικές επιπλοκές.
Στην σχετική έκθεσή τους σημειώνουν πως η ανάλυση καλύπτει το 85% των διαβητικών στην Αγγλία και το περίπου 54% των διαβητικών στην Ουαλία.Οι ερευνητές συνέκριναν τα κρούσματα διαφόρων επιπλοκών που κατέγραψαν σε αυτούς τους ασθενείς με εκείνα που θα αναμένονταν εάν δεν είχαν διαβήτη.
Όπως ανακοίνωσαν, την περίοδο 2010-2011 45.000 διαβητικοί εκδήλωσαν καρδιακή ανεπάρκεια, ενώ θα αναμένονταν 27.300 κρούσματα.
Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι η αδυναμία της καρδιάς να ωθεί όσο αίμα χρειάζεται ο οργανισμός για να λειτουργεί ομαλά. Η πιο συνήθης αιτία της είναι βλάβες στον καρδιακο μυ, όπως αυτές που παρατηρούνται έπειτα από ένα σοβαρό έμφραγμα.
Τα εμφράγματα επίσης ήταν πιο πιθανά στους διαβητικούς: βρέθηκαν κατά 48% αυξημένα, καθώς καταγράφηκαν σε 14.500 ασθενείς, ενώ δεν θα έπρεπε να υπερβαίνουν τα 9.800.
Επιπλέον, οι πάσχοντες από διαβήτη είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο και ακρωτηριασμό ενός ποδιού εξαιτίας του αυξημένου σακχάρου, καθώς και να εκδηλώσουν στηθάγχη ή να παρουσιάσουν νεφρική ανεπάρκεια για την οποία χρειάσθηκαν αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση νεφρού.
Οι πάσχοντες από τύπου 1 διαβήτη, ο οποίος αποτελεί το 10% των κρουσμάτων της νόσου, είχαν επίσης κατά 40% περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους, σε σύγκριση με τους μη διαβητικούς.
Η αντίστοιχη αύξηση του κινδύνου θανάτου στους πάσχοντες από τύπου 2 διαβήτη ήταν 36%.
Στην πραγματικότητα, την συγκεκριμένη διετία καταγράφηκαν 65.700 θάνατοι μεταξύ των διαβητικών, έναντι των 47.000 αναμενομένων.
Η ανάλυση αυτή αποδεικνύει με τον πιο δραματικό τρόπο αυτό που χρόνια τώρα λένε οι γιατροί: ότι το αρρύθμιστο «ζάχαρο» κόβει χρόνια από τη ζωή και καταστρέφει την ποιότητά της.
«Καμία από αυτές τις επιπλοκές δεν είναι αναπόφευκτη», επισήμανε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ρόμπερτ Γιανγκ, από την Εθνική Υπηρεσία Ενημέρωσης για τον Διαβήτη (NDIS) της Βρετανίας. «Εάν όλοι οι διαβητικοί πετύχουν τους στόχους της θεραπείας για τη νόσο τους, οι κίνδυνοι θα περιορισθούν στο ελάχιστο».
Πηγή : ΤΑΝΕΑ

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα