Φρούτα και σακχαρώδης διαβήτης, ποιες είναι οι κατάλληλες επιλογές;

Αν και η καθημερινή κατανάλωση φρέσκων φρούτων είναι αναπόσπαστο μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, συχνά όσοι πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 αποφεύγουν ή περιορίζουν την κατανάλωση φρούτων από τον φόβο να μην αυξηθούν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Τελικά όμως είναι αυτό σωστό για την υγεία τους;

Τα φρούτα δεν θα πρέπει να λείπουν από την διατροφή όσων πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη αλλά και δεν θα πρέπει να υπερκαταναλώνονται. Ακολουθούν 8 φρούτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη* που βοηθούν στην εξισορρόπηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, εφοδιάζοντας παράλληλα τον οργανισμό με μέταλλα, βιταμίνες και φυτικές ίνες που είναι άκρως απαραίτητα για καλή υγεία και ευεξία.
Μήλα: αποτελούν εξαιρετική επιλογή για τους διαβητικούς, καθώς συγκεντρώνουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πηκτίνη, η οποία διασπάται με αργούς ρυθμούς και μειώνει το ρυθμό της έκκρισης ινσουλίνης, γεγονός που είναι σημαντικό για όσους πάσχουν από διαβήτη. Πολλοί μάλιστα διαβητικοί προτιμούν τα ξινόμηλα αλλά δεν είναι απαραίτητο να τρώτε μόνο αυτά.
Κεράσια: είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, έχουν ένα εξαιρετικά χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και περιέχουν ανθοκυανίνες, στοιχεία που έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην μείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.
Γκρέιπ-φρουτ: οι διαβητικοί τα προτιμούν λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Επίσης, περιέχουν την ουσία ναρινγενίνη, μία φλαβανόνη που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ινσουλινοαντίστασης του οργανισμού και στη διατήρηση του βέλτιστου σωματικού βάρους.
Αβοκάντο: είναι μια πολύ θρεπτική επιλογή από κάθε άποψη καθώς περιέχει φυτικές ίνες και μονοακόρεστα λίπη ενώ μπορεί να συνεισφέρει και στην βελτίωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.
Φράουλες: με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και πολλές φυτικές ίνες, αποτελούν μια καλή επιλογή και για την περίπτωση της αποφυγής καρδιακών παθήσεων λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχουν, μιας κατάστασης που έρχεται πολύ συχνά ως απόρροια του διαβήτη.
Πορτοκάλια: ανήκουν στην ομάδα των φρούτων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη γεγονός που τα καθιστά μια ιδανική επιλογή για όσους διαβητικούς αναζητούν ένα δροσερό και γευστικό φρούτο.
Αχλάδια: αποτελούν πολύ καλή πηγή φυτικών ινών και πληθώρας βιταμινών. Μπορούν έτσι να βοηθήσουν στην σταθεροποίηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, έχοντας παράλληλα χαμηλότατο γλυκαιμικό δείκτη.
Ακτινίδιο: μπορεί να βοηθήσει στην σταθεροποίηση των επιπέδων του σακχάρου, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας φυτικών ινών, καλίου και της αντιοξειδωτικής ουσίας βήτα-καροτίνης.
πηγη:http://www.therapies.gr

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα