Μεγάλα τα Προβλήματα για τους Διαβητικούς λόγω Λαθών του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης

Μετά τα προβλήματα που υπάρχουν με τις καθυστερήσεις των νέων τεχνολογιών καταγραφής σακχάρου, όπου ο ΕΟΠΥΥ διαβεβαίωσε πως θα συμπεριληφθούν στα αναλώσιμα, ωστόσο δεν έχει γίνει τίποτα ακόμα λόγω αναμονής Υπουργικής Απόφασης, η ταλαιπωρία των ασθενών με διαβήτη συνεχίζεται. Αυτή τη φορά αιτία είναι τα λάθη στο software που χρησιμοποιείται για τις ηλεκτρονικές συνταγογραφήσεις.

Το μεγάλο μπέρδεμα έχει προκύψει με τις συνταγογραφήσεις των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ όσον αφορά στη χορήγηση ινσουλίνης και στα αναλώσιμα (ταινίες, σκαρφιστήρες, βελόνες) διαβήτη. Σημειώνουμε πως η έκδοση ηλεκτρονικών γνωματεύσεων είναι υποχρεωτική για τους γιατρούς από 10/04/2017 μέσω της εφαρμογής «Γνωματεύσεις Παροχών ΕΚΠΥ».
Τα προβλήματα συναντούν κυρίως οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, καθώς στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση στο Ε11 (Σ. Δ. τύπου 2) δεν υπάρχει η επιλογή του ινσουλινοθεραπευόμενου. Υπενθυμίζουμε πως αρκετοί άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2, εκτός από την φαρμακευτική αγωγή με χάπια, κάνουν και χρήση ινσουλίνης. Αυτοί οι ασθενείς δικαιούνται 2 κουτιά ταινίες, 50 βελόνες και 50 σκαρφιστήρες το μήνα. Καθώς η επιλογή «ινσουλινοθεραπευόμενος» λείπει από το σύστημα, το αποτέλεσμα είναι οι γιατροί να μην μπορούν να συνταγογραφήσουν αναλώσιμα.
Λόγω της αδυναμίας δίμηνης συνταγογράφησης, οι ασθενείς δεν μπορούν να προμηθευτούν βελόνες και σκαρφιστήρες, καθώς δικαιούνται 50/μήνα και οι συσκευασίες που υπάρχουν στο εμπόριο είναι 100 τεμαχίων. Αυτό σημαίνει πως οι ασθενείς πρέπει να αναζητήσουν στην αγορά βελονάκια σε κουτιά 50 τεμαχίων (που υπάρχουν, αλλά σπανίζουν) ή να πάρουν το κουτί των 100 τεμαχίων και να χρεωθούν το μισό. Κατά πως φαίνεται, ωστόσο, ακόμα και τα παραπάνω προβλήματα να λυθούν, η συνταγογράφηση βελονών ινσουλίνης στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 είναι προβληματική, καθώς στο σύστημα δεν υπάρχει ο κωδικός τους.
Άρα προς το παρόν, για να καταφέρουν οι γιατροί να γράψουν αναλώσιμα σε ασθενείς με ΣΔ2 ινσουλινοθεραπευόμενο, πρέπει να επιλέξουν κωδικό Ε10 (και μάλιστα τα αγγλικά), διαφορετικά το σύστημα δεν προχωράει.
Επίσης, υπάρχουν μερικά προβλήματα και στις ηλεκτρονικές συνταγογραφήσεις για τον Διαβήτη Τύπου 1. Μέχρι πρόσφατα στην Διάγνωση Μηδενικής Συμμετοχής επέλεγαν το Ε10 (ΣΔ1), αλλά πλέον υπάρχει η πληροφορία πως πρέπει να αφήσουν κενή την επιλογή για να βγουν οι καταχωρημένοι κωδικοί.
Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι η συνταγογράφηση στους ανασφάλιστους – το σύστημα όπως φαίνεται δεν τους έχει προβλέψει και δεν επιτρέπει την έκδοση συνταγής για διαβητολογικό υλικό, παρά μόνο για ινσουλίνες.
Ο ΕΟΠΥΥ έχει ενημερωθεί για τα παραπάνω προβλήματα από την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, η οποία μεταξύ άλλων πρότεινε εξάμηνη συνταγογράφηση για τα αναλώσιμα. Δυστυχώς δεν έχει γίνει ακόμα κάποια κίνηση από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα αρκετοί ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη να μην μπορούν να προμηθευτούν αναλώσιμο υλικό μέχρι να διορθωθεί το σύστημα και να εκπαιδευτούν οι γιατροί στο να το χρησιμοποιούν σωστά.
GlykouliGr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα