Ανεβασμένο σάκχαρο το πρωί – Πώς αντιμετωπίζεται το «φαινόμενο της αυγής»

Ως «φαινόμενο της αυγής» (dawn phenomenon) χαρακτηρίζεται η φυσιολογική, φυσική αύξηση στα επίπεδα του σακχάρου του αίματος που συμβαίνει τις πρώτες πρωινές ώρες, περίπου μεταξύ 2 και 8 π.μ. Αυτή η μεταβολή στα επίπεδα του σακχάρου είναι συνήθως αποτέλεσμα ορμονικών διεργασιών που συμβαίνουν στον οργανισμό.
Το «φαινόμενο της αυγής» μας επηρεάζει όλους, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Τα υγιή άτομα μπορεί ποτέ να μην αντιληφθούν ότι συμβαίνει στο σώμα τους, καθώς απελευθερώνεται επαρκής ποσότητα ινσουλίνης ώστε να ρυθμιστεί το σάκχαρο.
Αυτό όμως δεν ισχύει για τα άτομα με διαβήτη. Στους διαβητικούς η διαδικασία παραγωγής ινσουλίνης δεν εκτελείται ομαλά –είτε παράγεται λιγότερη ινσουλίνη είτε η ινσουλίνη δεν επιδρά όπως πρέπει–, επομένως είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν από την πρωινή άνοδο του σακχάρου και συνεπώς να εκδηλώσουν συμπτώματα.
Τυπικά συμπτώματα που χαρακτηρίζουν το «φαινόμενο της αυγής» στους διαβητικούς είναι η ναυτία, η γενικευμένη αδυναμία και η πολύ έντονη δίψα. Επίσης, είναι πιθανό να εκδηλωθούν και άλλα συνήθη συμπτώματα του ανεβασμένου σακχάρου, όπως τάση λιποθυμίας, τάση προς έμετο και αποπροσανατολισμός.
Εάν έχετε λάβει διάγνωση για διαβήτη και το σάκχαρό σας είναι μόνιμα αυξημένο το πρωί, αρχικά θα πρέπει να κρατήσετε για μερικές μέρες ένα ημερολόγιο στο οποίο θα καταγράφετε την τιμή του σακχάρου σας γύρω στις 2 με 3 π.μ. Με τον τρόπο αυτό, θα είναι πιο εύκολο να καταλάβει ο γιατρός σας εάν πράγματι για το ανεβασμένο σάκχαρο ευθύνεται το «φαινόμενο της αυγής» ή κάποιος άλλος παράγοντας.
Πώς αντιμετωπίζεται το «φαινόμενο της αυγής»
Μερικές επιλογές για να αντιμετωπιστεί το ανεβασμένο σάκχαρο το πρωί είναι οι εξής:

  • Να αποφεύγετε τους υδατάνθρακες πριν τον ύπνο.
  • Να αποφεύγετε την παράλειψη γευμάτων ή δόσεων της φαρμακευτικής σας αγωγής.
  • Να προσαρμόσετε τη δοσολογία των φαρμάκων που λαμβάνετε.
  • Να προσαρμόσετε τις ώρες που λαμβάνετε την αγωγή σας.
  •  Να λαμβάνετε επιπλέον δόση φαρμάκων τις πρώτες πρωινές ώρες.
  • Να αλλάξετε φαρμακευτική αγωγή.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ώστε να εξετάσετε ποιες από τις παραπάνω στρατηγικές είναι καταλληλότερες για εσάς.
Πηγή: http://www.onmed.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα